Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA Bucureşti a ajutat 25 de IMM-uri româneşti să dezvolte alimente mai sănătoase

Comunicate de presă / 13 octombrie 2021

În ultimii cinci ani, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA) a dezvoltat proiectul "Expertal", prin intermediul căruia a ajutat 25 de IMM-uri din industria alimentară să dezvolte produse noi sau să le îmbunătăţească pe cele existente, prin dezvoltarea de matrici alimentare sau tehnologii noi. Valoarea proiectului depăşeşte 13,8 milioane de lei, iar acesta a fost co-finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu scopul de a facilita transferul de cunoştinţe şi tehnologie de la un institut de cercetare, în cazul de faţă IBA Bucureşti, la procesatori din industria alimentară, pentru a ajuta în special IMM-urile să devină mai competitive, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Alimentaţia este esenţială pentru menţinerea unui status de sănătate normal, iar datorită ştiinţei putem monitoriza şi îmbunătăţi calitatea şi valoarea nutritivă a alimentelor pe care le consumăm. Sunt multe afaceri mici, de familie, care realizează alimente precum conserve de legume şi fructe, brânzeturi, produse de patiserie sau preparate din carne, care ne-au cerut ajutorul pentru a realiza alimente mai bune şi mai sănătoase. Institutul are know-how-ul şi resursele necesare pentru a ajuta companiile de procesare a alimentelor şi ne dorim să continuăm să lucrăm îndeaproape cu acestea, deoarece îi putem ajuta să devină mai competitivi şi, în acelaşi timp, să pună pe mesele românilor alimente mai sănătoase," a declarat dr. Ing. Nastasia Belc, managerul proiectului Expertal.

Dezvoltarea unui aliment nou presupune o investiţie de cel puţin 25.000 de lei

În funcţie de provocările privind calitatea alimentelor, cu care se confruntă fiecare companie din proiect, IBA a dezvoltat o soluţie personalizată care să ţină cont de cerinţele companiei şi să le rezolve în cel mai eficient mod posibil. Calitatea unui aliment reprezintă un atribut complex şi presupune 3 componente: calitate igienică, nutritivă şi senzorială pentru care este nevoie de testări analitice de laborator, experimentări în staţii pilot şi, în unele cazuri, de calitate funcţională pentru care este nevoie de experimentări mai complexe de biodisponibilitate a nutrienţilor pentru a răspunde unor nevoi personalizate.

Investiţia minimă necesară pentru testarea unui produs este de 25.000 de lei, o valoare semnificativă, mai ales pentru un producător mic. Datorită finanţării obţinute de la Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, antreprenorii au susţinut doar 20% din costul aferent îmbunătăţirii produselor lor. În cadrul acestui proiect, companiile care au solicitat sprijin au fost din sud-estul, nord-estul şi centrul României.

Astfel, în ultimii 5 ani, IBA a contribuit la îmbunătăţirea unor alimente sau a dezvoltat unele noi, precum: suplimente alimentare, produse de patiserie, produse pe bază de miere şi produse apicole, suc de fructe, dulceaţă sau chiar uleiuri cu valoare nutriţională îmbunătăţită.

Institutul a ajutat, de asemenea, companiile să îşi testeze anumite produse alimentare pentru a putea da informaţii corecte şi complete privind valoarea lor nutriţională care este afişată pe etichetele acestor produse.

În plus, IBA oferă şi recomandări privind managementul eficient al sub-produselor şi deşeurilor rezultate din procesul tehnologic, pentru a ajuta companiile să se alinieze la standardele şi recomandările existente în legislaţia europeană.

Cum poate fi folosită ştiinţa pentru a pregăti alimente mai sănătoase?

De exemplu, o companie care produce ulei presat la rece a solicitat sprijinul IBA pentru a se asigura că uleiul conţine un raport optim de acizi graşi Omega-3 şi Omega-6. După testarea sortimentelor de ulei pe care firma deja le producea, s-a găsit proporţia corespunzătoare dintre acestea pentru a realiza amestecuri care să îndeplinească criteriul de calitate cerut. Astfel, IBA a dezvoltat 5 produse, uleiuri recomandate pentru diferite tipuri de alimente, care au fost lansate cu succes pe piaţă.

O altă companie a cerut ajutorul IBA pentru a găsi soluţiile tehnologice potrivite astfel încât conţinutul de acrilamidă din produsele coapte să fie conform recomandărilor Directivei Europene. Acrilamida este un contaminant de proces, cancerigen, care se formează la temperaturi de peste 120℃, în timp, având la bază anumiţi precursori care pot favoriza formarea acestuia. Cercetătorii au analizat procesul de preparare şi au re-proiectat tehnologia, astfel încât parametrii tehnologici (timp, temperatură, ingrediente utilizate sau mod de fermentare, acolo unde este cazul) să fie optimizaţi în sensul scăderii potenţialului de formare al acrilamidei. Eliminându-se un contaminant de proces, periculos, alimentele obţinute sunt mai sigure, mai sănătoase.

Prin proiectul Expertal, IBA a ajutat IMM-urile locale să crească nivelul de competitivitate al industriei alimentare româneşti, prin oferirea de produse alimentare de calitate superioară, obţinute prin procese tehnologice eficiente şi sănătoase precum şi prin cunoştinţe bazate pe evidenţe ştiinţifice.

Valoarea totală a proiectului este de 13.898.923 de lei şi este co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate, axa 1: cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovaţie pentru sprijinirea competitivităţii economice şi a dezvoltării afacerilor. Proiectul a fost dezvoltat de-a lungul a 60 de luni, începând din septembrie 2016.

Programul Operaţional Competitivitate (POC) susţine iniţiative care contribuie la gestionarea provocărilor care decurg din sprijinul redus pentru cercetare, dezvoltare şi inovare (CDI) şi serviciile şi infrastructura necesară pentru dezvoltarea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). Investind în aceste domenii, POC vizează stimularea competitivităţii economiei româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb