ING: Datele Fondului Monetar Internaţional sunt greşite

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 mai 2009

Aceste date se referă la datoria externă pe termen scurt a unor ţări din Europa de Est

Analiştii grupului financiar olandez ING au identificat erori importante în datele Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind datoria externă pe termen scurt a unor ţări din regiune precum Cehia, Polonia, datele reale privind acest indicator fiind mult deteriorate, ceea ce pune presiune asupra percepţiei de risc a acestor state, explică Charles Robertson, analist al ING.

Ulterior, Fondul Monetar a anunţat că a reparat greşelile pentru Cehia, Estonia şi Ucraina, nu însă şi pentru Polonia, informează analis­tul, care se aşteaptă la reducerea acestui raport şi în cazul Lituaniei.

Surse din piaţa bancară au declarat că în cazul ţării noastre nu au fost semnalate astfel de greşeli în privinţa vreunui indicator calculat de Fondul Monetar.

Erorile în cazul acestor ţări vizau raportul dintre datoria externă pe termen scurt şi rezervele valutare. FMI a anunţat un raport de 236% în cazul Cehiei, în loc de nivelul real de 89%, de 210% pentru Estonia, în loc de 132%, şi 208% pentru Ucraina, în loc de 116%. Cifrele pentru Polonia par, de asemenea, mult exagerate, în condiţiile în care analiştii ING consideră această ţară, alături de Cehia, printre cele mai sigure din Europa.

"Am criticat cifrele anunţate pentru Cehia şi Polonia, pe care le considerăm cele mai sigure ţări din Europa, în timp ce datele FMI arată că ele vor avea probleme mari.

Chiar în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă), am auzit de la FMI că, într-adevăr, sunt erori în calculele lor şi că vor publica date corectate", se arată în raport.

Importanţa corectării datelor FMI pentru ţările din Europa Centrală şi de Est este foarte mare, consideră analiştii ING datorită expunerii băncilor occidentale în Europea de Est, în condiţiile în care produsul intern brut al Poloniei şi al Cehiei reprezintă aproape 60% din PIB-ul întregii regiunii.

"Pentru România, Ungaria şi Letonia există deja programe de asistenţă din partea FMI, ceea ce denotă că 90% din PIB-ul Europei Centrale şi de Est este sigur oricum, sau mai sigur datorită sprijinului FMI. De aceea, deşi băncile austriece şi nu numai au expuneri pe aceste ţări şi vor suferi pe seama creşterii creditelor neperformante, problemele aces­tor ţări nu sunt atât de mari precum se teme lumea", se explică în raportul ING.

În cazul în care datele FMI erau corecte, doar 31% din PIB-ul regiunii era "sigur", menţionează analiştii grupului financiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb