INSTANŢA SUPREMĂ A DISPUS ÎNCEPEREA JUDECĂŢII ÎN DOSARUL "BICA 2" Alina Bica şi Dorin Cocoş, în arest la domiciliu

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 15 aprilie 2015

Alina Bica şi Dorin Cocoş, în arest la domiciliu

Hotărârea poate fi contestată de procurorii anticorupţie

Actualizare 11:27 Dorin şi Alin Cocoş, audiaţi la DNA pentru a face noi denunţuri

Dorin Cocoş şi Alin Cocoş au cerut să fie aduşi la DNA pentru a face noi denunţuri ce ar viza oameni influenţi din cercul politic care au finanţat sau au beneficiat de finanţări ilegale, transmit surse din presă.

(Elena Deacu)

---

Alina Bica şi Dorin Cocoş ar putea fi plasaţi în arest la domiciliu, în dosarul "Bica 2", după ce instanţa supremă a înlocuit măsura arestului preventiv în cazul celor doi, hotărârea putând fi, însă, contestată de procurorii anticorupţie. În acelaşi dosar, magistraţii au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive în cazul lui Ionuţ Mihăilescu cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Prin aceeaşi sentinţă, instanţa supremă a dispus începerea judecăţii în dosarul "Bica 2", după ce procurorii DNA au transmis anumite lămuriri solicitate de ICCJ în 3 aprilie.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis în parte, la începutul lunii aprilie, excepţiile formulate de avocaţii Alinei Bica şi au constatat neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului din dosarul "Bica 2", cu privire la infracţiunea de luare de mită, acuzaţie legată de dosarul lui Ovidiu Tender, din 2006, de la Tribunalul Bucureşti.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul "Bica 2" a trebuit să precizeze, în răspunsul solicitat de instanţă, dacă a disjuns cauza pentru această infracţiune, atât în forma autoratului, cât şi a complicităţii, precum şi dacă a disjuns cauza doar pentru folosul necuvenit constând în cedarea acţiunilor pe care Ovidiu Tender le deţinea la SC UPRUC SA Făgăraş, judeţul Braşov.

Tot atunci, judecătorii au constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în acest dosar şi au dispus transmiterea la DNA a încheierii motivate, pentru ca, în termen de cinci zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice dacă menţine trimiterea în judecată a Alinei Bica pentru două infracţiuni de luare de mită, urmând să coreleze aceste dispoziţii cu cele privind infracţiunile de complicitate la luare de mită, cu care a fost sesizată instanţa în privinţa inculpatului Ionuţ Mihăilescu.

Omul de afaceri Dorin Cocoş mai are emis pe numele lui un mandat de arestare la domiciliu, în dosarul "Microsoft". De asemenea, şi Alina Bica mai este arestată la domiciliu într-un alt dosar, respectiv în "Bica 1".

Deputatul Mircea Roşca, judecat sub control judiciar

Deputatul PNL Mircea Roşca, trimis în judecată pentru că ar fi cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat, 20.000 de euro pentru a interveni la preşedintele PNL Azuga, pentru ca firma denunţătorului să primească terenuri în oraş, va fi cercetat sub control judiciar.

Judecătorii instanţei supreme au decis înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar în cazul lui Mircea Roşca.

De asemenea, magistraţii au dispus ca şi vărul deputatului PNL, Mircea Rotilă, să fie judecat sub control judiciar, potrivit Mediafax.

Cei doi vor fi judecaţi sub această măsură preventivă pe o perioadă de 60 de zile, timp în care trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi de libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, ei nu au voie să depăşească limita teritorială a statului român fără încuviinţarea prealabilă a organului judiciar, şi nici să comunice cu ceilalţi inculpaţi, martori, experţi şi părţi civile, implicaţi în dosar.

Mircea Roşca a fost trimis în judecată, în 17 februarie, de DNA, fiind acuzat că a cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat, 20.000 de euro pentru a interveni la preşedintele PNL Azuga, pentru ca firma denunţătorului să dobândească terenuri în oraş.

Mircea Roşca este judecat pentru trafic de influenţă dintre care una în formă continuată, precum şi pentru instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unor foloase necuvenite.

Băsescu, pe Facebook: "Nu cred că Bica, Georgescu şi Udrea au făcut abuz în serviciu şi au luat mită"

Fostul preşedintele Traian Băsescu nu crede că Alina Bica, Horia Georgescu şi Elena Udrea au făcut abuz în serviciu şi au luat mită, că ginerele său Radu Pricop şi-a învăţat clientul să şantajeze, că el însuşi a şantajat-o pe Gabriela Firea şi că sechestrul pe terenul de la Nana a fost pus legal.

"Şase lucruri pe care eu nu le cred", a scris Traian Băsescu, marţi, pe pagina de Facebook.

Băsescu a scris că nu crede fapul că "Alina Bica a făcut abuz în serviciu, că a primit mită pentru restituiri sau de la un proaspăt condamnat la 11 ani de închisoare sau pentru a ridica parţial sechestrul de pe acţiunile unui om de afaceri", că "Horia Georgescu a făcut abuz în serviciu, că a primit mită şi că trebuie arestat sau că "Elena Udrea a făcut abuz în serviciu, că a primit din Gala Bute o geantă cu 900.000 euro în cabinetul de ministru sau oriunde în altă parte".

"Voi o vedeţi furînd din banii lui Bute sau făcînd acte de corupţie în folos personal pe seama lui Bute? Sau că a fost în vacanţe plătite de subordonaţi, drept pentru care trebuie arestată?", se întreabă retoric Traian Băsescu.

Un alt lucru pe care fostul preşedinte spune că nu îl crede este că Radu Pricop, ginerele său, "a redactat o plîngere către DIICOT în 2013 în favoarea unui client, după care l-a învăţat pe client cum să-l şantajeze pe cel reclamat".

Băsescu mai spune că nu crede nici "că el a şantajat-o pe Firea" şi adaugă: "Măcar eu ştiu sigur că nu asta am făcut".

În finalul postării, Băsescu spune că nu crede nici că " s-a pus legal sechestru pe terenul cumpărat conform legii de Ioana Băsescu (fiica mea) în comuna Nana" .

Fostul ministru Cristian David ar putea scăpa de arest

Fostul ministru al Internelor Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren, ar putea fi cercetat sub control judiciar, în urma deciziei instanţei supreme.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, ieri, să respingă propunerea procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în cazul lui David. Magistraţii au dispus ca el să fie anchetat sub control judiciar, însă măsura poate fi contestată de procurorii anticorupţie.

Până la rămânerea definitivă a sentinţei, Cristian David va rămâne în arest la domiciliu, măsură preventivă sub care este cercetat începând de la sfârşitul lunii martie.

Fostul ministru a fost arestat preventiv între 22 ianuarie şi 20 martie în dosarul în care este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii au arătat că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

"Ulterior, având confirmarea dată de Niţescu Valeriu Roger cu privire la intervenţia ministrului internelor şi reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Instituţia Prefectului judeţul Buzău, unde a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prezentându-i acestuia situaţia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, în timp foarte scurt după realizarea intervenţiei, Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a acţionat Ştirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafeţe de teren de 15 hectare", potrivit procurorilor.

Niţescu ar fi cerut şi primit 1,1 milioane de euro de la Mladin, spunându-i acestuia că ministrul Cristian David a pretins 500.000 de euro pentru a interveni la prefect.

În 1 februarie 2008, Niţescu şi Adrian Mladin au mers împreună la o bancă din centrul Capitalei, de unde Mladin a scos 500.000 de euro. Ulterior, cei doi au mers la sediul Ministerului Internelor, unde Niţescu i-a dat lui Cristian David cei 500.000 de euro, susţin procurorii.

George Scutaru, aflat sub control judiciar, a fost la Secţia 5 Poliţie

George Scutaru a fost, ieri dimineaţă, la Secţia 5 Poliţie, unde trebuie să se prezinte de două ori pe săptămână, potrivit obligaţiilor stabilite în cadrul măsurii controlului judiciar, dispusă în cazul său în dosarul în care este acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare a banilor.

George Scutaru este sub control judiciar pentru 60 de zile, începând din 3 aprilie, în dosarul în care este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită şi spălare a banilor, după ce ar fi primit 170.000 de euro, o parte din mita de un milion de euro primită de o persoană cu funcţie de conducere din administraţia locală.

Potrivit unor surse judiciare, George Scutaru este cercetat într-un dosar în care este vizat Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău. Bîgiu este suspectat că, în perioada în care a fost prefect al judeţului Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcţii de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb