Ţara noastră ar putea relua comerţul intracomunitar cu produse din carne de porc din unităţile care produc în lohn, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Domnia sa susţine: "Am solicitat Comisiei Europene să trimită, în luna august, o echipă de experţi pentru evaluarea unui număr de opt unităţi de procesare a cărnii, din şase judeţe. Aceste unităţi lucrează deja cu materie primă din import. Dacă ele vor primi acordul Comisiei, atunci vom putea exporta produse tipic româneşti din carne de porc, precum salamul de Sibiu".
Potrivit Agerpres, misiunea de evaluare a Comisiei Europene se va derula în perioada 18-29 august 2008, iar raportul final va fi transmis după 20 de zile. Aceasta este prima etapă din demersurile pe care ANSVSA le face pentru regionalizarea ţării, astfel încât România să poată exporta şi carne de porc, dar şi produse din carne obţinute şi din materia primă autohtonă din zonele în care nu au mai fost înregistrate focare de pestă porcină. "Vrem ca în această primă etapă să poată ieşi la export industria românească, iar pe urmă să exportăm şi carne de porc", a adăugat domnul Roatiş.
Conform datelor ANSVSA, în prezent, în România, sunt în jur de 70 de unităţi aprobate să efectueze exporturi de carne în UE. În momentul de faţă, sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane de porci sunt în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane se află în gospodăriile populaţiei. Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci.