ING: România va înregistra o creştere economică de 6,5% în 2007

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iulie 2007

Analiştii ING: Este posibil ca TVA să crească

Perspectivele României de creştere economică pe termen scurt s-au redus, însă este probabil să ne surprindă şi să depăşească previziunile în următorii doi ani, estimează analiştii ING Bank, într-un raport publicat ieri. Acest lucru se datorează în parte cererii interne puternice, atât din partea sectorului privat, cât şi al celui public. Analiştii ING îşi menţin estimarea privind creşterea economică din acest an la 6,5%, în pofida unor performanţe negative ale agriculturii provocate de seceta prelungită. În plus, analiştii şi-au revizuit în urcare prognoza de creştere economică a Româ­niei pentru anul 2008, de la 5,7% la 6,3%, pe fondul accelerării procesului de recuperare a decalajului şi a îmbunătăţirii de absorbţie a fondurilor structurale venite de la UE.

Potrivit analiştilor ING Bank România, la sfârşitul acestui an, rata inflaţiei va fi de 4,3%, cu 0,6 puncte peste prognoza Băncii Naţionale a României (BNR).

Analiştii ING consideră că în 2008 deficitul bugetar va depăşi probabil pragul de 3% din PIB, actuala evoluţie bugetară fiind nesustenabilă pe termen mediu fără o majorare a veniturilor la buget. Raportul consideră puţin probabilă majorarea cotei unice de impozitare de 16% şi mizează mai degrabă pe o creştere a TVA.

Ciprian Dascălu, economis­tul senior al ING, a declarat ieri că deficitul de cont curent va atinge un prag sensibil, iar scăderea investiţiilor străine prognozată pentru acest an va afecta poziţia externă a României. Investiţiile străine directe vor acoperi, în acest an, doar 50% din deficitul de cont curent, faţă de un nivel de 91% în 2006. Soldul negativ din contul curent al balanţei externe va fi compensat parţial prin investiţiile de portofoliu, care nu reprezintă, însă, o soluţie pe termen lung.

Referitor la moneda noastră, analiştii ING sunt de părere că leul este moneda cea mai vulnerabilă din regiune, iar prog­nozele băncii indică o corecţie semnificativă în prima parte a anului viitor.

Astfel, se aşteaptă ca în trimestrul al treilea al acestui an cursul de schimb euro/leu să evolueze în jurul nivelului de 3,2 şi la nivelul de 3,3 la sfârşitul anului. Pentru 2008, se mizează pe o corecţie a cursului de schimb până la nivelul de 3,45, în prima jumătate a anului, pentru a reveni la finele anului viitor la nivelul de 3,2500. România are posibilitatea să adopte moneda euro în 2014 şi să ajungă din urmă ţările din Europa Centrală prin reducerea la minim a măsurilor populiste. Trecerea la euro peste opt ani ar menţine o perspectivă optimistă pentru moneda naţională - stabilitate în termeni nominali şi apreciere în termeni reali.

ING: Legea pensiilor necesită un împrumut pe piaţa internă

Analiştii ING Bank consideră că fondurile necesare majorării pensiilor în sistemul public ar putea fi obţinute printr-un împrumut de pe piaţa internă. "O soluţie pentru Guvern pentru a putea aplica noua Lege a pensiilor este să se împrumute pe piaţa internă sau să crească impozitele", a declarat, ieri Florin Câţu, director adjunct al Departamentului de Trezorerie al ING Bank România. În ceea ce priveşte fondurile suplimentare ce vor trebui alocate în buget, în condiţiile unei colectări relativ scăzute şi ale unei perspective reduse de creare a noi locuri de muncă, Câţu consideră că "Legea pensiilor este deocamdată singura variantă certă în ecuaţie, iar celelalte elemente economice luate în calcul râmân relative".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb