Inflaţia s-a accelerat peste aşteptări în luna mai

Călin Rechea
Macroeconomie / 11 iunie 2021

Inflaţia s-a accelerat peste aşteptări în luna mai
Călin Rechea

Indicele preţurilor de consum a crescut peste aşteptări în luna mai 2021, cu o rată anuală de 3,75%, după o creştere de 3,24% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,53%, după un avans de 0,45% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 1,5%, de la 0,8%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,1%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 5,7%, de la 5,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,3%.

Preţurile serviciilor au crescut cu o rată anuală de 2,8%, după o creştere de 2,6% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,3%.

La nivelul produselor alimentare, preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 13,1%, după un avans de 11,9% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%. Preţul cartofilor a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 11,7%, urmat de preţul fructelor proaspete, cu o creştere lunară de 8,8%.

Preţul energiei electrice a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 17%.

Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 3,2%, de la 2,7%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,56%.

În primele cinci luni ale anului rata medie lunară a inflaţiei a fost de 0,62%, iar dacă media lunară se va menţine până la sfîrşitul anului, atunci rata anuală a inflaţiei va fi de 4,3% la mijlocul anului, de 6,5% în septembrie 2021 şi de 7,7% în decembrie 2021.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Si asta e doar imceputul. Vin gazele si factorul multiplicator al energiei in productie. Pa cand se intalneste Virgil Popescu cu justitia?

    Inflatia "6,5% în septembrie 2021 şi de 7,7% în decembrie 2021"...in sfarsit ceva care creste, alaturi de datoria externa" si la analfabetii institutionali "da dreapta:-)...la astia inflatia este cat era cresterea PIB la PSD :-)

    Peste asteptarile cui? Nu ale mele. Va fi mai mare.

    1. Foarte bine punctat cu "peste așteptările cui?".

      Probabil peste așteptările analfabeților economici plăvanisto-useriști. Adevărul e că prostanii ăia nu se așteaptă nici să vină noaptea.

      În mod realist, inflația e deja peste 6% iar la final de an va ajunge în jur de 10%. Însă valoarea raportată a inflației poate cosmetiza ajustând ponderile diferitelor produse în coșul de consum ca să "iasă bine". 

    Isarescule, mareste dobanzile acum.

    1. Momentan ii tine cursuri Vasilica

      Sau depreciază leul.Altfel deficitul se va duce în stele.

    catu........bravo

    motorina si leul s au devalorizat cu 20% de la sfirsitul anului 2020, imobiliarele in UE nu te mai poti apropia de ele, se cumpara orice cu oricit....cine poate, dar inflatia lui Isarescu si a guvernantilor e de 3%.....minciuni si iar minciuni, orice fruct costa 2 Euro/kg la piata sau market dar inflatia premierului e 3%.....traiasca colonia Romania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb