Întrevederea conducătorilor autorităţilor vamale din România şi Republica Moldova: Angajament pentru o cooperare transfrontalieră mai eficientă

F.D.
Miscellanea / 19 septembrie 2024

Întrevederea conducătorilor autorităţilor vamale din România şi Republica Moldova: Angajament pentru o cooperare transfrontalieră mai eficientă

Preşedintele Autorităţii Vamale Române Marcel Mutescu şi Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova Alexandru Iacub s-au întâlnit pentru a discuta modalităţi concrete de consolidare a cooperării transfrontaliere pentru fluidizarea traficului frontalier de mărfuri şi pasageri şi securizării frontierei comune, în vederea creşterii capacităţii celor două ţări de a răspunde provocărilor actuale, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

În data de 18 septembrie 2024, Preşedintele Autorităţii Vamale Române Marcel Mutescu şi Directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova Alexandru Iacub, împreună cu reprezentanţi ai celor două autorităţi vamale, au avut o întrevedere la Postul vamal de frontieră Leuşeni (MD), urmată de o vizită de lucru la Biroul vamal de frontieră Albiţa (RO).

Agenda bilaterală a vizat mai multe subiecte de actualitate ce ţin de fluidizarea traficului transfrontalier, securizarea frontierei comune, proiectele de modernizare a infrastructurii, eficientizarea schimbului de informaţii şi a controlului vamal, dar şi schimburi de experienţă privind aspecte practice de aplicare a legislaţiei vamale europene.

În cadrul întrevederii, conducătorii autorităţilor vamale au trecut în revistă rezultatele activităţilor comune desfăşurate în baza Planului de cooperare între Autoritatea Vamală Română şi Serviciul Vamal al Republicii Moldova, fiind reiterat angajamentul părţilor de a intensifica cooperarea vamală, atât prin desfăşurarea acţiunilor comune pentru facilitarea comerţului şi contracararea fraudelor vamale, cât şi implementarea soluţiilor eficiente pentru provocările actuale.

"Fluidizarea traficului la frontiera comună cu Republica Moldova a fost mereu o prioritate pentru Autoritatea Vamală Română. În acest sens, modernizarea infrastructurii şi eficientizarea proceselor de control reprezintă paşi esenţiali pentru reducerea timpilor de aşteptare la trecerea frontierei. Sunt convins că această colaborare strânsă între cele două autorităţi vamale va aduce beneficii semnificative atât pentru cetăţeni, cât şi pentru comerţul bilateral.", a menţionat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Marcel Mutescu.

La rândul său, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alexandru Iacub a remarcat că "Parteneriatul de cooperare cu Autoritatea Vamală Română a demonstrat, în timp, că este unul eficient şi sustenabil în gestionarea provocărilor, mai ales în contextul actual. Mă bucur să constat că această cooperare nu se limitează doar la aspectele operaţionale, dar contribuie la avansarea spre integrarea ţării noastre în spaţiul european, pentru a oferi un mediu transfrontalier mai sigur şi mai eficient, de care să beneficieze cetăţenii şi agenţii economici din cele două ţări. Vom continua să investim în proiecte comune şi să ne sprijinim reciproc în realizarea obiectivelor noastre strategice."

Fiind subliniate rezultatele implementării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) - Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, părţile au agreat asupra oportunităţii prelungirii valabilităţii Acordului, precum şi a extinderii acestuia la frontiera comună.

Totodată, Autoritatea Vamală Română şi-a exprimat deschiderea pentru a sprijini implementarea angajamentelor de integrare vamală europeană ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova, prin schimburi de bune practici, atât prin intermediul mecanismelor de cooperare la nivel bilateral, cât şi a celor disponibile la nivelul Uniunii Europene. Totodată, cele două autorităţi vamale au convenit să menţină un dialog continuu în scopul implementării măsurilor comune privind îmbunătăţirea capacităţii infrastructurii, a fluidizării traficului de mărfuri şi a desfăşurării de misiuni comune de combatere a traficului ilicit transfrontalier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb