INS: Câştigul salarial mediu a scăzut cu 5% în ianuarie

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 martie 2011

INS: Câştigul salarial mediu a scăzut cu 5% în ianuarie

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în ianuarie, de 1.963 lei, cu 5% mai mic decât în luna precedentă, informează un comunicat trans-mis luni Agerpres de către Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.424 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 72 lei, ceea ce înseamnă o diminuare cu -4,8%.

Important pentru portofelul românilor este că salariul real pentru luna ianuarie 2011 faţă de luna precedentă a fost cu 5,5% mai mic, iar faţă de luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial real a fost cu 6,6% mai mic, anunţă Agerpres. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2010.

INS precizează că indicele câştigului salarial real este calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum.

În luna ianuarie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în luna decembrie 2010, când s-au acordat premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă), ajutoare băneşti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari. De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna ianuarie 2011 a scăzut ca urmare a dificultăţilor salariale şi a concediilor fără plată, explică sursa citată.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net în ianuarie 2011 faţă de decembrie 2010 au fost cele de 36% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv de 25,9% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice şi între 20% şi 22% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

Diminuări ale câştigului salarial mediu net între 18% şi 20% s-au înregistrat în acelaşi interval în fabricarea echipamentelor electrice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net între 13% şi 16% au fost consemnate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea şi epurarea apelor uzate, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net din luna ianuarie 2011 faţă de luna precedentă s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (0,7%), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (0,5%), respectiv în alte activităţi extractive (0,3%).

Cele mai mari creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul bugetar, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 285/2010, afirmă INS. Astfel, în învăţământ, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,8%, iar în administraţia publică cu 6,3%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb