INS: Scădere cu 0,7% a cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata, în primul trimestru

T.B.
Macroeconomie / 23 mai

INS: Scădere cu 0,7% a cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata, în primul trimestru

Afacerile din comerţul cu ridicata au scăzut, în primul trimestru al acestui an, ca serie brută, cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, dar s-au majorat cu 2,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

Potrivit sursei citate, în intervalul 1 ianuarie - 31 martie, în marja scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, au fost consemnate rezultate negative în: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-10,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-9,5%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-7,6%) şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-4%).

Pe de altă parte, creşteri au înregistrat: comerţul cu ridicata nespecializat (+12,1%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+9,6%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+6,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+6,4%), transmite sursa.

Ca serie ajustată, în primele trei luni din 2024, afacerile din comerţul cu ridicata s-au majorat, pe ansamblu, cu 2,3%, comparativ cu trimestrul I din anul precedent, conform datelor INS.

Statistica oficială relevă faptul că, în martie, faţă de luna similară din 2023, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 7%, ca serie brută, dar a crescut cu 1,7% ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

De asemenea, raportat la luna februarie 2024, în martie, s-a înregistrat un salt de 7,1% al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, datorită activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+23,8%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+12,5%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+10,5%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,5%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+8,4%), comerţului cu ridicata nespecializat (+5,3%) şi comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+3,8%), potrivit sursei menţionate.

În schimb, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 4%, de la lună la alta, adaugă sursa.

Conform datelor INS, ca serie ajustată, afacerile din comerţul cu ridicata s-au diminuat cu 1,5%, în martie faţă de februarie, anul în curs.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1 chestia asta cu sezonalitartea in functie de zilele lucratoare nu conteaza nicaieri, decat sa dea mai bine la fraieri. de ce? omul nu mananca in zilele libere? firmele nu dau salariii in zilele libere? au scutire de taxe cumva? de chirie? de rca? de ceva, orice?cred ca nu. deci lasa pe asta cu sezonalitatea.

    2. cat a fost real cresterea , nu ca nominal. avem inflatie de 10% pe anul trecut nu? deci plus 0,7 se face -9,3 real 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb