Există o logică "limitată" pentru fuziunile bancare transfrontaliere în Europa atât timp cât planul UE privind uniunea bancară este incomplet, a afirmat luni Ralph Hamers, şeful ING Groep NV, după informaţiile conform cărora banca olandeză ar fi interesată de achiziţionarea rivalei germane Commerzbank, transmite Reuters.
ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, este şi a treia mare bancă pe piaţa germană, după Deutsche Bank şi Commerzbank.
"Autorităţile competente pe plan naţional, în lipsa unei uniuni bancare, vor fi extrem de protectoare în privinţa capitalului şi a lichidităţilor din ţara respectivă", a explicat Ralph Hamers, potrivgit Agerpres. Acesta nu a dorit să confirme dacă ING este interesată de Commerzbank, care luna trecută a încheiat fără succes negocierile de fuziune cu Deutsche Bank.
Problema fuziunilor este văzută diferit de şefii marilor grupuri bancare europene. Directorul general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, susţine că fuziunile nu sunt cel mai bun mod de a ajuta băncile europene, afectate de ratele negative ale dobânzilor. Şi directorul general al UBS, Sergio Ermotti, a afirmat luna trecută, după eşecul fuziunii dintre băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank, că procesul de consolidare în industria bancară europeană este inevitabil. Totuşi, Thiam susţine că nu vede niciuna din marile bănci elveţiene, UBS şi Credit Suisse, posibile ţinte de preluare.
Hamers apreciază că fuziunile între băncile din aceeaşi ţară ar putea duce la reduceri de costuri dar "consolidarea transfrontalieră nu ajută la obţinerea unui grad mărit de eficienţă al capitalului şi a lichidităţilor în actualul regim de reglementare din Europa.
În ţările sale de bază unde operează - Olanda, Belgia şi Luxemburg (Benelux) - ING şi-a redus în ultimii cinci ani costurile operaţionale anuale cu 4,4% şi a investit semnificativ în dezvoltarea aplicaţiilor mobile şi a tehnologiei care poate fi accesată uşor indiferent de ţară.
După zece luni de pregătiri, ING intră pe piaţa din Filipine, a anunţat Hamers.
Întrebat dacă băncile europene sunt pregătite de o scădere semnificativă a activităţii economice, şeful ING a explicat că majoritatea şi-au îmbunătăţit bilanţurile de la criza financiară.
După Olanda, Germania este a doua mare piaţă pentru ING unde activează sub marca ING-Diba. În prezent, ING are o capitalizare bursieră de 47 miliarde euro, de aproape cinci ori mai mare decât cea a Commerzbank (9,6 miliarde euro). Succesul unei eventuale preluări a Commerzbank depinde de Guvernul german, care deţine 15% din acţiunile Commerzbank, o moştenire a pachetului de salvare oferit de Berlin în perioada crizei financiare.
În aprilie, directorul ING Groep, Ralph Hamers, le-a spus acţionarilor că banca este gata să ia în considerare o achiziţie transfrontalieră, dacă vor fi îndeplinite anumite condiţii. Declaraţia sa a venit după ce revista germană Manager Magazin a publicat un articol conform căruia ING Groep a contactat grupul bancar german Commerzbank în vederea unei posibile fuziuni.