Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ieri ridicarea sechestrului asigurator instituit pe mai multe bunuri ale fostului ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu şi ale soţiei sale. De asemenea, instanţa supremă a mai decis închiderea dosarului privind legalitatea dobândirii averii obţinute de către Dan Ioan Popescu şi soţia sa. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ar fi trebuit să decidă, săptămâna trecută, în procesul privind legalitatea averii dobândite de fostul ministru al Industriilor Dan Ioan Popescu şi de soţia acestuia, după ce dosarul s-a întors de la Curtea Constituţională - care a respins, în martie, excepţiile ridicate în această cauză - dar au amânat pronunţarea pentru data de 1 octombrie.
În urmă cu două săptămâni, Instanţa Supremă a amânat pronunţarea în acest caz, la cererea reprezentantului Ministerului Public, care a cerut timp pentru studierea mai multor acte depuse de avocaţii lui Dan Ioan Popescu, documente ce justificau anumite cheltuieli ale familiei Popescu.
Fostul ministru a declarat că are încredere în judecătorii care se ocupă de acest caz, dar că a fost "deranjat de afirmaţiile procurorilor, care nu au nici o legătură cu cazul de faţă". Avocaţii lui Dan Ioan Popescu susţin că întreaga acuzare se bazează pe o adresă a fostului procuror general al României Ilie Botoş, cercetările nefiind efectuate de la început de o comisie de cercetare, în cauză făcând verificări şi unii procurori.
Procesul de la ÎCCJ privind verificarea averii deţinute de soţii Elena şi Dan Ioan Popescu a fost suspendat pe 19 septembrie 2006, după ce magistraţii au admis, la cererea avocaţilor celor doi soţi, mai multe excepţii de neconstituţionalitate. Fostul procuror general Ilie Botoş a cerut în 2006 Comisiei de control al averilor din cadrul ÎCCJ cercetarea declaraţiilor de avere ale lui Dan Ioan Popescu şi ale soţiei sale, la sesizarea Centrului de Resurse Juridice.
Comisia a stabilit atunci că soţii Elena şi Dan Ioan Popescu nu justifică legalitatea unor bunuri dobândite, în valoare de 4,6 de milioane de lei. Ca urmare a acestei concluzii, comisia a decis instituirea sechestrului asigurător pe unele dintre cele 23 de bunuri imobile obţinute de soţii Elena şi Dan Ioan Popescu în perioada decembrie 2000-decembrie 2004.