Instant.ro: "Românii vor maşini second hand mai noi, pe care sunt dispuşi să plătească şi cu 20% mai mult faţă de anul trecut"

T.B.
Companii / 21 decembrie 2023

Instant.ro: "Românii vor maşini second hand mai noi, pe care sunt dispuşi să plătească şi cu 20% mai mult faţă de anul trecut"

Evoluţia pieţei auto second hand din România frânează în 2023. Creşterea preconizată pentru anul acesta este de doar 1 - 2%, la un volum care, însă, ar putea depăşi, pentru prima oară în istorie, 320.000 de maşini second hand înmatriculate, potrivit unei analize Instant.ro, prima platformă din România bazată pe AI care intermediază vânzări de maşini second hand, se arată într-un comunicat al Instant.ro, remis redacţiei.

O altă premieră, şi cea care dă cel mai mare impact din 2023 în piaţa de maşini rulate din România este preţul, conform sursei menţionate. Maşinile second hand au atins anul acesta cel mai mare preţ din toate timpurile. Costul mediu al maşinilor second hand a crescut cu aproximativ 18% faţă de anul 2022, la peste 12.800 de euro, transmite compania.

Astfel, practic, maşinile second hand s-au scumpit, în medie, cu peste 1.850 de euro în 2023 faţă de 2022, se mai arată în comunicat.

Creşterile de preţ au la bază o contracţie a ofertei de maşini second hand în piaţa din România, combinată cu o inflaţie mai mare, dar şi cu o ofertă redusă de maşini noi disponibile pentru ridicare imediată, potrivit sursei indicate. Iar timpii de aşteptare în creştere pentru livrarea maşinilor noi au determinat reorientarea românilor către achiziţia de maşini la mâna a doua, artaă datele studiului.

Majorările de preţ sunt şi mai mari atunci când vine vorba de categoria de maşini căutată cel mai mult de români: autovehicule mai noi de 10 ani şi cu mai puţin de 150.000 rulaţi. Trendul de creştere aici este mai accelerat, preţul mediu urcând la 21.450 de euro în 2023, versus 17.880 de euro, un an mai devreme, creşterea depăşind aici 20%, se mai arată în comunicat.

Mai degrabă benzină decât motorină

2023 a marcat, în acelaşi timp, şi o schimbare semnificativă în preferinţele consumatorilor români pentru tipul de motor, conform sursei citate. În pofida predominanţei dieselului, anul 2023 a marcat o creştere notabilă a interesului pentru motoarele pe benzină, acestea fiind percepute ca fiind mai fiabile, transmite compania.

Iar în contextul preocupărilor de mediu, cererea pentru maşinile electrice şi hibride a crescut considerabil, indicând o schimbare în atitudinea consumatorilor faţă de sustenabilitate, precizează sursa menţionată.

Aici, Dacia, Tesla şi Volkswagen conduc segmentul de vehicule electrice second-hand, arătând o adaptare a pieţei la noi tehnologii, arată datele comunicatului.

La nivelul întregii pieţe, Volkswagen, BMW, Audi, Renault şi Mercedes, urmate de Ford şi Skoda au fost anul acesta mărcile de maşini rulate preferate de români, transmite sursa citată.

Ford Kuga a devenit mai popular în 2023 decât Ford Mondeo, spre exemplu. La fel şi Audi Q5, care este acum pe locul al doilea, în faţa modelelor Audi A3 sau A6, potrivit comunicatului.

Modelele Dacia sunt preferate de români cu precădere atunci când vine vorba de achiziţia unei maşini noi, menţionează sursa precizată. Pe segmentul second hand, însă, Dacia Duster se vinde mai bine în comparaţie cu Dacia Logan, iar modelele SUV de la Hyundai (Tucson şi Santa Fe) şi Toyota RAV 4 au prins avans faţă de berlinele vândute de aceleaşi mărci, precum i20, i30, respectiv Avensis şi Corolla, se mai arată în comunicat.

Totodată, Maşinile Nissan au înregistrat o creştere semnificativă în preferinţele consumatorilor, aşteptându-se ca această tendinţă să continue şi în 2024, relatează sursa citată.

Anul acesta s-au schimbat şi preferinţele în materie de volum, potrivit studiului. Tot mai mulţi români care optează pentru achiziţia unei maşini rulate se îndreaptă către SUV-uri (Sport Utility Vehicle), datorită îmbinării spaţiului util al unui break cu capacităţi pentru teren accidentat, informează compania.

Siguranţa maşinii, tot mai importantă pentru români

Prin preferinţa în creştere către autovehicule rulate cu o vechime mai mică, românii arată o altă schimbare în comportamentul de consum, punând accent mai mare pe siguranţa maşinii, pe tehnologie, fiabilitate şi prestigiul mărcii. Iar în contextul preţurilor volatile la carburanţi, consumul urban a devenit un factor tot mai important, potrivit comunicatului.

Siguranţa este şi argumentul tot mai des luat în calcul de cei care sunt interesaţi de cumpărarea unei maşini, preferând platforme de încredere pentru finalizarea achiziţiilor, transmite sursa indicată.

Este şi cazul platformei Instant.ro care permite vânzarea şi cumpărarea rapidă de autoturisme rulate, pe baza preţului corect calculat aproape instantaneu şi propus de softul de inteligenţă artificială, conform sursei relatate.

Instant.ro oferă un plus de încredere întregului proces de tranzacţionare de maşini, algoritmii de inteligenţă artificială propunând preţul corect cu o acurateţe de 96%, se mai arată în comunicat. Timpul de vânzare al unei maşini second hand este redus, astfel, de la o medie de 90 de zile, în prezent, la aproximativ 48 ore, se mai arată în comunicat.

Platforma se adresează celor care vor să vândă şi să cumpere rapid maşini online, la un preţ corect, arată datele comunicatului. Instant.ro are parteneriate cu mai mulţi dealeri auto, între care Ţiriac Auto Rulate şi Automobile Bavaria, cu acoperire în toate judeţele din ţară, transmite compania.

Pe platforma Instant.ro pot fi cumpărate şi vândute maşini produse începând cu 2013, informează sursa citată.

Cum funcţionează Instant.ro

Vânzătorii trebuie să se înregistreze cu un cont în platformă şi să introducă doar detaliile de bază despre autoturism, precum marca şi modelul, anul de fabricaţie, numărul de kilometri parcurşi, motorizarea şi alte detalii similare importante pentru cumpărători. Ulterior, pe baza informaţiilor oferite şi, având ca referinţă aproximativ 2 milioane de alte anunţuri, programul de Inteligenţă Artificială calculează şi propune preţul corect, potrivit sursei indicate.

Cu o estimare de preţ pentru maşină, utilizatorii Instant.ro pot alege una din cele 3 metode de vânzare a maşinii, arată datele studiului:

-"vânzare instant: platforma Instant.ro va cumpăra maşina pentru preţul afişat. Durează până la 24 de ore, în funcţie de cât de repede poate fi efectuată verificarea tehnică a maşinii - serviciul gratuit pus la dispoziţia vânzătorilor;

-vânzare prin licitaţie: vânzătorul poate lista maşina în licitaţie pentru dealerii autorizaţi parteneri Instant.ro;

-vânzare pe piaţa liberă: dacă vânzătorul este dispus să aştepte, poate pune maşina la vânzare către alte persoane fizice."

Pe Instant.ro, cumpărătorii au acces exclusiv la autovehicule evaluate, verificate, ce conţin toate informaţiile despre dotările, detaliile tehnice, şi chiar şi informaţii de la RAR, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb