Intervenţia BNR pe piaţa interbancară forţează creşterea costurilor de finanţare ale guvernului

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 aprilie 2018

Intervenţia BNR pe piaţa interbancară forţează creşterea costurilor de finanţare ale guvernului

Printr-o operaţiune pe care nu a mai făcut-o din 2011, atragerea unor depozite de pe piaţa interbancară, BNR a "stimulat" creşterea semnificativă a costurilor de finanţare.

Cele 18,66 miliarde de lei atrase de la bănci, cu maturitatea la o săptămână şi dobânda anuală de 2,25%, au avut un efect deosebit de negativ pe piaţa primară a obligaţiunilor guvernamentale.

Cele mai recente emisiuni, una de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni şi una de obligaţiuni benchmark cu maturitatea la 10 ani, au eşuat.

Guvernul a dorit să împrumute 600 de milioane de lei pe termen scurt, în condiţiile în care randamentul mediu al celor două emisiuni anterioare cu maturitate similară (12 luni) a fost de 2,4% şi 230 de milioane de lei la 10 ani, pe fondul unui cupon de 4,6%.

Conform prospectului de emisiune pentru aprilie 2018, până la sfârşitul lunii au mai rămas trei licitaţii pe piaţa primară, prin care guvernul doreşte să mai împrumute 1,725 miliarde de lei.

Din suma totală programată pentru luna aprilie 2018, de 3,4 miliarde de lei plus 420 de milioane în cadrul unor sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, guvernul a atras doar 990 de milioane.

Numărul licitaţiilor eşuate din acest an a ajuns la 8, de la 3 în perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care s-au înregistrat 16 licitaţii eşuate în întreg anul 2017.

Dobânda ROBOR la 3 luni a crescut cu 6 puncte de bază în urma operaţiunii de piaţă a BNR, până la 2,13% şi a rămas la acelaşi nivel şi în ziua următoare.

Pe piaţa secundară a titlurilor de stat, randamentul cerut pentru obligaţiunile de 10 ani a crescut cu 9 puncte de bază după atragerea depozitelor la BNR, până la 4,6%, urmată de o scădere până la 4,52%.

Pentru certificatele de trezorerie de 12 luni, randamentul cerut a înregistrat un salt semnificativ, de 24 de puncte de bază, până la 2,59%, iar scăderea din ziua următoare s-a oprit la 2,56%.

Prin restrângerea lichidităţii de pe piaţa interbancară, BNR încearcă să compenseze efectele menţinerii neschimbate a dobânzii de politică monetară, pe fondul creşterii ratei inflaţiei până la maximul ultimilor cinci ani.

Amânarea nejustificată a utilizării principalului instrument al politicii monetare pune acum Banca Naţională într-o situaţie imposibilă, în condiţiile în care propriul statut precizează că "BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor".

Ce va face în continuare instituţia monetară a statului român? Va lupta împotriva inflaţiei sau va ajuta politica economică a guvernului, care, în forma sa actuală, nu poate conduce la îndeplinirea promisiunilor electorale fără acoperire dacă dobânzile nu rămân aproape de zero pe termen nedefinit?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Inteleg din articol ca Mugurel i-a luat banii destinati licitatiei de titluri de la gura lui Livache, ma rog Vioricai, fix inainte de licitatie.

    Mugurel parca ii raspunsese lui Livache pe scris, si parea ca nu au rafuieli. I-o fi raspuns Livache si lui Mugurel nu i-a convenit, sau care e treaba? 

    guvernul se intinde prea mult cu imprumuturile, BNR a actionat corect limitind cresterea indatorarii statului, datorii pe care le vom platii pina la urma tot noi si copii nostrii,

    de mai mult de un deceniu spun ca guvernele supravietuiesc prin rostogolirea datoriei publice care conduce la cresterea stocului de costuri!! si?!! cainii latra, ursu' merge!

    Leul este moneda țării, nu a psd.

    Bnr nu trebuie să i-l lase să fie transformat în hârtie igienică. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb