A doua înfăţişare a procesului în care DNA l-a trimis în judecată pe primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pentru fapte de corupţie s-a finalizat cu o nouă amânare după ce toate părţile implicate au cerut, marţi, un nou termen din diverse motive.
Instanţa a reţinut ca întemeiată doar cererea de amânare formulată de avocatul angajat de Consiliul Local Arad, Viorel Paşca, care a susţinut că abia în dimineaţa procesului a aflat că există o Hotărâre a Consiliului Local Municipal prin care a fost desemnat ca apărător în acest proces. "Am avut o discuţie de principiu cu consilierii şi am stabilit că îmi vor comunica dacă s-a aprobat hotărârea Consiliului. Mi s-a spus abia azi dimineaţă şi am venit în fugă la proces. Eu am aflat din presă că am fost angajat şi că am un onorariu foarte mare", a declarat Paşca.
Reprezentantul în instanţă al SC Elecon SRL a depus, la rândul său, o cerere de amânare pentru studierea dosarului. De asemenea, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul primarului Gheorghe Falcă, a fost amendat de judecător cu 5.000 de lei pentru că nu s-a prezentat la termenul de marţi şi nu şi-a desemnat un înlocuitor şi, mai mult, a motivat că nu poate să ajungă la proces pentru că are un orar foarte încărcat. Totodată, judecătorul a hotărât că, în acest proces, Consiliul Local al municipiului Arad nu poate avea calitatea de parte vătămată, pentru că nu deţine patrimoniu. În acest proces partea vătămată este municipiul Arad, iar rolul de a desemna un reprezentant al municipiului în proces revine Consiliului Judeţean.
Primarul Gheorghe Falcă a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a procesului în altă localitate, care nu a fost soluţionată.
Falcă a precizat că la baza formulării acestei cereri a stat faptul că rechizitoriul a apărut în presa locală înainte să fie citit în instanţa de judecată.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, luna trecută, trimiterea în judecată a primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, pentru luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. În acest caz au mai fost trimişi în judecată Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, Radu Vasil, director la aceeaşi societate, pentru dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, DNA a mai dispus trimiterea în judecată a şefului Serviciu Administrare Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad, Florica Mioara Popa, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat că în cursul lunii martie 2005, în calitate de primar al municipiului Arad, Gheorghe Falcă a primit de la Demeter Francisc şi Vasil Radu un imobil mai valoros cu 111.550 euro decât apartamentul dat la schimb. Această tranzacţie s-a efectuat pentru ca, în schimb, Gheorghe Falcă să-i favorizeze pe cei doi în obţinerea, la un preţ subevaluat, a unui teren aparţinând Consiliului Local Arad, situat în centrul oraşului.
Prin subevaluare, valoarea terenului a fost stabilită la 838.944 de euro, sumă cu care SC Elecon Plus SRL a cumpărat terenul de la Consiliul Local Arad. După numai o zi de la încheierea tranzacţiei, cumpărătorii ar fi vândut terenul la un preţ de 2.936.304 euro unei alte societăţi comerciale, rezultând o diferenţă în plus de 2.097.360 euro faţă de suma plătită pentru acelaşi teren. Anchetatorii au stabilit că suma reprezintă prejudiciul suferit de Consiliul Local Arad şi, totodată, avantaj patrimonial obţinut de reprezentanţii SC Elecon Plus SRL. Pentru recuperarea prejudiciului, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând celor patru inculpaţi.