Patru din zece companii germane se aşteaptă ca afacerile să scadă în 2023, arată astăzi un sondaj al Institutului Economic German (IW), care dă vina pe costurile ridicate ale energiei, problemele lanţului de aprovizionare şi războiul continuu din Ucraina, transmite Reuters.
"Riscul unei penurii de gaze în sezonul de iarnă 2022-2023 nu mai este la fel de prezent ca în vara lui 2022, iar preţurile la energie s-au retras de atunci. Cu toate acestea, ele rămân la un nivel ridicat şi întreruperile de producţie nu pot fi excluse", a spus IW în sondajul văzut de Reuters.
"Mai mult, va deveni clar abia în cursul anului 2023 cât de extinsă aprovizionare cu gaze şi energie poate fi construită pentru iarna următoare şi amploarea oricăror posibile perturbări care ar putea apărea în 2023", mai arată analiza.
Sondajul a aproximativ 2.500 de companii a arătat că aproximativ o treime dintre companii se aşteaptă ca producţia să stagneze, iar trimestrul rămas prevede că afacerile vor creşte.
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, este prognozată să se micşoreze cu 0,3% anul viitor, cea mai mare dintre ţările G7, potrivit Fondului Monetar Internaţional, lovită de o oprire bruscă a fluxurilor de gaze din Rusia, fostul său furnizor principal.
Perspectivele sunt deosebit de sumbre în sectorul construcţiilor german, unde mai mult de jumătate dintre companiile chestionate de IW se aşteaptă la o scădere a producţiei şi doar 15% anticipează mai multe afaceri.
Imaginea este abia mai strălucitoare în industrie, unde 39% dintre companiile intervievate prognozează o scădere, determinată de o evaluare prudentă în industriile de consum şi de bază.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 09:18)
Caderea econmica a Europei este
deja un fapt consumat,
problema majora este viitorul
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 15:23)
Macar te poti bucura ca viitorul Rusiei este roz!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 09:20)
scaderea productiei va impinge mai rau preturile in sus!!! caci la o aruncatura de bat se spunem ca ramane aceeasi cerere constanta la nevoi primare!
S c cret