INS: România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente şi băuturi nealcoolice

A.C.
Macroeconomie / 30 iunie 2023

INS: România, cel mai ieftin stat membru UE la alimente şi băuturi nealcoolice

România a înregistrat, anul trecut, cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final al gospodăriilor populaţiei, în cadrul statelor membre UE, acesta fiind cu 42% mai mic decât media UE, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, transmite agerpres.

România este urmată de de Bulgaria (41% sub media UE) şi Polonia (38% sub media UE).

Pe de altă parte, cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-a înregistrat în Irlanda (46% peste media UE), urmată de Danemarca (45% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) şi Finlanda (27% peste media UE).

"Indicii nivelului preţurilor exprimă câte unităţi din aceeaşi monedă sunt necesare pentru a cumpăra un volum identic de bunuri şi servicii în ţări diferite, pentru fiecare grupă de bunuri şi servicii. În anul 2022, pentru bunurile de consum şi serviciile din componenţa consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 146 euro în Irlanda şi 58 euro în România", explică documentul publicat de INS.

Statistica citează, în context, un comunicat Eurostat potrivit căruia România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa "Alimente şi băuturi nealcoolice" (72%), urmată de Polonia (73%) iar la polul opus se află Danemarca şi Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru această grupă de produse (121%).

Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupele "Băuturi alcoolice şi tutun" (66%), "Îmbrăcăminte şi încălţăminte" (80%) şi "Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili" (37%), urmată de Polonia, pentru grupele "Băuturi alcoolice şi tutun" (73%) şi "Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili" (40%).

Danemarca are cel mai ridicat nivel al preţurilor pentru produsele cuprinse în grupa "Îmbrăcăminte şi încălţăminte" (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă ţară din UE la produsele din grupele "Băuturi alcoolice şi tutun" (216%) şi respectiv "Întreţinerea locuinţei, apă, electricitate, gaz şi alţi combustibili" (212%).

România are cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei" (70%) dintre ţările UE, alături de Bulgaria (71%).

Ungaria rămâne cel mai ieftin stat membru pentru grupele "Transport" (72%) şi "Recreere şi cultură" (64%) iar Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al preţurilor pentru grupa servicii de cazare şi restaurante (51%).

Luxemburg are cel mai mare nivel al preţurilor pentru "Articole de mobilier, echipamente de uz casnic şi întreţinerea curentă a locuinţei" (126%) dintre statele membre. În ceea ce priveşte grupa "Transport", Danemarca (127%) şi Suedia (126%) sunt cele mai scumpe ţări din UE.

Danemarca se detaşează de restul statelor membre, fiind cea mai scumpă ţară la grupa "Recreere şi cultură "(141%) şi la serviciile de cazare şi restaurante (156%).

România, împreună cu Portugalia şi Ungaria înregistrează aceeaşi valoare a indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC şi se situează la nivelul de 77% faţă de media Uniunii Europene.

Cea mai mică valoare a Produsului Intern Brut pe locuitor, în anul 2022, a fost înregistrată de Bulgaria, cu 41% sub media UE. Cel mai ridicat nivel al PIB-ului pe locuitor din Uniunea Europeană a fost înregistrat de Luxemburg, acesta depăşind media UE cu 161%.

"Acest lucru se explică parţial prin faptul că un număr mare de cetăţeni străini au o pondere mare în forţa de muncă totală a ţării şi contribuie la realizarea PIB-ului, dar nu fac parte din populaţia rezidentă", se mai arată în comunicatul INS.

Paritatea Puterii de Cumpărare (PPC) exprimă numărul de unităţi de valută necesare pentru cumpărarea într-o ţară a aceluiaşi volum de bunuri şi servicii care se poate obţine cu o unitate monetară a ţării bază de comparare (Austria în anii 1993 şi 1996, iar din 1999 media UE). PPC exprimă raportul între preţurile practicate în condiţiile pieţei interne a fiecărei ţări.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Corect ar fi un clasament corelat cu puterea de cumparare a

    romanului de rand si pe urma sa vorbim cat este de ieftin produsele

    din Romania 

    cel mai scump si mai proaste-chimice alimente, baaa mincinosilor.

    alllooo …. nu comparam pib nominal si venit nominal cu alte tari!

    comparam venit net cu cate bunuri servicii intra / incap sau nu incap in venit net. 

    Iar ca sa nu inducem in eroare populatia hai sa explicam urmatoarele: venitul net al populatiei urca si coboara in termeni reali (si in nominal) in cantitati de bunuri servicii cumparate. 

    Nu este corect sa comparam veniturile nete sau “mancarea” atunci cand romania a balonat credit mai mult si pib mai mult fata de alte tari din regiune. 

    Se vede destul de clar cum tari ca Italia - Spania - Portugalia si altele au avut politica economica si monetara mai restrictiva - de stagnare a pibului si deci de plata mai mare a creditarii trecute. 

    Astazi in tarile respective au sarit in 2 ani: cocioabele cu 115% chiriile cu 150% in multe regiuni in timp ce veniturile lor se afla in prabusire. 

    Cu ce ma ajuta pe mine daca “mananc” mai ieftin cand din venitul net total statul si financiarul ma poate fura de diferenta ca sa sustina sau sa plateasca creditarile ciclice din sistem?Draga INS de ce nu ne ziceti si venitul in cantitate aur a Romanilor din 60 pana in 68 si veniturile din 90-92? De ce nu ne ziceti si de atunci venitul net cate bunuri servicii putea duce in cos consum in 60-65 si in 90-94? Sau in bula de pret din 2005-2006-2007 si in crashul din 2012-2015-2016? 

    Venitul net este o iluzie! El este reflexia in termeni reali a ciclului de credit si a ciclului de productie! 

    Venitul net se defleaza ca si putere cumparare cand avem deflatie de credit si de productie (fie ea din tara sau de afara). 

    La ce folos sa laudati venitul net in deficit ciclic in scadere (anticipabil) cu bula de costuri in crestere si cu datorie gov ca procent din pib in crestere pana in 2026-2027? 

    Intrebarea se pune: ce vor face veniturile nete dupa deflarea altui ciclu de credit? 

    azi in portugalia ai 3,5 euro “ratbul” venitul net real in mana pe acolo e 1000-1400 euro…. ca procent din populatie… kg de carne e 20-25 euro; kg de “cascaval” 20-28 euro… pai ce cosc consum au aia in venit net comparat cu noi?! 

    in italia destule regiuni in trecut “inflate speculativ” sunt si azi inca deflate si executate la foc auromat. Venitul “nominal” ce circula in trecut nici azi nu mai circula pe regiunile respective; de venitul real in mana nici nu mai vorbim - politica gov si banca centrala italiana de a taxa populatia a facut ca venitul real sa se prabuseasca pe regiunile respective ca sa se plateasca cota parte din creditarea trecuta. 

    Azi italia da ceva semne de revenire din amorteala. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb