Inteligenţa Artificială şi construcţiile sustenabile - printre preocupările ce influenţează tendinţele din piaţă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 17 octombrie

Inteligenţa Artificială şi construcţiile sustenabile - printre preocupările ce influenţează tendinţele din piaţă

(Interviu cu Bogdan Pîrvu, CEO Evolor)

EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de producţie de lacuri şi vopseluri, a inaugurat, la începutul lunii, o nouă fabrică, la standardele de tehnologie ale viitorului, pe platforma industrială Oltchim Râmnicu Vâlcea. Noua unitate de tencuieli decorative, amplasată pe locaţia fostei fabrici Chempro, va produce în primul an complet de activitate aproximativ 10.000 de tone de tencuieli decorative, tencuieli mozaicate şi grunduri pentru tencuieli şi va genera o cifră de afaceri de peste 10 milioane euro, după cum ne-a transmis Bogdan Pîrvu, CEO Evolor. Acesta ne-a precizat că, pe lângă investiţia realizată deja, compania urmează să deruleze un program investiţional major care va include noi secţii de producţie moderne pentru vopsele lavabile, lacuri şi emailuri. EVOLOR a achiziţionat şase terenuri, în suprafaţă totală de 13.518 mp, în plus faţă de investiţia iniţială în hală şi terenul aferent de 12.321 mp. În prezent, suprafaţa totală destinată dezvoltării operaţiunilor companiei este de 25.839 mp.

Printre altele, reprezentantul Evolor ne-a mai spus că, din perspectiva consumatorului, inteligenţa artificială, construcţiile sustenabile şi grija pentru sănătate sunt preocupările ce influenţează tendinţele din piaţă, în perioada următoare.

Reporter: Cum a evoluat piaţa pe care activaţi?

Bogdan Pîrvu: Piaţa de lacuri şi vopsele se află în al treilea an consecutiv de contracţie, din perspectiva volumului de produse vândute. În mod special sectorul rezidenţial, care pentru noi este canalul principal de acţiune din punct de vedere comercial, este foarte afectat. Practic, după pandemie a început declinul pieţei de profil, alimentat pe rând de toată seria de crize care a urmat: criza energetică, rupturile din lanţurile de aprovizionare, inflaţia persistentă şi scumpirea creditelor.

Reporter: Ce lipsuri are aceasta şi care consideraţi că sunt perspectivele domeniului?

Bogdan Pîrvu: Atât noi, cât şi toţi jucătorii din piaţa de profil, am fost nevoiţi să navigăm în ape tulburi în ultimii ani şi va trebui să facem acest lucru în continuare, date fiind dificultăţile cu care se confruntă sectorul rezidenţial intern căruia noi ne adresăm. Şi reiterez aici câteva date relevante în acest sens, publicate recent de INS: în primele şapte luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a înregistrat o scădere totală de 2,7%, determinată de diminuarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (-7,2%) şi a lucrărilor de construcţii noi (-2,1%). Pe categorii de construcţii, s-a observat o scădere de 22,7% în cazul clădirilor rezidenţiale. Această instabilitate este cauzată de o combinaţie de factori: costuri de construcţie crescute, dobânzi ridicate la credite şi incertitudinea economică generală, care determină o reticenţă în investiţii, în acest domeniu.

Reporter: Cum apreciaţi competiţia din sector?

Bogdan Pîrvu: Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, avem privilegiul de a concura direct aici, pe piaţa din România, cu jucători extrem de relevanţi la nivel global: companii care ocupă primele poziţii la nivel mondial, plus jucători locali foarte puternici pe piaţa naţională; iar această competiţie este o provocare pentru noi, care ne conduce permanent spre progres.

Reporter: Ce investiţii derulaţi acum pe piaţa de profil?

Bogdan Pîrvu: Suntem într-un proces de creştere accelerată, în al treilea an de apartenenţă la holdingul ROCA Industry, în interiorul perioadei planificate de dublare a cifrei de afaceri în cinci ani. Am realizat deja acest obiectiv în proporţie de aproximativ 60% şi continuăm să ne concentrăm eforturile pentru a-l îndeplini integral. Din perspectiva resurselor operaţionale, tocmai am pus în funcţiune fabrica de tencuieli decorative de pe platforma Oltchim Râmnicu Vâlcea, care include şi un laborator modern de cercetare - dezvoltare, în urma unei investiţii de 3 milioane euro.

Reporter: Cu ce produse noi veniţi în acest an?

Bogdan Pîrvu: Am lansat în acest an o serie de produse inovatoare, cu un grad înalt de tehnologie înglobată, care vor fi vectori puternici de creştere a businessului, dar şi a valorii brandurilor noastre comerciale: sub brandul premium CORAL - tencuieli decorative incombustibile, vopsea pentru finisarea sau reîmprospătarea faţadelor care împiedică formarea algelor şi a mucegaiurilor pe termen lung; vopsea cu efect decorativ pentru interior sau var lavabil destinat finisajelor pentru monumente istorice şi construcţii edificate exclusiv din materiale tradiţionale; iar sub brandul STICKY o gamă de produse cu aplicabilitate tehnică de nişă: emailuri cu aplicare direct pe rugină, emailuri pentru protecţia betonului, amorsă de contact pentru beton şi altele.

Reporter: Compania a lansat o nouă fabrică, la Râmnicu Vâlcea. Care sunt atuurile pe care le presupune noua facilitate?

Bogdan Pîrvu: Pe platforma industrială chimică Oltchim Râmnicu Vâlcea, pe lângă investiţia realizată deja, urmează să derulăm un program investiţional major care va include noi secţii de producţie moderne pentru vopsele lavabile, lacuri şi emailuri. Noua unitate de tencuieli decorative, amplasată pe locaţia fostei fabrici Chempro, va produce în primul an complet de activitate aproximativ 10.000 de tone de tencuieli decorative, tencuieli mozaicate şi grunduri pentru tencuieli şi va genera o cifră de afaceri de peste 10 milioane euro. Deschiderea noii fabrici marchează urmărul capitol în expansiunea rapidă a companiei şi în revitalizarea unei zone industriale emblematice pentru România. Cu o suprafaţă de 3.776 mp, noua unitate de producţie dispune de echipamente performante şi automatizate, un laborator de cercetare-dezvoltare dotat cu tehnologie de vârf, precum şi spaţii logistice şi administrative moderne.

Liniile robotizate de producţie asigură ambalarea în condiţii sigure şi moderne pentru transport pe distanţe mari, reducând riscul deteriorării pe parcursul distribuţiei. În plus, noua facilitate va creşte capacitatea de producţie a tencuielilor decorative cu 15% şi va spori cu 50% capacitatea de stocare a pulberilor vrac, contribuind la reducerea semnificativă a deşeurilor de hârtie.

Reporter: Care sunt tendinţele în domeniu?

Bogdan Pîrvu: Din perspectiva consumatorului, inteligenţa artificială, construcţiile sustenabile şi grija pentru sănătate sunt preocupările ce influenţează tendinţele în perioada următoare; aşa încât şi noi ne concentrăm atenţia asupra acestor aspecte. Resursele alocate, dar şi temele predilecte trasate departamentului de cercetare-dezvoltare pun accentul pe dezvoltarea de produse care să acopere aceste categorii noi de cerinţe ale consumatorului.

Reporter: Din ce zone vine cererea cu preponderenţă?

Bogdan Pîrvu: Până la acest moment, compania EVOLOR, deţinută 100% de holdingul ROCA Industry, s-a afirmat, în cei peste 30 de ani de activitate, pe piaţa construcţiilor de tip rezidenţial. În cadrul grupului, ne definim prin ADN-ul nostru de jucător specializat în construcţii rezidenţiale: lucrări noi sau lucrări de renovare, întreţinere şi de tipul do it yourself. Vizăm, pe viitor, o extindere către zona industrială, menită să consolideze prezenţa EVOLOR pe o nouă verticală de business, prin dezvoltarea de produse specializate, pregătirea forţei de vânzări şi alte măsuri adecvate.

Reporter: Cu ce cifră de afaceri aţi încheiat primul semestru al acestui an şi ce estimaţi pentru întreg anul în curs?

Bogdan Pîrvu: Cifra de afaceri netă a EVOLOR a crescut cu 8% în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară din 2023, de la 49,6 milioane lei la 53,7 milioane lei, reflectând o performanţă susţinută şi o adaptare eficientă la provocările pieţei. Această creştere a avut la bază eforturile noastre în diversificarea ofertei de produse, optimizarea operaţiunilor comerciale şi extinderea activităţilor de export. Pentru cel de-al doilea semestru însă, datorită faptului ca piaţa traversează o nouă perioadă de contracţie, previzionăm o domolire a ritmului de creştere. Nu considerăm că evoluţia pieţei va fi una încurajatoare pentru anul 2025 în ceea ce priveşte piaţa internă. Cu toate acestea, suntem încrezători că planul nostru de creştere, chiar şi în aceste conditii, prin diversificarea gamelor de produse şi prin intensificarea activităţilor comerciale pe pieţele externe, planuri pentru anul 2024, îşi va arăta rezultatele în 2025.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru a depăşi dificultăţile macro-economice pe care le traversăm - inflaţie mare, dobânzi crescute, crize energetice?

Bogdan Pîrvu: Nu am nicio îndoială că în orice scenariu există şi oportunităţi; iar pentru noi există încă unele canale comerciale neexplorate suficient, direcţie în care vom acţiona hotărât în perioada următoare. În plus, gamele de produse noi, inovatoare pe care le avem în acest moment în dezvoltare se vor constitui într-un pilon puternic de creştere şi dezvoltare pentru noi. Sunt motive suficiente care ne-au determinat să ne asumăm un plan investiţional major pentru anii ce urmează. EVOLOR face parte dintr-o structură solidă de holding, adoptând o strategie bazată pe rezilienţă şi adaptabilitate pentru a face faţă provocărilor actuale. Ne-am concentrat pe optimizarea proceselor operaţionale, financiare şi de management, digitalizarea şi automatizarea producţiei, reducerea consumului energetic prin achiziţia de echipamente moderne care eficientizează utilizarea resurselor. De asemenea, am valorificat resursele şi expertiza din cadrul holdingului, ceea ce ne-a permis să avem acces la resurse financiare şi să dezvoltăm strategii eficiente.

Reporter: În ce mod vă afectează activitatea situaţia geo-politică din zonă?

Bogdan Pîrvu: Situaţia geo-politică din regiune ne impune să fim vigilenţi şi să evaluăm constant atât riscurile, cât şi oportunităţile din pieţele vecine. Expansiunea pe pieţe noi, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, este un obiectiv strategic esenţial pentru anii următori.

Începând cu anul 2023, am început exporturile, primele ţări fiind Republica Moldova şi Israel. Chiar dacă anul acesta relaţia comercială cu Israelul a fost oprită din cauza conflictului, am realizat o primă livrare către Marea Britanie. În acelaşi timp, privim către viitor şi ne pregătim să ne implicăm activ în eforturile de reconstrucţie şi dezvoltare a regiunilor afectate. Suntem conştienţi că, odată cu stabilizarea situaţiei, vor apărea oportunităţi semnificative în sectorul în care activăm, iar experienţa şi resursele noastre ne vor permite să contribuim la revitalizarea economică a acestor zone.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb