Inteligenţa Artificială, motor pentru economia globală

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august

Inteligenţa Artificială, motor pentru economia globală

Inteligenţa Artificială şi-a găsit deja locul în economia mondială. Presiunea pentru reinventarea afacerilor datorată tehnologiei, schimbărilor climatice şi altor câteva megatendinţe se va intensifica în următorii ani, inteligenţa artificială generativă (GenAI) fiind un catalizator care va impulsiona eficienţa, inovarea şi schimbările transformaţionale, conform sondajului PwC CEO Survey 2024. În România, jumătate dintre liderii de companii chestionaţi cred că GenAI va schimba profund modul în care companiile îşi desfăşoară activitatea şi va intensifica concurenţa, chiar dacă adoptarea noilor tehnologii este mai lentă decât în alte ţări. În acest context, GenAI poate contribui la creşterea economiilor multor ţări, după cum arată o analiză recentă a strategy&, departamentul de strategie al reţelei globale PwC. Potrivit acesteia, utilizarea GenAI are potenţialul de a genera o creştere economică suplimentară anuală între 0,4% şi 0,7% în Europa, până în 2030. Într-o perioadă în care avansul produsului intern brut european este estimat la 1,4%, aportul pe care l-ar aduce GenAI nu este deloc de neglijat, se menţionează într-un comunicat al PwC. Dinu Bumbăcea, country managing partner PwC Romania, a declarat: "Desigur estimările sunt condiţionate de anumite schimbări, iar analiza menţionată realizează două scenarii de implementare a GenAI pentru a măsura posibilul impact asupra creşterii economice. Într-un scenariu optimist, un număr mare de companii sunt receptive la inovarea GenAI şi dezvoltă o strategie în acest sens, sunt dispuse să facă investiţiile necesare (care pot genera un profit doar după un anumit timp) şi îşi asumă riscurile asociate, iar politicile publice şi reglementările sprijină în mare măsură implementarea în Europa. În aceste condiţii, s-ar atinge până la 90% din potenţialul de majorare a productivităţii totale datorată GenAI. ceea ce ar conduce la o creştere suplimentară a PIB-ului european de 0,7% pe an, respectiv de circa un trilion dolari până în 2030". De asemenea, într-un scenariu moderat, în care companiile adoptă într-un număr limitat GenAI, iar până în 2030 nu se realizează mai mult de 40-50% din potenţialul de majorare a productivităţii, creşterea suplimentară ar fi de 0,4%. În acest scenariu, companiile vor fi afectate de lipsa de competenţe şi de finanţare, precum şi de lipsa clarităţii reglementărilor sau a unei politici publice proactive privind GenAI, relevă sursa citată.

Apariţia GenAI ca tehnologie accesibilă în toate sectoarele economiei poate să îmbunătăţească semnificativ capacităţile de inovare şi eficienţa companiilor de-a lungul întregului lanţ valoric. Prin urmare, va aduce câştiguri de productivitate chiar mai mari şi mai eficiente decât alte tehnologii disruptive din trecut. În plus, GenAI ar putea contribui la limitarea deficitului structural de forţă de muncă calificată din Europa, conferind în acelaşi timp avantaje competitive atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung companiilor care o adoptă cu succes şi rapid.

Analiza împarte sectoarele beneficiare în trei categorii din punct de vedere al impactului GenAI atât asupra veniturilor, cât şi asupra performanţei finale. Astfel, sectoare cu impact ridicat sunt: tehnologie şi software, divertisment şi media, farmaceutic şi ştiinţe medicale, servicii financiare, servicii profesionale şi telecomunicaţii; industrii aspirante, care pot obţine noi eficienţe din aplicaţiile GenAI dezvoltate în mare parte în afara domeniului lor, cu impact asupra rezultatelor finale: bunuri de consum şi comerţ cu amănuntul, servicii suport, transport de pasageri, călătorii, ospitalitate, sănătate şi imobiliare; sectoare cu potenţial scăzut, în care munca fizică sau producţia domină lanţul valoric, iar automatizarea, completată parţial de GenAI, poate aduce o contribuţie, dar mai redusă la productivitate, dacă este pusă în aplicare în mod eficient: produse chimice, producţie de înaltă tehnologie, sectorul public (administraţie publică şi alte servicii, apărare şi educaţie), automobile, producţie industrială, construcţii, utilităţi publice, marfă şi transport, agricultură. Potrivit analizei PwC, ţările ale căror economii se bazează pe industrii cu impact ridicat al GenAI vor avea mai mult de câştigat, bine poziţionate fiind acum Elveţia, Suedia, Belgia sau Marea Britanie. Ponderea companiilor cu impact şi potenţial ridicate în totalul economiei este, în medie, mai mare în SUA şi în Marea Britanie decât în restul statelor europene. La nivel global, SUA este liderul în inovare în domeniul GenAI, cu un ecosistem inegalabil de furnizori mari de tehnologie, start-up-uri şi acces la finanţare. În acelaşi timp, companiile chineze adoptă şi tind să integreze rapid GenAI în produsele lor şi în aplicaţiile din viaţa de zi cu zi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb