ING Bank România a înregistrat creşteri pentru toţi indicatorii de performanţă financiară comparat cu anul 2021, având o creştere de 3% a profitului net, la valoarea de 1,06 miliarde lei şi o creştere de 10 procente a veniturilor totale, la valoarea de 2,59 miliarde de lei, potrivit unui comunicat al băncii remis astăzi redacţiei.
"Rezultatele obţinute în 2022 - un an cu foarte multe provocări - sunt o nouă dovadă a capacităţii echipei noastre de a se mobiliza şi de a se adapta unor noi circumstanţe economice şi sociale. Urmăm în continuare strategia noastră axată pe inovaţie şi experienţa clienţilor, care rămâne la fel de relevantă în această perioadă. Rezultatele financiare solide ne facilitează implicarea sporită în creditarea economiei reale, demonstrată de creşterea cu 10% a portofoliului nostru de credite, dar şi aplecarea către nevoile clienţilor noştri, faţă de care rămânem aproape. Dincolo de performanţa financiară, suntem mândri de acţiunile concrete întreprinse în domeniul sustenabilităţii, atât pentru reducerea amprentei proprii de carbon, dar şi pentru facilitarea tranziţiei către o economie verde a clienţilor noştri.
ING Bank, prin angajaţii şi acţiunile sale, rămâne un membru responsabil al comunităţii care o găzduieşte şi vom continua să creăm impact pozitiv în sectorul financiar-bancar şi în societate", declară Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România.
ING a lansat o ofertă dedicată pentru tineri: Free@ING, care include cont curent, card şi Home'Bank pentru tinerii cu vârsta sub 24 de ani, cu 0 taxe şi fără costuri administrative. Clienţii Free@ING se pot bucura gratuit de cardul ING Complet şi pot beneficia de reduceri în ING Bazar fără obligaţia de a încasa venituri recurente sau de a efectua tranzacţii. Această nouă ofertă ne întăreşte prezenţa în segmentul de vârstă 18-24 ani şi consolidează poziţia ING ca banca generaţiei următoare, completată de noi oferte pentru familii şi clienţi premium. Pentru a adresa evoluţia crescătoare a dobânzilor, ING şi-a ajustat portofoliul de produse, introducând creditul cu dobândă fixă pe o perioadă de 5 ani pentru a permite clienţilor predictibilitatea pe care şi-o doresc, precum şi creditul personal cu dobândă variabilă.
De asemenea, din trim. IV '22, clienţii ING pot împărţi digital nota de plată sau factura folosind o nouă funcţionalitate introdusă în Home'Bank. Disponibilă în meniul de plăţi al aplicaţiei de mobile banking, noua funcţionalitate poate fi utilizată pentru orice tip de cheltuieli făcute în comun: restaurant, filme, benzinărie, călătorii şi multe altele. Dacă până acum clienţii ING Home'Bank puteau transfera bani prietenilor folosind numărul de telefon, prin această funcţionalitate pot crea o cerere de plată. Noua opţiune vine cu un modul de funcţionalitate complet, care permite administrarea şi verificarea statusului fiecărei cereri.
Într-un mediu economic plin de incertitudine, cu rate în creştere rapidă pe tot parcursul anului şi cu impact asupra capacităţii clienţilor noştri de a cumpăra o locuinţă sau de a face alte achiziţii, ING a continuat să acorde împrumuturi persoanelor fizice prin produse cu rată fixă şi variabilă - în special în ceea ce priveşte creditele ipotecare, unde am continuat să acordăm împrumuturi cu rată fixă la preţuri atractive. Pe zona creditelor de nevoi personale, ne-am îmbogăţit oferta cu produse mai prietenoase cu mediul înconjurător, oferind clienţilor noştri credite pentru finanţarea instalării de panouri solare şi fotovoltaice la tarife atractive.
Implicare pe toate palierele economiei româneşti
În segmentul Business Banking, dedicat antreprenorilor români, ING a continuat să acorde împrumuturi cu garanţii de stat şi dobânzi subvenţionate în cadrul programului IMM Invest Plus, în valoare de aproape 600 milioane de lei.
Pe lângă sprijinul acordat prin programele guvernamentale, ING a continuat să ofere şi finanţări proprii pentru dezvoltarea afacerilor din diferite industrii ale economiei româneşti. Printre acestea, se numără finanţarea de 8,1 milioane de euro pentru compania Alconor - ce activeză în domeniul producţiei de băuturi şi produse alimentare, pentru investiţia în linia de hrană pentru animale de companie, precum şi creditul de 4 milioane de euro pentru compania Damila - comerciant şi producător important pe piaţa de materiale de construcţii, pentru o nouă capacitate de producţie.
Pe segmentul companiilor mari, o finanţare importantă a fost cea acordată de ING, alături de un sindicat de bănci, companiei Pehart Grup - cel mai mare producător şi procesator de produse de hârtie pentru uz casnic din România. Astfel, creditul sindicalizat obţinut în urmă cu doi ani de companie a fost extins la 78 de milioane de euro. Din aceste fonduri, aproximativ aproximativ 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru eficientizarea energetică a echipamentelor, soluţii pentru energie verde şi dezvoltarea de noi capacităţi de producţie.
Totodată, în ultimul trimestru, ING s-a menţinut pe primul loc în clasamentul dealerilor primari.
Sustenabilitate prin produse şi servicii, dar şi prin implicare socială
Pentru clienţii retail, 2022 a însemnat accesul la produse dedicate alegerilor sustenabile prin condiţii preferenţiale pentru finanţarea achiziţiei de panouri solare, fotovoltaice sau a maşinilor electrice ori hybrid plug-in ori a imobilelor cu certificat energetic A şi an de construcţie cel puţin 2021. De asemenea, am creat posibilitatea investirii în fonduri mutuale sustenabile, marcate corespunzător în Home'Bank.
În zona de business, sprijinim tranziţia antreprenorilor către practici durabile prin publicarea unui ghid pentru identificarea şi procesarea facilă a tranzacţiilor sustenabile. În al doilea trimestru, banca a acordat primul credit sustenabil pentru antreprenorii IMM, urmat deja şi de alte finanţări, în valoare totală de 18 milioane de euro, în zonele de energie regenerabilă şi economie circulară. Printre acestea se numără un împrumut de 6 milioane de euro acordat grupului român Promateris, lider pe segmentul de ambalaje compostabile în Europa Centrală şi de Est, pentru dezvoltarea capacităţii de producţie, dar şi un credit de 2 milioane de euro pentru Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie, pentru achiziţia de panouri solare şi instalarea acestora.
În segmentul companiilor mari, este de remarcat creditul sindicalizat în valoare de 127 milioane de euro pentru Green Group, lider de piaţă în sectorul reciclării deşeurilor (unde ING Bank România a participat în calitate de coordonator de sustenabilitate), a doua emisiune de obligaţiuni verzi pentru NEPI Rockcastle în valoare de 500 milioane euro precum şi finanţări verzi prin credite bilaterale în valoare de 35 milioane de euro.
În 2022, ING Bank România a donat prin parteneriate cu societatea civilă 1,4 milioane de euro, în principal pentru proiecte ce sprijină protecţia mediului, dar şi pentru acţiuni caritabile sau ajutor umanitar pentru refugiatii ucraineni. Peste 187.000 de euro au fost donaţi de clienţii ING în campaniile de donaţii Home'Bank pentru refugiaţii ucraineni şi proiecte de reconstrucţie ecologică, iar angajaţii ING au efectuat 1798 de ore de voluntariat (pentru care compania a oferit zile libere) şi au donat peste 40.000 de euro în campanii de donaţii precum Dăruieşte Ziua Ta, Adoptă un proiect sau Swimathon.
O zonă esenţială pentru noi este cea de sănătate financiară, şi suntem mândri de rezultatele proiectului nostru fanion în acest domeniu, Banometru. În 2022, peste 1.800 de persoane au beneficiat de sesiuni de coaching 1:1, în timp ce peste 270.000 de persoane au fost sprijinite prin instrumente online sau offline.