ING: Economia ar putea scădea cu 6,7%

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 noiembrie 2009

Evoluţia economiei româneşti în trimestrul III a reprezentat punctul maxim al recesiunii şi ar putea duce la o scădere economică de 6,7% pe întreg anul 2009, şomajul plasându-se la 8%, dar încă există riscuri pentru anul viitor legate de activitatea economică, potrivit unei analize ING Bank.

"Produsul intern brut (PIB) pe trimestrul III a fost de -7,1% ca rată anualizată, faţă de estimarea noastră de -9,2% şi faţă de un consens al pieţei de -9%. Rata trimestrială ajustată sezonier a încetinit la -0,7% (în trimestrul al treilea) faţă de -1,1% în trimestrul II. Acesta este un semn că lucrurile se mişcă în direcţia cea bună şi că am putea vedea o creştere economică pozitivă în trimestrul IV, aşa cum ne-am aşteptat din luna martie a acestui an. Pe fond, acum suntem şi mai convinşi că trimes-trul al treilea va reprezenta punctul minim al activităţii economice", se arată în raportul citat.

Datele privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea sugerează că, pe întreg anul 2009, contracţia ar putea fi "foarte probabil" situată în intervalul 6,5%-7%, faţă de estimarea anterioară a ING, de 7,5%, mai sunt de părere analiştii, care menţionează că îşi vor revizui prognoza anuală asupra PIB după publicarea pe larg a datelor privind evoluţia economiei la începutul lui decembrie.

Totuşi, activitatea economică în prima jumătate a anului viitor poate fi afectată de anumite ris-curi, precum factorii politici, măsurile ce trebuie luate pentru a ajusta deficitul bugetar şi "preferinţa BNR de a controla cursul de schimb, ceea ce pune presiune pe ratele interbancare şi, implicit, pe dobânzile la creditele pentru companii şi gos-podării".

"Aceste riscuri influenţează negativ şi moneda locală în ciuda aşteptărilor privind îmbunătăţirea activităţii economiei, din cauză că nivelul incertitudinii rămâne ridicat, iar creşterea (economică, n.r.) ar putea dispărea uşor", se mai precizează în raport.

De asemenea, ING susţine că recuperarea economiei nu poate fi bazată exclusiv pe factorii externi, chiar dacă, în prezent, creşterea cererii externe ajută industria şi exporturile, întrucât în 2010 exportul net va avea o contribuţie mai redusă pe fondul unei probabile reveniri a importurilor şi în condiţiile în care industria reprezintă doar 25% din PIB.

Astfel, o relaxare a politicii monetare este necesară pentru a susţine economia, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra cererii interne, însă poate apărea numai după ce politica fiscală va da semne de întărire, mai spun analiştii ING.

Rata şomajului va atinge 10% în 2010

În luna octombrie, rata şomajului a urcat la 7,1%, de la 6,9% în septembrie, sub estimările ING, ceea ce arată că "rata şomajului ar trebui să aibă o creştere limitată până la finalul acestui an şi în 2010".

Cu toate acestea, ritmul creşterii şomajului se va majora odată ce vor avea loc disponibilizări şi în sectorul public, şi nu doar în cel privat, ca până în prezent, însă analiştii ING consideră că până la finalul acestui an rata şomajului va urca la 8%, sub estimarea anterioară, de 8,4%.

Cu toate acestea, în 2010 rata şomajului ar putea atinge 10%, pe fondul întârzierii apariţiei efectelor recesiunii asupra acestui indicator, ceea ce ar pune presiune asupra consumului şi a evoluţiei creditelor neperformante, se mai arată în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb