INTERPELARE SENATOR VALER MARIAN: Legalitatea şi urgenţa deplasării soldate cu decesul poliţistului Bogdan Gigina

Ioana Dogaru
Comunicate de presă / 26 octombrie 2015

În decurs de numai o lună au suferit accidente grave doi lucrători de poliţie rutieră care însoţeau pe motocicletă coloanele oficiale cu care vă deplasaţi în Capitală, primul caz soldându-se cu vătămare corporală, iar al doilea cu deces.

Astfel, în dimineaţa zilei de 21.09.2015, la intersecţia Piaţa Victoriei cu Bulevardul Vasile Lascăr, poliţistul Dorel Moraru a fost acroşat pe motocicletă de un autoturism condus de o persoană care a intrat în intersecţie fără să oprească la semnalul "Stop" al agentului care dirija circulaţia. În urma impactului, poliţistul Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde s-a stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă şi o contuzie la pumnul stâng, motiv care i-a fost pusă o atelă la picior şi a stat în concediu medical timp de o lună.

În seara zilei de 20.10.2015, în condiţii de ploaie torenţială şi de frig, poliţistul Bogdan Gigina a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată în cadrul unor lucrări la reţeaua de gaze pe strada Ştirbei Vodă. În urma impactului, poliţistul Gigina a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a decedat la scurt timp după internare.

Conform articolului 223 alineatul 2 din Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, beneficiază de drept de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere doar următorii demnitari români: Preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi primul-ministru al Guvernului. Potrivit alineatului 3 din acelaşi articol, miniştrii din Guvernul României pot beneficia de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră doar în anumite situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă.

Pentru considerentele expuse, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

1. Pe ce temei legal aţi solicitat şi aţi beneficiat de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră, inclusiv motociclişti, în zilele de 21.09.2015 şi 20.10.2015?

2. De unde veneaţi, unde vă deplasaţi şi în ce au constat situaţia deosebită şi regimul de urgenţă cu ocazia deplasărilor efectuate în coloană oficială în zilele de 21.09.2015 şi 20.10.2015?

3. Dacă este adevărat că în data de 20.10.2015 v-aţi deplasat în coloană oficială de la Academia de Poliţie, situată în cartierul Băneasa, la restaurantul Ministerului Afacerilor Interne (Excelsior), situat pe strada Ştirbei Vodă? Am în vedere la formularea acestei întrebări, pe de o parte, comunicatul Poliţiei Capitalei din 22.10.2015, din care rezultă că în data de 20.10.2015, v-aţi deplasat în coloană oficială pe traseul Băneasa-Casa Presei Libere-Arcul de Triumf-Piaţa Charles de Gaulle-Piaţa Victoriei-Bulevardul Uranus-Strada Ştirbei Vodă, iar, pe de altă parte, faptul că în data de 13.10.2015, în jurul orelor 13.00 (respectiv cu o săptămână înainte, tot în zi de marţi), în timp ce mă deplasam pe strada Ştirbei Vodă, de la sediul DNA spre Calea Victoriei, împreună cu un alt martor ocular, am sesizat că aţi oprit cu alai, inclusiv cu doi motociclişti, la restaurantul Ministerului Afacerilor Interne? În opinia dvs, mersul la restaurant constituie o situaţie deosebită, iar regimul de urgenţă al deplasării a fost legat cumva de răcirea ciorbei de burtă sau de încălzirea vinului, pe care îl serviţi, după propriile mărturisiri, numai rece?

Solicit răspuns scris şi verbal.

Senator

Valer Marian

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb