ÎNTR-UN NOU DOSAR DE RETROCEDĂRI Crinuţa Dumitrean i-a cerut mită de 400.000 de euro lui Horia Simu

I.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 ianuarie 2016

Crinuţa Dumitrean i-a cerut mită de 400.000 de euro lui Horia Simu

Într-un alt dosar în care prejudiciul se ridică la 50 de milioane de euro, Horia Simu s-a folosit de adeverinţe medicale, potrivit cărora suferea de stres şi hipertensiune arterială, ca să-i fie urgentate actele

În mai 2015, a fost redeschis dosarul pentru devalizarea Cuprom

Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, a primit mită de 400.000 de euro, într-un nou dosar, de la omul de afaceri Horia Simu pentru retrocedări ilegale.

Supranumit "bancherul cuprului", după ce a preluat Cuprom Baia Mare alături de Horia Pitulea, pe care au şi falimentat-o, Horia Simu a fost arestat în vara anului trecut, fiind acuzat că a primit în mod ilegal despăgubiri de la statul român, ceea ce a creat un prejudiciu de peste 55 milioane de euro. Procurorii DNA susţineau că, în 2007, Horia Simu s-a adresat în scris preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, solicitând urgentarea soluţionării dosarului, cu motivarea că "tergiversarea soluţionării cererii sale îi creează o puternică stare de stres, ce este de natură a-i afecta grav sănătatea".

Procurorii DNA au dispus ieri efectuarea urmăririi penale într-un nou dosar, faţă de Crinuţa Dumitrean, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi preşedinta Comisiei Centrale de Despăgubiri, la data faptelor, cu privire la săvârşirea a infracţiunilor de abuz în serviciu şi luare de mită.

Alţi membri din aceeaşi comisie din ANRP, la data faptelor, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş şi Teodorescu Cătălin Florin, sunt şi ei urmăriţi penal cu privire la săvârşirea a infracţiunii de abuz în serviciu, iar Florentina Savu, consilier în cadrul ANRP - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptelor, - pentru săvârşirea a infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Omul de afaceri Horia Simu este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, dare de mită şi spălarea banilor, în formă continuată, iar Horaţiu Alin Dima, expert evaluator, este urmărit penal pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu şi luare de mită.

Procurorii susţin că, la data de 22 octombrie 2009, Horia Simu a achiziţionat, printr-un intermediar, drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 euro.

Procurorii arată că, de la acea dată, Horia Simu a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare.

Comunicatul DNA menţionează: "Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspecţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi o altă persoană, în calitate de preşedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.

Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că suspectul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol. Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internaţionale de Evaluare şi a Legii nr. 247/2005, de către suspecta Savu Florentina, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu ce derivau din funcţia de consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor".

Pentru "ajutorul acordat", în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, Crinuţa Dumitrean a acceptat promisiunea şi a pretins, iar în perioada iulie - august 2011, a primit, prin intermediari, de la Simu Horia suma de 400.000 euro, potrivit DNA.

În acelaşi context şi pentru acelaşi motiv, în perioada decembrie 2010 - februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horaţiu, a primit prin intermediar de la acelaşi suspect suma de 5.000 euro, mai spun procurorii.

În perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat, potrivit DNA, adevărata natură a provenienţei sumei totale de 5.066.300 euro, obţinută în maniera de mai sus, prin încheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui număr de nouă contracte de împrumut, nereale.

În ianuarie 2015, Guvernul României - ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

În urma unui control derulat în 2009, Curtea de Conturi a obligat ANRP să reevalueze un număr de 688 de dosare, care au la bază rapoarte de evaluare ce depăşesc suma de 500.000 de lei, cu privire la care există indicii că au fost supraevaluate. Asta înseamnă că posesorii acestor dosare au primit despăgubiri mai mari decât li se cuveneau, în timp ce mii de alte persoane nu au primit niciun fel de despăgubiri.

În luna noiembrie 2014, preşedintele ANRP George Băeşu a declarat: "Mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date fie unor persoane care nu le meritau, fie ca urmare a supraevaluărilor. Asta înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro".

Horia Simu, trimis în judecată pentru devalizarea Elcond Zalău

În luna octombrie, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au anunţat că au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Horia Simu, Ghiorghe Avasilichioaei şi Radu-Cristian Ardelean, pentru săvârşirea infracţiunii de gestiune frauduloasă pentru devalizarea Elcond Zalău.

Potrivit DIICOT, în cursul anului 2004, Simu Horia, Avasilichioaei Ghiorghe şi Ardelean Radu-Cristian au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile, şi au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti şi SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi.

Dosarul lui Horia Simu, redeschis în mai 2015 de procurorii DIICOT pentru devalizarea Cuprom, se află încă în luna octombrie în stadiul cercetării penale "in rem", ne-au spus, la acea vreme, surse judiciare. Cercetarea penală "in rem" înseamnă că procurorii investighează faptele pentru stabilirea vinovăţiei şi identificarea persoanelor responsabile de săvârşirea lor.

DIICOT a dispus redeschiderea dosarului de urmărire penală pe numele lui Horia Simu, Horia Pitulea, Neagu Oana Mădălina şi Chişu Adrian, privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi spălare de bani.

Cuprom a fost înfiinţată în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix şi uzina Elcond Zalău, două din cele mai importante companii ale ţării noastre din industria neferoaselor. Cuprom şi-a dezvoltat afacerea pe credite şi a devenit unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa cuprului din regiune.

Declanşarea crizei, datoriile scadente nereeşalonate şi scăderea drastică a cotaţiei cuprului la London Metal Exchange în decurs de câteva luni (iulie-decembrie 2008), de la 8.985 dolari/tona la 2.770 dolari/ tona, au pus societatea pe butuci şi au dat peste cap toate calculele de profit ale băncilor în acest caz. În 2008, Cuprom a sistat activitatea fabricii Phoenix Baia Mare şi a preferat să importe materia primă din Germania pentru fabrica de la Zalău. Cuprom a intrat în insolvenţă la cererea firmei de consultanţă Expert Consultancy Inc., în 2008. Tribunalul Bucureşti a dispus, pe 3 iunie 2015, intrarea în faliment a societăţii Cuprom, decizia pronunţată de magistraţi fiind executorie, la solicitarea unor creditori ai societăţii - BCR şi Bancpost.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Toate aceste persoane: Cocos, Simu, Rotaru, etc nu sunt decat niste intermediari intr-o intelegere prin care Elliott trebuia sa puna mana pe actiunile Fondului Proprietatea. Pentru a fi credibil DNA ar trebui sa urmeze traseul actiunilor si al banilor. Dadeau Simu si Cocos 5-6 mil Eur daca nu stiau ca au descarcarea asigurata la nivel de 10 ori mai mare? Elliott era la primire si indivizii acestia doar niste pioni care acum sunt sacrificati in piata publica.

    1. DNA priveste totul ca pe o afacere privata a catorva indivizi, pe cand aici este vorba de o mega escrocherie cu implicatii politice majore. Mentinerea ilegala a lui Franklin Templeton ca manager s-a discutat in CSAT. Consilierul economic al fostului presedinte Basescu era presedinte CA la FP in timp ce Crinuta si Cocos junior se despagubeau reciproc sub privirile protectoare ale amantei prezidentiale. Este vorba de criminalitate organizata avand ca scop acapararea actiunilor FP de catre lichidatorii Elliott.

      Mai mult de jumătate din acţiunile la Fondul Proprietatea sunt date fie unor persoane care nu le meritau, fie ca urmare a supraevaluărilor. Asta înseamnă o fraudă cam de 1,5-2 miliarde de euro". Managerul profesionist in lichidarea si devalizarea FP nu ar trebui intrebat de sanatate?

      Mai nenorocitilor,cat mai furati mai neputinciosilor,pt. ce a fost omorat CEAUSESCU,eu pe toata clica asta de banditi,va bag la butoiul cu bitum

    Anaf nu verifica urma banilor?

    1. Deci, nimic despre Voiculescu? Hai Toni, dă-i cu Voiculescu. Și să dispară ideea falimentului pe PF din România. Toni vrea capitalism fără faliment, adică exact comunism cum i se potrivește lui, securist mic. :)))))))))))))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb