INTERNAŢIONAL HERALD TRIBUNE Emigraţia ameninţă să încetinească creşterea economică a României

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 aprilie 2007

Emigraţia ameninţă să încetinească creşterea economică a României

Investitorii străini au fost atraşi de România, această ţară balcanică săracă, datorită salariilor scăzute şi aderării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, afirmă publicaţia Internaţional Herald Tribune (IHT), citată de Rompres. În acelaşi timp, însă, salariile mici şi libertatea de a circula în Europa, mai ales după aderarea la UE, au încurajat un val de emigraţie, care ameninţă să încetinească creşterea economică spectaculoasă a ţării din ultimul timp, comentează IHT.

Investiţiile străine în Româ­nia, ţară cu 22 de milioane de locuitori, s-au cifrat la 9 miliarde de euro (12 miliarde dolari), în 2006. Acest lucru a ajutat economia să crească cu 7,7 procente, rata angajării în ianuarie 2007 fiind de 5,4 %, mult sub media UE. Cu salarii lunare de 282 euro după achitarea taxelor, 10 % din populaţie a plecat după 1989, potrivit estimărilor analiştilor, citate de IHT.

În acest context, publicaţia amintită precizează că o parte din companiile româneşti angajează muncitori din China pentru a lucra în fabricile din România şi povesteşte pe larg situaţia unei companii elveţiene care a angajat astfel de lucrători.

Pentru a depăşi criza de muncitori cu care se confruntă în domeniul textilelor, Sorin Nicolescu, directorul fabricii de îmbrăcăminte Wear Co, a angajat 800 de muncitori din China. "Nu avem muncitori români pentru că au plecat toţi să lucreze în Europa", a declarat Nicolescu, pentru IHT.

"Acest lucru s-a întâmplat dinaintea aderării la Uniunea Europeană", a declarat Ana Murariu, director de producţie la Wear Co. "Acum este şi mai rău". Destinaţiile preferate ale muncitorilor români sunt Italia şi Spania. Aceştia lucrează legal sau ilegal, având salarii mai mici decât localnicii.

Nicolescu a menţionat că s-a decis să caute muncitori din China pentru că avea contacte în această zonă, care l-au pus în legătură cu o agenţie locală care se ocupa cu angajări. Cei care sunt angajaţi plătesc aproximativ 2.000 dolari pentru transport şi pentru onorariul agenţiei de angajare, potrivit unui muncitor.

Odată ajunse în Bacău, 170 de femei din China lucrează la maşinile de cusut. Majoritatea meselor de cusut, aranjate pe rânduri lungi, sunt goale. La finele lunii mai sunt aşteptaţi 500 de alţi muncitori chinezi, potrivit IHT. Se produce îmbrăcăminte sportivă pentru mărci precum Prada sau Carrefour. Toată producţia merge la export. Nicolescu a spus că plăteşte salarii nete de aproximativ 261 de euro pentru un angajat. Salariul net minim legal este de 132 euro, aminteşte IHT.

"Nu sunt mulţumit de faptul că lucrez cu muncitori străini, pentru că trebuie să le asigur hrană şi locuinţă, în afară de salariu", a afirmat Nicolescu. Acest lucru înseamnă 130 de euro în plus la salariul fiecărui muncitor. Xiu Xian Hong, din Fujian, China, care a venit în România din iulie 2006, susţine că viaţa ei este mai bună în România decât în ţara natală.

"Aici e linişte, iar aerul este mai curat. Munca este aceeaşi, dar salariul mai mare". Plănuieşte să stea cel puţin trei ani în România, timp în care doreşte să strângă bani pentru a deschide un magazin la întoarcerea în China.

Numărul ridicat al transporturilor internaţionale ilus­trează scara ridicată a emigării. Blue Air oferă şase zboruri directe Bacău - Italia, două spre Torino şi patru spre Roma. Compania Atlasib pune la dispoziţie zece autobuze zilnic Italia - Bacău.

Populaţia României va scădea cu 50 % până în 2050 şi va ajunge la 15,5 milioane de locuitori, potrivit biroului de recensământ din Washington. Numărul de locuitori din satele şi oraşele din jurul Bucureştiului este deja în scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb