Banca Centrală Europeană (BCE) va extinde către Bulgaria o facilitate de finanţare a băncilor, în schimbul unor garanţii, şi este gata să asiste şi alte ţări din regiune să evite contagiunea din Grecia, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.
BCE va oferi acces la operaţiuni de refinanţare, furnizând euro sistemului bancar din Bulgaria în schimbul unor garanţii corespunzătoare, au spus sursele.
Reprezentanţii BCE ai şi băncii centrale bulgare au refuzat să comenteze.
Europa de Est este expusă riscurilor provocate de criza din Grecia prin intermediul legăturilor comerciale şi financiare, băncile elene având în proprietate aproape o treime din activele bancare din Bulgaria, potrivit Mediafax.
"Pericolul Grexit-ului a umbrit perspectivele din regiune. Legăturile cu Grecia sunt considerabile în câteva regiuni, între care Bulgaria şi România", au scris recent analişti ai Capital Economics.
Bulgaria şi băncile din această ţară sunt principalul motiv de îngrijorare pentru oficialii Uniunii Europene, care analizează impactul crizei elene în regiune, au declarat persoane aproapiate situaţiei.
Randamentul obligaţiunilor bulgare scadente în 2024 a urcat săptămâna trecută cu 0,25 puncte procentuale, la 2,61%.
Nu este pentru prima oară când BCE joacă un rol de ancoră pentru ţările europene mai mici din jurul zonei euro. De exemplu, în perioada de vârf a crizei financiare, în octombrie 2008, instituţia a împrumutat băncii centrale ungare până la 5 miliarde de euro.
Leva bulgărească este cotată în raport cu euro într-un palier strict, dar leul românesc s-a devalorizat săptămâna trecută cu 0,7%. Discuţiile dintre Guvernul României şi UE pentru acordul preventiv au fost întrerupte luna trecută, amplificând riscurile venite din Grecia, în condiţiile în care facilitatea expiră în septembrie.
Zlotul polonez s-a depreciat cu 0,5%, iar forintul unguresc cu 0,6%.
Cele mai mari patru bănci din Grecia sunt prezente în Bulgaria şi România. Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece şi Alpha Bank deţin 28% din activele bancare din Bulgaria şi 12% din cele din România, potrivit datelor băncilor centrale.