Întâlnire Guvern-BNR pe marginea situaţiei bursei şi pieţei valutare

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 ianuarie 2008

Întâlnire Guvern-BNR pe marginea situaţiei bursei şi pieţei valutare

Evoluţia economică, a pieţei busiere şi a celei valutare din ultima perioadă l-a determinat ieri pe premierul Călin Popescu Tăriceanu să anunţe că doreşte ca reprezentanţii Guvernului şi cei ai Băncii Naţionale să aibă o întâlnire publică în cadrul căreia să fie discutate măsurile care pot fi adoptate pentru a da un răspuns adecvat riscurilor generate de criza economică mondială.

Primul-ministru i-a cerut ieri ministrului economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, chiar la începutul şedinţei de Guvern, să discute cu reprezentanţii BNR despre posibilitatea organizării cât mai curând a unei astfel de întrevederi care să dea un "semnal de încredere în evoluţia economică, a bursei şi a pieţei valutare".

Intenţia declarată ieri de şeful Executivului survine la câteva zile după de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, s-a referit la cum va arăta coordonarea dintre politica Guvernului şi cea a Băncii Naţionale în anul 2008, într-un interviu acordat ziarului "Bursa". Cu acel prilej, Mugur Isărescu anunţa, în premieră, că o colaborare ideală între cele două instituţi s-ar situa între politica fiscal-bugetară şi politica monetară prin coordonări care, în acest an, vor avea loc săptămânal, în privinţa operaţiunilor de trezorerie: "Avem în vedere controlul mult mai strict al lichidităţilor. Este clar că, spre deosebire de anii precedenţi, când BNR lăsa bani în piaţă şi dobânzile scădeau la 1-2%, şi în ciuda acestui lucru leul se aprecia, acum şi trei zile de exces de lichiditate pe piaţa monetară sunt resimţite de piaţa valutară".

Tot în acea ocazie guvernatorul BNR a dezvoltat şi subiectul avertismentelor repetate privind risipa de bani făcută atât la nivelul sectorului public, cât şi la cel privat, precizând: "M-am referit la obiceiul păcătos ca o bună parte din cheltuielile anului să se concentreze în ultimul trimestru şi cu precădere în luna decembrie".

Surse guvernamentale susţin că astfel de întâlnire Guvern-BNR va fi organizată cel mai probabil la mijlocul săptămânii viitoare, la Palatul Victoria.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb