INS: "Diferenţele privind datele PIB nu sunt generate de erori de calcul"

Macroeconomie / 5 ianuarie 2013

INS: "Diferenţele privind datele PIB nu sunt generate de erori de calcul"

Institutul Naţional de Statistică (INS) aplică metodologia UE privind Produsul Intern Brut (PIB), care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni) - iar diferenţele între ele sunt inerente şi nu reprezintă erori de calcul, potrivit unui comunicat al Institutului.

INS menţionează: "În practica internaţională, în general, a Uniunii Europene, în special, precum şi în practica noastră naţională, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, în mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire şi actualizare periodică (...) Potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează aceşti indicatori".

Instituţia arată că aplică ad-literam la nivel naţional prevederile regulamentelor UE în domeniu şi metodologiile de calcul corespunzătoare, făcându-le publice utilizatorilor, inclusiv în ceea ce priveşte politica de revizuire, menţionând că iferenţele între cele trei variante sunt inerente şi nu sunt generate de erori de calcul.

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

Joi seara, premierul a anunţat o eroare de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit în scădere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

INS precizează că la estimarea PIB în varianta provizorie sunt într-o mare măsură surse indirecte, metode de estimare şi extrapolare, în lipsa unor date primare complete, nedisponibile la acel moment. La varianta provizorie, prezentată în luna martie, PIB-ul a fost estimat la 578,5 miliarde de lei.

La varianta semidefinitivă, unde rezultatul a fost transmis în luna decembrie, în calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete şi mai detaliate faţă de varianta provizorie. În varianta semidefinitivă, valoarea PIB este de 556,7 miliarde de lei.

Diferenţele dintre varianta semidefinitivă şi cea provizorie a PIB sunt influenţate, ca regulă, inclusiv pentru anul 2011, de: sursele de date diferite în momentul realizării estimărilor; utilizarea de metode directe, pe baza surselor de date, pentru varianta semidefinitivă, respectiv de metode indirecte de estimare a producţiei şi consumului intermediar, prin extrapolare, pentru varianta provizorie, în special pentru societăţile nefinanciare (întreprinderi) şi gospodariile populaţiei.

Pentru anul 2011, din analiza rezultatelor economice agregate pe baza surselor de date disponibile, a rezultat o creştere a ponderii consumului intermediar în producţie, de la 61,3% (pondere estimată pentru anul 2010 şi utilizată la varianta provizorie 2011) la 64,6% (pondere calculată pe baza surselor complete de date) în varianta semidefinitivă. Cea mai mare contribuţie la creşterea consumului intermediar au avut-o societăţile nefinanciare (întreprinderi), ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011 şi implicit o reducere a valorii adăugate brute şi a PIB cu aproximativ 26 miliarde de lei.

Această pondere mare s-a mai înregistrat în perioada 1995-1997. În anii care au urmat consumul intermediar nu a reprezentat mai mult de 59-62% din valoarea producţiei. Majorarea nu a putut fi anticipată la varianta provizorie din lipsa oricăror informaţii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb