Hidroelectrica are în derulare credite de peste două miliarde lei (450 milioane euro), din care aproximativ 200 milioane euro sunt la bănci din ţara noastră. Printre creditori se numără Banca Comercială Română (BCR), Banca Transilvania (BT), RBS, CEC Bank şi Alpha Bank România, potrivit informaţiilor din presă. Compania mai are datorii şi către Administraţia Naţională "Apele Române", Termocentrala Rovinari şi Nuclearelectrica.
"Băncile de la care Hidroelectrica a obţinut credite nu au de încasat restanţe la creditele acordate şi această situaţie nu se va schimba. Hidroelectrica nu va ajunge într-o situaţie mai grea din punctul de vedere al rambursării creditelor, nu-şi propune să restructureze portofoliul de credite, îşi propune să menţină cel puţin la nivelul actual de calitate relaţia cu băncile creditoare", a declarat Remus Vulpescu, membru în Consiliul de Adminis-traţie (CA) al Hidroelectrica. Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii băncilor au refuzat să comenteze informaţiile.
• Gheorghe Piperea: "Creditele care nu sunt păgubitoare se derulează în continuare"
"În mod normal, în cazul intrării în insolvenţă, creditele care sunt păgubitoare pentru companie se vor opri, iar celelalte ar trebui să se deruleze conform calendarului", ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Domnia sa ne-a precizat că, pe termen scurt, Adunarea Generală a Acţionarilor va desemna un administrator judiciar, iar pe termen lung, în aproximativ un an, se va face un plan de organizare.
"Desigur, este posibil ca unele bănci să ceară executarea garanţiilor, inclusiv a celor de stat, unde acestea există", potivit domnului Piperea.
• Cristian Ionescu, Coface: "Creditorii vor face toţi paşii necesari pentru recuperarea creanţelor"
"Pentru recuperarea creanţelor, băncile vor face toţi paşii necesari, inclusiv solicitarea garanţiilor, în funcţie de situaţia fiecărui creditor în parte", ne-a declarat Cristian Ionescu, şeful Coface România. Domnia sa ne-a mai precizat că, din punct de vedere legal, în cazul existenţei unui plan de organizare, creditorii vor trebui să aştepte propunerea unui plan de plăţi din partea companiei, asupra căruia să se pună cu toţii de acord.
În 2011, Hidroelectrica a luat un împrumut de 110 milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), des-tinat lucrărilor de modernizare şi retehnologizare a hidrocentralei "Dimitrie Leonida".
Creditul urma să acopere aproximativ 80% din costuri, diferenţa până la 138 milioane euro (costul total al retehnologizării) fiind asigurată din surse proprii de către Hidroelectrica.
"Creditul acordat de BERD confirmă forţa companiei româneşti", declara, în 2011, Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.