ÎNREGISTRÂND, ÎN APRILIE, CEL MAI MIC RITM DE CREŞTERE DIN ULTIMELE 11 LUNI Mihai Ionescu: "Exporturile au început să obosească"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 iunie 2014

Mihai Ionescu: "Exporturile au început să obosească"

Ritmul de creştere a exporturilor din luna aprilie, cel mai mic din ultimele 11 luni, confirmă pesimismul manifestat de exportatori încă din luna ianuarie a acestui an, potrivit lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

"Exporturile au început să obosească", ne-a spus domnia sa, subliniind că şi în aprilie 2014 deficitul s-a adâncit, pe fondul creşterii mai rapide a importurilor în raport cu creşterea exporturilor.

În luna menţionată, exporturile au însumat 18,68 miliarde lei (peste 4 miliarde euro), iar importurile - 21,5 miliarde lei (circa 4,8 miliarde euro), conform informaţiilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Comparativ cu luna aprilie 2013, exporturile au crescut cu 4,1% la valori exprimate în lei (2,2% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 4,6% la valori exprimate în lei (2,6% la valori exprimate în euro)", arată INS.

Faţă de luna martie 2014, exporturile din aprilie au scăzut cu 7,2% la valori exprimate în lei (6,8% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 4,8% la valori exprimate în lei (4,3% la valori exprimate în euro).

Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost, în luna aprilie 2014, de 2,8 miliarde lei (634,6 milioane euro), mai mare cu 207,8 milioane lei (33,6 milioane euro) decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă din 2013.

Mihai Ionescu ne-a declarat că, potrivit datelor preliminare, în luna mai a acestui an, exporturile către zona extracomunitară vor creşte cu 7,1%, în timp ce importurile din statele extra UE vor avea o evoluţie pozitivă de 13%.

"Oferta noastră nu a mai putut fi promovată pe pieţele externe aşa cum ne-am fi dorit, din cauza birocraţiei existente în Ministerul Economiei în procedurile de organizare a misiunilor la targurile internaţionale", ne-a spus reprezentantul ANEIR, subliniind că exportatorii au renunţat să mai participe la o serie de astfel de evenimente de promovare.

"De când Guvernul a anunţat că va lua în subordine promovarea exporturilor, toată lumea stă în stand-by, mecanismele nu mai funcţionează, banii s-au blocat, nu se mai fac decontări, exportatorii nu mai participă la evenimentele internaţionale. Mulţi au credite la bănci şi riscă să intre în faliment. Deficitul se adânceşte, pierdem pieţe, pentru că nimeni nu ne caută acasă", ne-a precizat, recent, Mihai Ionescu.

În luna martie a acestui an, a intrat în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care prevede că Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, organ de specialitate cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, îşi schimbă denumirea în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor.

Acesta este condus de un secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, mai arată Ordonanţa.

În acest context, exportatorii, şi aşa îngrijoraţi de situaţia existentă din domeniu, sunt sceptici asupra prognozelor pe export pentru anul acesta.

Încă de la finalul anului trecut, Mihai Ionescu ne-a spus: "Există un mare semn de întrebare pentru 2014, întrucât societăţile nu au putut merge la târgurile şi expoziţiile internaţionale după ce a fost desfiinţat Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS)".

De la acea vreme, toţi producătorii autohtoni s-au plâns, la unison, de efectul pe care l-a avut desfiinţarea CRPCIS fără ca Executivul să ia, în prealabil, măsuri de înlocuire a respectivei structuri, care să preîntâmpine implicaţiile generate pe plan intern şi internaţional.

În prezent, serviciile pentru organizarea participării firmelor autohtone la târgurile şi expoziţiile internaţionale, ce reveneau CRPCIS, sunt efectuate de serviciul Achiziţii din cadrul Ministerului Economiei.

În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2014, exporturile s-au cifrat la peste 76 miliarde lei (16,9 miliarde euro), iar importurile au fost de 83,94 miliarde lei (18,68 miliarde euro), faţă de perioada similară a anului precedent.

În aceste condiţii, exporturile au crescut cu 10,6% la valori exprimate în lei (8,1% la valori exprimate în euro), iar importurile - cu 10,2% la valori exprimate în lei (7,7% la valori exprimate în euro).

Deficitul comercial în perioada analizată a fost de 7,8 miliarde lei (1,74 miliarde euro), mai mare cu 493,7 milioane lei (71,4 milioane euro) decât cel înregistrat în aceleaşi luni din 2013.

Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în statele europene, în perioada 1 ianuarie-30 mai 2014, a fost de aproximativ 54 miliarde lei (12 miliarde euro) la expedieri şi de circa 63 miliarde lei (în jur de 14 milioane euro) la introduceri, reprezentând 71% din total exporturi şi, respectiv, 75,3% din total importuri.

În zona extra UE, schimburile comerciale de bunuri din perioada analizată au fost de 22,4 miliarde lei (4,9 miliarde euro) la exporturi şi de 20.76 miliarde lei (4,6 miliarde euro) la importuri, reprezentând 29% din total exporturi şi, respectiv, 24,7% din total importuri.

Ponderi importante în structura comerţului internaţional de bunuri sunt deţinute de grupele de produse maşini şi echipamente de transport (43,4% la export şi 35,0% la import) şi alte produse manufacturate (32,5% la export şi respectiv 30,1% la import).

Analiştii: "Deşi sunt în cădere, exporturile continuă să susţină industria"

Deşi exporturile se află pe un trend descendent, acestea încă reprezintă motorul creşterii cifrei de afaceri din industrie, după cum susţin analiştii.

În aceste condiţii, am putea trage concluzia că, dacă exporturile vor continua să scadă, vor fi puse în pericol şi vânzările din industrie.

Exporturile au fost factorul principal care a determinat creşterea cifrei de afaceri din industrie, ne-a declarat analistul Florin Cîţu.

Domnia sa ne-a precizat: "Această tendinţă pozitivă a vânzărilor din industrie depinde foarte mult, în perioada următoare, de ceea ce se va întâmpla în afara ţării, respectiv de cererea internă din Uniunea Europeană".

Institutul Naţional de Statistică (INS) a raportat o creştere cu 11,6% a cifrei de afaceri din industrie, în primele patru luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Analistul Aurelian Dochia susţine că industria este cea mai dinamică ramură a economiei, iar motivul esenţial al acestei creşteri este faptul că industria este orientată către exporturi. Domnia sa a adăugat: "Este de aşteptat ca exporturile să îşi încetinească creşterea, dar, pentru ţara noastră, vor rămâne cel mai important motor al economiei. Ritmurile de sporire a exporturilor erau chiar neobişnuite. Scăderea vânzărilor din sectorul industrial înregistrată în aprilie este, de fapt, doar o încetinire a creşterii cifrei de afaceri".

Potrivit INS, în luna aprilie, cifra de afaceri din industrie, per total, (atât piaţa internă, cât şi piaţa externă), a scăzut faţă de luna precedentă, în termeni nominali, cu 4,3%. În perioada analizată, pe marile grupe industriale au fost înregistrate scăderi în industria energetică (-21,1%), industria bunurilor intermediare (-4,7%), industria bunurilor de capital (-2,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,6%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,6%.

Cifra de afaceri din industrie, în luna aprilie, a crescut, per ansamblu, cu 6% faţă de aprilie 2013, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+6,5%). Industria extractivă a scăzut cu 5,4%. Pe marile grupe industriale, au fost înregistrate creşteri ale cifrei de afaceri în toate sectoarele, respectiv industria energetică (+31,0%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,9%), industria bunurilor de capital (+6,0%), industria bunurilor intermediare (+3,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+2,7%). (PETRE BARAC)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb