• ING s-a împrumutat în euro înainte ca acesta să intre pe piaţă
Prin colţul estic de Europă circulă nişte bonduri ING cu valoarea nominală de un milion de euro.
Persoanele care le deţin încearcă să le cash-eze, iar banca olandeză refuză să plătească. Cei care au titlurile nu pot spune precis cum le-au dobândit. Neputând să le încaseze de la emitent, ei încearcă să le plaseze altora, la diferite valori.
Cercetând, am aflat că ING a emis în anul 2000 un număr impresionant, 54.000, de asemenea titluri, reprezentând un împrumut pe piaţa interbancară. Bondurile au înscrise valoarea, un milion de euro (atenţie, pe 16 iunie, în anul 2000, cu un an şi jumătate înainte de intrarea pe piaţă a monedei pan-europene, ca deviză efectivă!), dobânda anuală, 5,5%, plătibilă anual, la data de 16 iunie, şi perioada împrumutului 2000- 2010.
E de remarcat şi valoarea foarte mare - 54 de miliarde, în anul 2000.
În 2017, ING Group deţinea active totale de 846 miliarde de euro, avea o cifră de afaceri de 17,77 miliarde euro şi un profit operaţional de 7,27 miliarde euro...
• Titluri de valoare false. Chiar şi cele adevărate
Aflăm de pe site-ul ING:
"ING Bank a fost alertată de existenţa şi circulaţia unor posibile falsuri ale unor anume euro-bond-uri ING, emisia 2000 cu dobândă de 5,5%, scadentă în 16 iunie 2010 (ISIN: NL 0000086809).
ING doreşte să notifice investitorii că acest tip de instrumente este emis pentru uzul exclusiv al instituţiilor financiare. Mai mult decât atât, pentru această serie, toate instrumentele la purtător originale au fost convertite la data de 6 aprilie 2009 într-un singur certificat de depozit şi de atunci pot fi tranzacţionate numai electronic."
Am înţeles... Nişte hârtii fără valoare au ajuns prin Europa de Est, la nişte fraieri.
Dacă un est-european merge în Olanda, să-şi ia milionul, primeşte flit însoţit de superioare explicaţii de la ultracalificaţii bancheri neerlandezi.
Dar...
Din presa de peste ocean aflăm că o companie, ParaFin Corporation, deţine 800 de asemenea bonduri la purtător emise de ING. ParaFin a încercat să cash-eze numitele bonduri la termen, în iunie 2010. A aflat de la ING Bank N.V. că nu se poate, că aceste instrumente au fost destinate exclusiv pieţei interbancare şi că în 2009 au fost preschimbate, deci nu mai sunt valide.
ParaFin a dat în judecată ING ("President of ParaFin Corporation initiates Supreme Court Lawsuit to Verify Holdings of ING Bearer Bonds" - Marketwire, 13 septembrie 2010, "ING Admits Issuing June 16 2010 Series FF Bearer Bonds Issued in 2000" - Marketwire, 3 octombrie 2010). ParaFin n-a câştigat până acum.
Compania a intrat în posesia celor 800 de bonduri prin intermediul unui broker canadian dubios, care le rostuise pe piaţa sud-americană...
Şi americanii, tot ca est-europenii...
Dar...
N-am înţeles câteva lucruri.
ING vorbeşte de "posibile falsuri". Probabil că piaţa mondială, în special cea din Europa de Est şi America de Sud, abundă de titluri contrafăcute.
Numai că bondurile deţinute de ParaFin, ca şi cele care hoinăresc prin Europa, au fost expertizate, fie prin Forensic Policy Program, fie de firme reputate ca Riley, Welch, La Porte & Associates Forensic Laboratories. Ele sunt reale, valide, au toate elementele de siguranţă.
• Preschimbarea s-a făcut oarecum pe şest, cu un an înainte de scadenţa răscumpărării
N-am înţeles nici ce e cu preschimbarea aceea din 2009, cu un an înainte de maturitate...
Şi cum au fost "preschimbate"? Preschimbarea unui titlu de valoare presupune că dai titlul şi primeşti valoarea. Cum s-a decontat dacă hârtia la purtător a rămas la purtător?!?
De ce sunt în circulaţie atâtea eurobonduri ING, valide, reale, adevărate?
Alt argument invocat de banca olandeză în favoarea nerăscupărării e tardivitatea, faptul că emisia a fost validă în intervalul 2000-2010. Sau 2009, mă rog, că s-au răzgândit împrumutaţii şi au devansat maturitatea printr-o manevră dubioasă.
De când se prescrie dreptul la proprietate?
Ăştia ai noştri, de pe la SIF-uri, când au dat-o cu perimarea dreptului de a ridica dividende de către acţionarii reziduali, astfel încât drepturile lor să poată fi încasate de o mână de şmecheri, n-au făcut o inginerie mioritică! Se pare că asta e practica europeană!
Să recapitulăm în minte şi să încercăm să răspundem la întrebarea:
O hârtie validă, un titlu de valoare cu emitent cunoscut, tranzacţionat, nenominal, la purtător, cu toate elementele speciale de siguranţă, are sau nu valoarea înscrisă? Adică valorează ceva, cât scrie pe el, o para chioară, nimic?
Hârtiile care nu valorează nimic circulă. Ele produc consecinţe, efecte juridice, fapte descrise de legea penală, comercială, administrativă.
De ce circulă?
• Bănci care adeveresc averi inexistente
Vă aduceţi aminte de hârtiile fluturate la aeroport de Dan Diaconescu, când voia să salveze Oltchimul?
Nişte scrisori de confort de la HSBC, pentru multe milioane, dovada cică a potenţei lui financiare...
Unde or fi acele hârtii, ce s-o fi ales de ele?
Între timp, Diaconescu a mers la închisoare pentru nişte fantezii ale vânătorilor de vrăjitoare din justiţiarul nostru ev aprins, Oltchimul s-a pus pe treabă şi creşte ca Făt-Frumos, de la zi la zi şi de la lună la lună, până o să vină vreun zmeu cu glasnostul şi se va vedea că autorul poveştii indicatorilor de creştere e nimeni altul decât Petre Ispirescu...
Dar scrisorile de confort nu se pierd niciodată, ele dăinuie ca inscripţiile asiriene, ca tablele de la Ugarit, ca Piatra de la Rosetta.
O scrisoare de confort nu e o garanţie bancară. E un document care afirmă că purtătorul are în conturi, la o bancă, nişte sume de bani, fără ca aceasta să-l gireze sau să-şi asume riscurile întrebuinţării în scop criminal a scrisorii.
Scrisoarea de confort e ca martorul la alba-neagra.
Bine, se spune că e un act cavaleresc, o spusă sub cuvânt de onoare, care are valoare mare între gentlemeni...
De ce mai au nevoie gentlemenii de hârtii de la bancă pentru a-şi dovedi onorabilitatea, dacă sunt cunoscuţi ca oameni de onoare?!?
Aşa cum am arătat în trecut, cercetând speţa Diaconescu-Oltchim, HSBC eliberează contra cost scrisori de confort. HSBC-iştii deschid un cont pe un nume, cont la care titularul nu are acces în fapt, tranzitează nişte bani, scot un extras care atestă suma din cont şi redactează o scrisoare de confort în baza acelui extras. Banca declară că nu e responsabilă pentru modul în care e folosită scrisoarea...
Adică, se dă unui om care nu are bani o dovadă că are, iar dacă el dă ţepe prin Univers folosindu-se de acea dovadă, emitentul scrisorii n-are nicio răspundere...
De ce ar avea nevoie cineva de un act că e mai bogat decât e, dacă nu pentru a comite o înşelăciune?
Nu e gestul HSBC, la rândul lui, o înşelătorie?
P.S.
În procesul ParaFin vs ING Group, HSBC e parte... Se pare că bondurile aflate în posesia companiei au fost localizate şi că au trecut la un moment dat pe la HSBC. Doar erau destinate pieţei interbancare, nu? Cum au ajuns ele în libertate, hălăduind libere pe trei continente? HSBC ştie, probabil...
1. am mai auzit povestea
(mesaj trimis de marsyas în data de 14.09.2018, 00:34)
ParaFin e o companie destul de dubioasa, e listata, am mai citit despre ea pe FT. si se pare ca a cumparat eurobondurile la o suma mica, constienta ca va intra intr-un litigiu. dar asta nu explica atitudinea ING daca faptele relatate sunt exacte. oricum, felicitari pentru articol, e bine scris!
1.1. Da... (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 00:53)
Am tinut in mina un asemenea bond recent si parea cit se poate de real. Am vazut si expertiza efectuata in State care il declara autentic. N-am reusit, cu mijloacele mele limitate, sa-i refac traseul. Asta m-a determinat sa scriu articolul. Multumesc, scriu bine, mi s-a mai spus...
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2018, 07:08)
Inginerii gen Tiriac Bank....
1.3. Chiar uitasem... (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 08:50)
... de minunatele fapte de arme ale mustaciosului...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2018, 07:46)
Frumos.
2.1. Frumusetea e pretutindeni in jur (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 08:57)
E interesant de aflat cite eurobonduri mai sint in peisaj... De un miliard, de doua, de cincizeci? Si modul in care se chinuiesc detinatorii de tiparituri in neerlandeza sa le plaseze, cui si cum...
3. Ce e cu afirmatia asta?
(mesaj trimis de Ceilalti în data de 14.09.2018, 08:40)
"Ăştia ai noştri, de pe la SIF-uri, când au dat-o cu perimarea dreptului de a ridica dividende de către acţionarii reziduali, astfel încât drepturile lor să poată fi încasate de o mână de şmecheri, n-au făcut o inginerie mioritică! Se pare că asta e practica europeană"
3.1. Ce vi se pare ca e? (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 08:49)
Banii cuveniti rezidualilor nu se impart frateste? Cum e cu actionarii minoritari de la Omniasig? Cum e sa fii actionar marunt la noi? Ai drepturi?
3.2. Sunt intrebari retorice? (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de T în data de 14.09.2018, 09:30)
?
3.3. Actionarii Mino BCR sunt bogati (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.09.2018, 09:32)
cu o singura conditie: sa stie si ei, altfel raman de papagali ca oltenii. Da chiar nu au in Mr. Juvet sa le explice vrajeala cu inflatia ca la Petrom unde au manipulat indicele Stoxx ca sa modifice capitalul social in 2013.
3.4. Nu neaparat... (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 09:32)
Daca doriti, puteti sa raspundeti!:))
4. Ha
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 14.09.2018, 08:56)
Interesant articolul. As mai adauga ceva:
- pe vremuri, cineva mi-a explicat ca de aia se numeste "depozitar (central)", ca s-au dus toti cu titlurile astea pe hartie (actiuni/obligatiuni, etc) si le-au depus la acest depozitar, care apoi le-a facut inregistrari electronice
- asa ca ma intreb, cum sa transformi un titlu la purtator (a carui esenta este tocmai ca se transmite prin simpla inmanare de la un proprietar la altul) intr-o inregistrare electronica, fara sa ai titlul in posesie?
As zice ca ceva este putred in ING...
4.1. Titlul la purtator... (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 09:27)
...destinat pietei interbancare! Chiar ciudat. Bancile se cam imprumuta altfel intre ele, exista instrumente mai ortodoxe...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2018, 09:33)
Poate prim ministrul Olandei se uita in ograda proprie si nu ne mai tine noua lectii!
4.3. Olanda... (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 09:39)
... e cu lectiile. Civilizatia care a inventat apartheit-ul, off shore-ul, impozitarea discriminativa, colonialismul salbatic ne poate vorbi oricind de sus, de la inaltimea staturii sale morale!:))
4.4. parca ati fi Comandantul (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.09.2018, 10:11)
asa zicea si la Bruxelles. Ei au Rotterdamul , noi avem Albita.Ei au legalizat prostitutia SI drogurile...
4.5. Albita e port? (răspuns la opinia nr. 4.4)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 10:32)
N-am vocatie de comandant, sint subaltern prin educatie si omega prin nastere, am ambitii mici si scopuri marunte.
4.6. Corect (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de Radu Mischie în data de 14.09.2018, 10:59)
Asa e. La fel de ciudat este ca sunt emise in anul 2000. Daca erau in 1990, mai discutam, dar in anul 2000 sa mai emiti titluri la purtator...
Ar merita chestia asta o investigatie ziaristica mai larga, trans-frontaliera, cred ca ar fi descoperite lucruri interesante
4.7. Rotterdam e punct vamal? (răspuns la opinia nr. 4.5)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.09.2018, 11:02)
vocatie nu pot sa verific, talent cu siguranta. Dupa cum ati observat masculul Alfa nu a reusit sa ne aduca in Footsie index. Daca aflau ca sunteti Omega poate iesea ceva. Eventual si reclama la ceasuri il refuza pe Craig fiind prea plictisitor.
4.8. Trebi la purtator mai exista... (răspuns la opinia nr. 4.6)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 20:40)
Sint anacronice, se adreseaza persoanelor fizice cu totul si cu totul speciale. Termenul de "purtator" te duce cu gindul la persoane oricum... Chestia cu "purtator" si "interbancar" mi s-a parut enorma!
4.9. Multumesc! (răspuns la opinia nr. 4.7)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 20:43)
Sau dank u wel!:)) Rotterdam e punct vamal, cred ca inseamna "vama veche" in olandeza! Pe mine Olanda ma inspira sa ma fac criminal de razboi, puscaria Curtii de la Haga e la Scheveningen, cu vedere spre Marea Nordului, marea mea preferata!:))
5. v-am prins cu deviza efectiva:-)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.09.2018, 09:15)
draga domnule Antonescu, deoarece incercati sa induceti teama unei inadvertente deja de la denominalizarea valutei. Dupa ce le-ati speriat pe domnul Treichl cu insolventa BCR super sa nu demisioneze si doamna Gheorghe.
5.1. Eu... (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 09:30)
... am fost crescut cu devize... cu slogane si lozinci!:)) Partidul a avut grija. De-asta am avut incredere in Statul Socialist. Incredere care nu mi-a fost inselata, nici de Bancorex, nici de Bankcoop, nici macar de CEC. Cred cu tarie ca-mi voi recupara banii de la FNI si chiar si pe cei de Dacie!:))
5.2. PS (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 09:31)
De fiecare data cind bag carburant si platesc taxa de solidaritate cu pagubitii, imi creste inima de bucurie!:))
5.3. Accentul e pe efectiva (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.09.2018, 09:41)
aici va rog o scurta explicatie si va povestesc notiunea IN ESENTA IDENTIC de la Oltchim si cum s-a retras PCC de la licitatie
5.4. De-abia astept... (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 09:42)
... sa stam la povesti!:)
5.5. cum a pacalit UE Oltchim (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 14.09.2018, 10:07)
cu articolul 87 din vechiul tratat, desi Romania la data investigatiei de ajutor de stat nu era piata Unica.
5.6. Cu tot respectul... (răspuns la opinia nr. 5.5)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 21:52)
... nu voi a mai auzi de Oltchim! Mi-a mincat zilele! E o chestie care nu poate fi rentabilizata nicicum si pe care am fost rugat, somat, amenintat, angajat si imbirligat s-o demonstrez ca fiind rentabila!:))
6. iar i-a casunatr lui antonescu pe banci!
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2018, 09:35)
acu niste ani era suparat pe unicredit, pe greci si pe brd, acuma iar o ia de la capat, o sa radem!
6.1. O sa rideti, intr-adevar! (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 09:41)
Dar ma cam opresc aici. Pe BCR nici macar nu i-am injurat, acum vreo doua zile. Nici pe Ing, birjareste. Doar intreb...
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Obama în data de 14.09.2018, 11:01)
un fel de: "nu zic, dar vreau sa spun"?
in final, cand bondurile au ajuns la maturitate, ING nu a vrut sa plateasca principalul? nu s-a gandit nimeni sa ceara insolventa? adica sunt obligat sa accept nu stiu ce conversie, chiar daca vreau cash-ul?
6.3. Foarte interesanta observatie! (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de MA în data de 14.09.2018, 20:45)
Dealtfel, strict la noi in patrie, cred ca-s pe putin zece banci care ar putea intra in insolventa acum, pe loc, daca n-ar fi protejate de sistemul nostru...