INSTITUTUL IFO: "Germania este pe marginea recesiunii"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 iulie 2022

"Germania este pe marginea recesiunii"

Încrederea mediului de afaceri german scade semnificativ în luna iulie Economia germană s-a contractat în iulie  Economist IFO: "PIB-ul Germaniei ar putea înregistra scăderi în trimestrele al treilea şi al patrulea din acest an"

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, a scăzut din nou în luna iulie, indicând un pesimism economic din ce în ce mai accentuat în condiţiile în care firmele sunt dominate de incertitudine şi de condiţii tot mai dificile de activitate. Situaţia deja dificilă din ultimul trimestru al anului 2021 a fost accentuată de efectele negative ale invaziei Rusiei în Ucraina, respectiv exacerbarea creşterii preţurilor la energie şi majorarea incertitudinii privind furnizarea de gaze naturale.

Astfel, indicele Ifo a înregistrat un declin de 3,6 puncte, la o valoare de 88,6 puncte în luna iulie de la 92,2 puncte în luna iunie. Analiştii anticipau în mare un declin, la o valoare de 90,5 puncte. Componenta de aşteptări a indicelui Ifo, ce vizează proiecţiile de afaceri ale firmelor pe următoarele şase luni, a înregistrat o nouă scădere puternică, peste estimări, la 80,3 puncte de la 85,5 puncte în luna iunie.

În acelaşi timp, indicele condiţiilor curente a înregistrat o scădere de 1,7 puncte faţă de valoarea din luna iunie, la 97,7 puncte. De notat că Institutul Ifo a operat în aprilie modificări la seriile statistice istorice pentru perioada 2000-2005, indicele fiind recalibrat. Sondajul Ifo chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export, de comerţ retail şi din construcţii.

Potrivit raportului Institutului Ifo ce însoţeşte cifrele, nivelul din iulie al indicelui agregat Ifo este cel mai scăzut din iunie 2020, când economia era redeschisă după lockdown-urile iniţiale. Ifo arată că firmele germane se aşteaptă ca situaţia de business să devină "mult mai dificilă" în lunile următoare. Cu privire la situaţia curentă, companiile germane se plâng de preţurile ridicate ale energiei şi de posibilitatea unei penurii de gaz natural.

"Germania este pe marginea recesiunii", se precizează în raportul Ifo.

Riscul unei lipse mari de gaz natural pentru activităţile economice ca urmare a tensionării relaţiilor cu Rusia a îngrijorat semnificativ companiile germane în ultimele săptămâni. Ieri, însă, Kremlinul a anunţat că turbina mult-aşteptată livrată de canadieni - pentru care Berlinul a făcut presiuni diplomatice în condiţiile sancţiunilor internaţionale - va fi instalată curând la gazoductul Nord Stream 1, iar volumele de gaze furnizate vor creşte peste câteva zile. Rusia a redus cu 60% livrările de gaze naturale către Germania prin Nord Stream 1, invocând turbina aflată la reparaţii la Siemens Energy, iar Kremlinul a mai anunţat ieri că nu este interesată de o întrerupere completă a ofertei de gaze către Europa.

"În sectorul manufacturier, indicele s-a prăbuşit. Pesimismul cu privire la următoarele câteva luni a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2020. Acest pesimism se extinde în toate industriile. (...) Pentru prima dată în doi ani, comenzile noi au scăzut. În sectorul de servicii, climatul mediului de afaceri s-a deteriorate substanţial. Colapsul a fost în mod particular pronunţat în anticipaţiile companiilor. Sentimentul s-a schimbat (negativ) chiar şi în turism şi industria ospitalieră, în ciuda unui optimism recent foarte ridicat în aceste zone. (...) În comerţul cu amănuntul, indicatorul s-a prăbuşit din nou. Companiile sunt din ce în ce mai puţin satisfăcute cu situaţia lor curentă. Sunt de asemenea tot mai îngrijorate în legătură cu lunile următoare. În prezent, nici măcar un singur segment din comerţul retail nu este optimist cu privire la viitor. (...) După o scurtă redresare în precedentele luni, climatul de business din construcţii s-a deteriorat din nou notabil. Perspectiva asupra situaţiei curente s-a deteriorat la cel mai negativ nivel din aprilie 2016. Aşteptările sunt de asemenea marcate de un pesimism adânc", arată Clemens Fuest, preşedintele institutului Ifo, în declaraţia ce însoţeşte raportul.

Economia germană a înregistrat deja trei trimestre consecutive de stagnare, respectiv trimestrul întâi din 2022 şi trimestrele trei şi patru din 2021, după ce economia a atins viteza maximă de creştere în prima jumătate a anului trecut pe fondul ridicării restricţiilor anti-Covid-19. În iunie 2021, indicele Ifo a înregistrat o valoare de 101,4 puncte. În primele trei luni din 2022 Germania a marcat o creştere trimestrială de doar +0,2% a PIB în primul trimestru din 2022, în timp ce inflaţia a continuat să crească, scenariu clasic stagflaţionist. În trimestrul al patrulea din 2021 economia germană s-a contractat cu 0,3%, fiind înregistrată aceeaşi dinamică de preţuri în creştere.

Economiştii ING Bank arată într-un raport de analiză că cifrele slabe publicate de Ifo reprezintă noi "semnale de recesiune" pentru Germania.

"Aceasta a fost a treia cea mai mare scădere de la debutul pandemiei. Cifrele Ifo ilustrează faptul că lista de riscuri negative pentru creşterea economică din Germania devine din ce în ce mai lungă", spune Carsten Brzeski, economist pe Europa la ING.

Analistul mai atrage atenţia la indicatorii Purchasing Manager's Index (PMI) publicaţi vineri care au subliniat că activitatea economică s-a contractat la nivelul întregii economii în luna iulie, după patru luni consecutive de încetinire. Detaliile furnizate de indicatorii PMI sunt o nouă creştere puternică a stocurilor industriale, o scădere generală a cererii şi a comenzilor noi, precum şi o contracţie a sectorului de servicii.

"Ultimele date macro confirmă temerile (...) că economia ar putea să se fi contractat deja în trimestrul al doilea al acestui an. (...) Vom afla vineri când vor fi publicate primele estimări cu privire la creşterea din trimestrul al doilea 2022", mai punctează Brzeski.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb