ÎNGRIJORAŢI DE REVOLUŢIILE DIN LUMEA ARABĂ Parlamentarii îl cheamă pe Teodor Baconschi la audieri

TUDOR DUMITRU
Ziarul BURSA #Politică / 1 februarie 2011

Parlamentarii îl cheamă pe Teodor Baconschi la audieri

Situaţia explozivă din Orientul Mijlociu a stârnit îngrijorarea parlamentarilor noştri din Comisiile de politică externă.

"Îl vom chema la discuţii pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, pe tema evenimentelor din Orientul Mijlociu şi nordul Africii", ne-a declarat Ştefan Buciută, secretarul Comisiei de politică externă de la Camera Deputaţilor.

Parlamentarii noştri consideră că principalul risc la adresa securităţii regionale - cu implicaţii la scară mondială - îl reprezintă venirea la putere a unor regimuri fundamentaliste islamice.

Părerile senatorilor şi deputaţilor noştri cu privire la cauzele care au determinat revoltele sociale în lanţ în lumea arabă sunt împărţite: unii parlamentari consideră că principalul motiv ar fi sărăcia şi scăderea nivelului de trai din cauza crizei; alţii văd o acţiune coordonată pentru instaurarea unor regimuri democratice şi fac trimitere la ceea ce s-a întâmplat şi în Europa Centrală şi de Sud-Est în anii "90. De asemenea, alţi politicieni nu exclud acest scenariu, dar cred că lucrurile ar fi scăpat de sub control, iar serviciile secrete ale unor ţări islamice ar fi speculat foarte bine conjunctura. Cu toţii avertizează însă asupra faptului că democraţiile de tip occidental nu se mulează pe cultura arabă şi că există riscul ca în urma acestor proteste sociale, curentul islamist radical să prindă aripi. Prezentăm, în continuare, opiniile parlamentarilor din Comisiile de politică externă cu privire la ultimele evenimente din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu.

Titus Corlăţean (PSD): "Regimurile radicale islamice, principalul risc la adresa securităţii"

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean (PSD), consideră că principalul risc la adresa securităţii regionale, cu implicaţii la nivel global, îl constituie venirea la putere a unor regimuri radicale islamice.

Titus Corlăţean ne-a declarat: "Este un fenomen de reaşezare a unor structuri de putere în condiţiile în care în unele dintre state sunt regimuri care se află la conducere de 30-35 de ani. Aceste regimuri au avut plusuri şi minusuri: în categoria plusuri intră bunele relaţii cu SUA şi cu Occidentul şi ţinerea în frâu a radicalilor islamişti, iar la minusuri faptul că s-au luat măsuri dure de control a populaţiei. Principalul risc în prezent îl constituie venirea la putere a unor regimuri islamiste radicale care ar periclita securitatea în zonă, cu implicaţii la scară mondială".

Viorel Badea (PDL): "Criza economică a amplificat nemulţumirile; sferele de influenţă se schimbă!"

Viorel Badea (PDL), vicepreşedintele Comisiei de politică externă de la Senat, susţine însă că nivelul de trai extrem de scăzut pes-te care s-a suprapus criza financiară ar fi fost una dintre principalele cauze care au determinat revoltele sociale în lanţ: "Criza economică şi financiară a umplut paharul şi a alimentat toate nemulţumirilor oamenilor. Cu toate că producţia (n.r. - de petrol) a continuat la parametrii ridicaţi, nivelul de trai s-a deteriorat". Viore Badea vorbeşte şi des-pre o reaşezare a intereselor în zonă: "Lumea se schimbă, la fel şi sferele de influenţă!"

Daniel Budurescu (PNL): "Nu exclud ca revoltele să fi fost planificate"

Daniel Budurescu, deputat PNL membru în cadrul Comisiei de Politică externă, vede o legătură între revoltele de astăzi care au loc în lumea arabă şi schimbările regimurilor socialiste care au avut loc în anii `90 în Europa Centrală şi de Est.

De asemenea, domnia sa nu exclude ca evenimentele din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu să fi fost planificate: "În mod clar, o epidemie de acest gen (n.r. - a revoltelor) a fost provocată. Este mai puţin important cine a provocat revoltele sociale din nordul Africii şi în Orientul Mijlociu; ceea ce contează este punctul terminus, adică în ce ţară se vor opri aceste revolte şi care vor fi consecinţele la nivel regional şi global". Budurescu mai atrage atenţia asupra problemei importului democraţiilor occidentale în zonă: "Se pune însă întrebarea ce s-a dorit de fapt cu acest revolte? Dacă s-a urmărit aducerea la putere a unor regiumuri democractice de tip occidental, atunci eu cred că acestea nu vor avea o bază solidă. Aceste ţări au propriile lor democraţii: îmi amintesc că acum zece ani discutam cu ambasadorul Gabonului, iar domnia sa îmi spunea că alegerile care au loc la nivelul triburilor din ţara sa sunt mai corecte şi mai democratice decât cele din ţările occidentale".

Noile mistere ale Egiptului

Mai multe companii energetice europene au suspendat forările

"Nissan" şi-a închis temporar fabrica din Egipt

Băncile franceze şi britanice au cele mai mari expuneri în Egipt

"Moody"s" a redus calificativul obligaţiunilor Egiptului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb