INS: Producţia industrială a scăzut în aprilie faţă de martie

V.B.
Companii #Bunuri Industriale / 11 iunie 2014

Producţia industrială a scăzut în aprilie faţă de luna precedentă atât ca serie brută (cu 3%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (cu 0,3%), dar a crescut faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, atât ca serie brută (cu 2,6%), cât şi ca serie ajustată (cu 5,9%), informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, producţia industrială a sporit atât ca serie brută (cu 8,1%), cât şi ca serie ajustată (cu 9,5%).

În aprilie 2014, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 3%, din cauza scăderii tuturor sectoarelor industriale. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a diminuat cu 17,2%, industria extractivă cu 3,5%, iar cea prelucrătoare cu 1,5%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat declinuri în industriile: energetică (14,2%), a bunurilor intermediare (3,9%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (1,3%) şi cea a bunurilor de capital (0,7%). În schimb, industria bunurilor de uz curent a crescut cu 0,2%.

Producţia industrială, ca serie ajustată, a scăzut cu 0,3% ca urmare a diminuării producţiei şi a furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (cu 5,3%) şi a industriei extractive (cu 0,2%). La rândul ei, industria prelucrătoare a crescut cu 0,1%, se mai arată în comunicatul INS.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat scăderi în industria energetică (3,7%) şi cea a bunurilor intermediare (0,3%) şi creşteri în industria bunurilor de capital (3,5%), industria bunurilor de uz curent (0,5%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (0,2%).

În luna aprilie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 2,6% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (3,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionatm şi industria extractivă au scăzut cu 8,9%, respectiv cu 4,1%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (9,3%) şi în cea a bunurilor de uz curent (0,7%) şi scăderi în industria energetică (5,8%), industria bunurilor intermediare (2,3%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (0,1%).

Producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+7,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 8,4%, iar industria extractivă cu 3,4%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor de capital (+18,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,0%), industria bunurilor de uz curent (+3,7%) şi industria bunurilor intermediare (+1,4%). Industria energetică a scăzut cu 5,3%.

În perioada 1.I-30.IV.2014, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2013, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 8,1%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+9,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,7%, respectiv cu 1,0%.

Pe marile grupe industriale, au fost consemnate creşteri în: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) şi industria energetică (+1,1%).

În aceeaşi perioadă de referinţă, producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut cu 9,5%, susţinută de industria prelucrătoare (+11%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, au crescut industriile: bunurilor de capital (+16,2%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,8%), cea a bunurilor de uz curent (+7,2%), a bunurilor intermediare (+4,8%) şi industria energetică (+1,4%), conchide comunicatul INS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb