ÎNTÂLNIRE CU OMOLOGUL MOLDOVEAN Iohannis: "România este «marea şansă» a integrării Republicii Moldova în UE"

Elena Deacu
Politică / 7 iulie 2015

Actualizare 17:02 Timofti spune că parteneriatul cu România va spori independenţa energetică a Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat, astăzi, la Suceava, că proiectele energetice comune cu România vor spori independenţa energetică a ţării sale, cu un efect pozitiv asupra întregii economii, potrivit surselor din presă.

Preşedintele moldovean a spus că realizarea proiectelor de interconectare şi energetice a gazoductului Iaşi-Chişinău nu doar că va spori independenţa energetică şi politică a Republicii Moldova, ci va declanşa o reacţie în lanţ pentru întreaga economie a Republicii Moldova.

Nicolae Timofti a remarcat că valoarea comerţului bilateral a început să crească, depăşind un miliard de euro.

Timofti a spus: "România a devenit primul partener al Republicii Moldova atât la exporturi, cât şi la importuri. Putem anticipa o sporire substanţială a volumul comerţului nostru cu România şi cu alte state membre ale UE. Pentru a asigura transportarea unui volum sporit de mărfuri şi de pasageri în Republica Moldova şi UE se impune modernizarea reţelelor de transport comune, poduri, şosele şi căi ferate".

El a precizat că o importanţă strategică ar fi construirea unei autostrăzi moderne care să lege Chişinău de Iaşi şi de Cluj, conectând Republica Moldova la reţeaua de autostrăzi din vestul continentului, o astfel de autostradă fiind profitabilă şi din punct de vedere economic.

Preşedintele Republicii Moldova a mai spus: "Calea Republicii Moldova spre Europa trece prin România. Nu mai puţin importante decât arterele rutiere ar trebui să fie traseele pe care circulă în limba română informaţiile, ideile, conceptele şi valorile. Trebuie să demolăm barierele administrative şi economice care împiedică astăzi accesul în Republica Moldova al posturilor de televiziune, filmelor, programelor de calculator şi aplicaţiilor în limba română şi a culturii pop de expresie românească. Altfel riscăm ca generaţiile nepoţilor noştri să nu se mai înţeleagă, având aceeaşi limbă, dar limbaje diferite".

El a mai arătat că este convins că într-o zi, mai devreme sau mai târziu, România şi Republica Moldova se vor întâlni în Uniunea Europeană: "Hotarul de pe Prut va fi o pură formalitate. Ne vom deplasa de la Chişinău la Suceava pe o autostradă modernă pentru a ne vizita nepoţii studenţi şi pe profesorii de la Universitatea Ştefan cel Mare", a conchis Nicolae Timofti.

(A.C.)

---------------

Actualizare 15:26 Iohannis: "Alegerile locale din Republica Moldova arată sprijinul pentru forţele pro-europene"

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, astăzi, după discuţiile pe care le-a avut cu omologul său moldovean Nicolae Timofti, că salută rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova, care reconfirmă sprijinul pentru forţele pro-europene, adăugând că speră în formarea rapidă a unui nou guvern.

"Salutăm modul democratic în care s-au desfăşurat alegerile locale, votul reconfirmând clar sprijinul pentru forţele pro-europene", a spus Klaus Iohannis, în conferinţa de presă susţinută alături de Nicolae Timofti, la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.

El şi-a exprimat speranţa că la Chişinău va fi format un guvern cât mai curând, în urma demisiei premierului Chiril Gaburici, şi a subliniat că, în actualul context regional, întârzierile nu sunt benefice, iar "acestea nu sunt aşteptările României sau ale cetăţenilor europeni, ci ale cetăţenilor din Republica Moldova".

"România sprijină ferm şi acordă ajutor continuu pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi a avut întotdeauna o atitudine deschisă faţă de Chişinău. Sprijinul este pentru cetăţenii Republicii Moldova, nu pentru anumite persoane", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Referitor la relaţiile dintre România şi Republica Moldova, şeful statului român a spus că România este cel mai "sincer şi mai apropiat partener al Republicii Moldova" şi a dat asigurări că Bucureştiul va fi mereu "un partener ferm, activ şi de încredere".

În ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova, Klaus Iohannis a precizat că "perioada actuală este una de consolidare a poziţiilor câştigate, prin Acordul de asociere", iar efortul actual trebuie "să meargă acum spre profunzime, lucru de care depinde modernizarea în spirit european a Republicii Moldova. Apoi se poate vorbi de acordarea perspectivei europene".

(A.C.)

--------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Suceava, după întrevederea avută cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că România este "marea şansă" a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi va continua să sprijine aspiraţiile europene ale acestui stat.

Klaus Iohannis a spus, la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui moldovean, din partea Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, că reafirmă sprijinul pentru aspiraţiile europene ale românilor de peste Prut.

Iohannis a mai spus că crede cu tărie că destinul Republici Moldova poate fi împlinit doar prin integrarea în Uniunea Europeană.

"Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule preşedinte. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetăţenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune", a declarat şeful statului român.

Preşedintele a atras însă atenţia că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susţinute privind procesul de reformare a statului, mai ales în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

"Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reuşit să câştige oraşe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorinţa cetăţenilor de a îmbrăţişa şi de a-şi însuşi valorile europene şi hotărârea pentru susţinerea parcursului european. Sperăm cu toţii că această opţiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliţie, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova", a mai afirmat şeful statului român.

Iohannis a precizat că decizia de a oferi titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Nicolae Timofti este legată de "determinarea şi curajul" cu care acesta s-a implicat pentru împlinirea destinului european al ţării sale.

"Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea şi corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal şi simţul datoriei au jucat un rol esenţial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reuşit să o câştige din partea propriilor cetăţeni este confirmarea virtuozităţii sale. Determinarea şi curajul domnului Timofti de a conduce ţara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forţa pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic şi pentru împlinirea destinului european al ţării sale", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a amintit că statul român va continua să investească în formarea studenţilor moldoveni care vin la studii în România.

"Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credinţa că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea şi integrarea în familia europeană de valori a ţării dumneavoastră, domnule Preşedinte. România alocă deja anual 5.000 de burse de studiu pentru studenţii din Republica Moldova şi peste jumătate din copiii preşcolari din această ţară beneficiază de programul finanţat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Universităţile din ţările noastre cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar şi europene, prin schimb de studenţi şi profesori", a mai precizat Klaus Iohannis.

Cei doi şefi de stat urmează să viziteze împreună Cetatea de Scaun a Sucevei, la finalul vizitei. Este a doua întrevedere dintre cei doi şefi de stat, după vizita pe care Klaus Iohannis a făcut-o, în februarie, în Republica Moldova, imediat după ce a preluat mandatul de preşedinte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb