ÎNTÂLNIRE ÎNTRE EUGEN NICOLĂESCU ŞI PRODUCĂTORII LOCALI DE MEDICAMENTE Discuţii pe taxa clawback, la Ministerul Sănătăţii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 18 ianuarie 2013

Discuţii pe taxa clawback, la Ministerul Sănătăţii

Dragoş Damian, APMGR: "Medicamentele ieftine vor ieşi din producţie sau vor fi scoase din ţară prin export paralel, din cauza taxei clawback"

Producătorii locali de medicamente au discutat, ieri, pe marginea taxei clawback, cu ministrul sănătăţii Eugen Nicolăescu, potrivit lui Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Domnia sa ne-a precizat că membrii asociaţiei l-au "pus în temă" pe ministrul de resort despre problemele pe care producătorii locali le au în ceea ce priveşte această taxă.

"Taxa de clawback a devenit de insuportat pentru producătorii locali. Ne-a determinat să ne reducem capacitatea de a pune pe piaţă medicamente ieftine şi de a face investiţii în site-urile industriale. Dacă această taxă va continua sub forma actuală, medicamentele ieftine vor ieşi din producţie sau vor fi scoase din ţară prin export paralel. Domnul minis-tru, care este foarte la curent cu taxa de clawback, s-a pus în temă cu problemele noastre, fiind foarte receptiv la ceea ce i-am comunicat", ne-a spus Dragoş Damian.

Potrivit acestuia, producătorii de generice din ţara noastră nu vor mai putea face investiţii, existând chiar posibilitatea ca mulţi dintre ei să-şi retragă activitatea de pe piaţa autohtonă.

Companiile au plătit taxa inclusiv pentru cel de-al treilea trimestru al lui 2012, sumele achitate de societăţile vizate reprezentând peste 30% din cifra de afaceri din piaţă, ne-a mai precizat Dragoş Damian.

Domnia sa ne-a spus că foarte multe companii au procese în Instanţă, pe care le-au intentat în special împotriva CNAS, reclamând veridicitatea datelor transmise de Casă.

"Una sau două dintre companii au obţinut suspendarea plăţii până la recalcularea datelor. Dacă vor fi procese câştigate de producători, va trebui ca mulţi dintre banii plătiţi să se întoarcă de la buget la societăţi, ceea ce va crea o situaţie dificilă pentru stat", a subliniat domnul Damian, adăugând: "Nu ne deranjează să plătim o astfel de taxă, dar să fie justă. Nu dorim să plătim pentru terţi, pentru că, în prezent, această taxa este plătită pentru tot lanţul, şi pentru distribuitori şi pentru farmacii. Nu putem plăti în avans şi să ne încasăm banii de la stat la un an. Mai solicităm şi ca formula de calcul să fie legată de vânzările fiecărei companii în parte, iar pentru medicamentele care au un preţ mai mic de 10 lei să nu se plătească această taxă".

Taxa clawback a fost introdusă la noi în octombrie 2009. La 1 octombrie 2011, a intrat în vigoare OUG nr. 77/2011, care a modificat modul de calcul al taxei. Conform legii, taxa clawback se calculează pe baza unor date furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care ar trebui să reflecte consumul real de medicamente aferente fiecărui producător. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au spus, după introducerea acestei taxe, că ea a fost implementată pentru deblocarea situaţiei financiare din sistemul sanitar, definind-o ca fiind "un sistem prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente, care desfac produse pe piaţa românească, vor contribui la finanţarea sistemului public de Sănătate cu 5% până la 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor. Grila de contribuţie va fi progresivă şi va duce la scăderea efortului financiar public pe măsura creşterii volumelor de medicamente achiziţionate".

Victor Ponta declara, anul trecut, că taxa clawback este una din cele 15 "bombe cu ceas" moştenite de la fos-ta guvernare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb