Potenţialul balnear al Capitalei reprezintă o ţintă pentru Ministerul Turismului. Guvernanţii au idei relativ puţine, dar fixe, care se moştenesc de la un cabinet la altul, indiferent de culoarea politică a acestuia. Partea proastă este că unele iniţiative au atât de puţine şanse să fie puse în practică încât este de neînţeles de ce sunt aduse în atenţia publicului în mod repetat.
Ministrul pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, a anunţat ieri că intenţionează să exploateze potenţialul balnear al Bucureştiului. Nu mai e un secret pentru nimeni că în mandatul său, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, anunţa că vrea să transforme Capitala... într-un oraş balnear. La rândul său, actualul ministru a anunţat că a purtat deja discuţii cu primarul Sorin Oprescu pentru ca proiectul să poată fi pus pe picioare: "Am discutat cu primarul Sorin Oprescu, pentru că probabil dumneavoastră, presa, ştiţi, există un potenţial balnear al Bucureştiului. Există apă termală în spatele Casei Presei, e un ştrand acolo, care de mult timp e într-un fel abandonat, din cauza neclarităţii proprietăţii". Ministerul Turismului are cu primăria Capitalei un parteneriat de dezvoltare a câtorva produse turistice, printre care turismul cultural şi cel de city break. Chiar dacă totul nu a depăşit nivelul bunelor intenţii, există loc şi pentru mici răfuieli cu iz politic: "Nu ştiu ce a spus doamna Udrea, pentru că a spus pe mandatul ei. Ştiu ce a făcut, eu n-am găsit nimic din mandatul ei pe balnear în Bucureşti. Eu am făcut un grup de lucru cu direcţia mea de strategie şi cu domnul primar general Oprescu. Pe balnear, ar trebui făcut acolo unde este sursa de apă balneară, să clarificăm odată situaţia proprietăţii, să vedem dacă proprietatea poate trece în administrarea primăriei sau a primăriei de sector". Elena Udrea declara în ianuarie 2009 că vrea să transforme Bucureştiul într-o destinaţie de turism balnear şi că Ministerul Turismului s-ar putea implica în construirea unui complex balnear în nordul oraşului, pentru a demonstra şi exploata potenţialul Capitalei în acest domeniu.
Având în vedere la cât de multe şantiere sunt deschise în Capitală, cartiere întregi fiind blocate din cauza unor lucrări care se desfăşoară pe parcursul mai multor ani, s-ar putea alcătui programe care să atragă amatorii de dinamică a peisajului urban, de arheologie - Drumul Taberei ar fi o destinaţie perfectă - sau să fie speculată dragostea turiştilor străini pentru câinii comunitari.