------------
Actualizare 19:35 Ambasadorul britanic: "Vrem să fim siguri că Parlamentul recunoaşte importanţa luptei anticorupţie"
Direcţia Naţională Anticorupţie şi organizaţiile din domeniu au un rol important, "cheie", în România, a spus ambasadorul britanic Paul Brummell, după întâlnirea cu liderii Senatului şi Camerei Deputaţilor, arătând că diplomaţii au vrut să se asigure că în Parlament este înţeleasă această importanţă, transmit surse din presă.
"Am avut o întâlnire foarte productivă, foarte roditoare, am vrut să mulţumim şi domnului Tăriceanu şi domnului Zgonea pentru oportunitatea de a avea această întâlnire şi am subliniat importanţa rolului Parlamentului, am subliniat importanţa independenţei şi suveranităţii Parlamentului. Am discutat şi despre această perioadă foarte importantă din România, toţi am subliniat şi am sprijinit rolul DNA şi al organizaţiilor anticorupţie din România, care joacă un rol foarte important, un rol cheie în ţara aceasta", a declarat ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, după întrevederea cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Brummell a precizat că nu este rolul diplomaţilor "de a sugera legi", dar au vrut să se asigure că în Parlament se înţelege importanţa luptei anticorupţie.
"Vrem să fim siguri că discuţiile care au loc în ceea ce priveşte statul de drept din Parlament sunt discuţii care recunosc importanţa luptei anticorupţie pentru dezvoltarea României şi prosperitatea poporului român", a spus ambasadorul britanic.
Întâlnirea a durat aproape două ore. După încheierea discuţiilor, Tăriceanu a făcut declaraţii, timp în care diplomaţii au aşteptat în Salonul Dimitrie Cantemir. Cei patru au ieşit împreună la declaraţii, dar singurul care a vorbit a fost ambasadorul britanic.
--------------
Actualizare 18:35
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, astăzi, la finalul întrevederii cu Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, şi cu reprezentanţii mai multor ambasade, că a vorbit despre un "spectacol deplorabil" al cătuşelor şi a spus că i se pare inacceptabil ceea ce a anunţat că face SRI, anume urmărirea unui dosar după ce a fost adus la cunoştinţă justiţiei.
"Le-am spus ambasadorilor că statul de drept nu înseamnă întărirea instituţiilor represive ale statului ci instituţii care să apere cetăţenii de abuzuri pe care unii le pot face. Vedem acest spectacol deplorabil al cătuşelor, un show cu oameni purtaţi de colo până colo. Apare senzaţia de transfer a justiţiei din sala de judecată în stradă", a declarat Tăriceanu.
"Justiţia să nu se îndepărtează de la rolul ei esenţial, avem semnale că dosarele sunt însoţite de serivicile secrete până la final, ceea ce e inadmisibil din punctul meu de vedere", a mai declarat Tăriceanu.
Afirmaţia vine în contextul în care şeful Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, general Dumitru Dumbravă, a atras recent atenţia că SRI îşi menţine "interesul" până la finalizarea definitivă a unei cauze penale.
---------
Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor se întâlnesc, în această după-amiază, la Senat, cu însărcinatul cu afaceri al SUA, cu ambasadorii Marii Britanii şi Olandei şi cu şeful adjunct al Ambasadei Germaniei, întrevederea având loc la solicitarea lui Dean Thompson, potrivit unui anunţ de presă, publicat astăzi de Senat.
Potrivit sursei citate, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, urmau să îl primească, la 16:30, pe Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii, Mattheus van Bonzel, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos, Dean Thompson, însărcinat cu afaceri ad Interim al Statelor Unite ale Americii şi Achim Troster, şeful adjunct al misiunii Ambasadei Germaniei.