Legea privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor va intra în vigoare în 2011, şi nu anul viitor, cum era prevăzut iniţial, urmând ca în cadrul CNPAS să fie creat un departament de pensii pentru agricultori, a declarat marţi, pentru NewsIn, şeful Casei Naţionale de Pensii (CNPAS).
"Legea presupune crearea unui alt sistem de pensii pentru agricultori, în vederea stimulării acestui segment de populaţie", a afirmat Doina Pârcălabu, preşedintele CNPAS.
Potrivit unei hotărâri a Guvernului publicate marţi în Monitorul Oficial, "până în 2013, cheltuielile necesare implementării şi administrării sistemului de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, precum cele cu personalul se suportă de la bugetul de stat".
Legea prevede că asiguraţii vor avea obligaţia să achite contribuţii la sistemul de pensii pentru agricultori şi vor avea dreptul să beneficieze de prestaţii de asigurări sociale.
Conform legii, vor fi asigurate obligatoriu persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 63 de ani, care locuiesc temporar sau definitiv în mediul rural, precum şi membrii de familie, care deţin, sub orice titlu, terenuri agricole în exploatare sau sunt proprietari de terenuri forestiere, exploatări piscicole, animale sau stupi de albine.
De asemenea, vor fi asigurate obligatoriu persoanele care desfăşoară activităţi agricole în gospodaria proprie, precum şi activităţi private nesalarizate în domeniul agricol, forestier, zootehnic, piscicol, apicol, sericicultura şi altele.
Mai sunt asiguraţi membri ai societăţilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură.
Nu se pot asigura în sistemul de pensii pentru agricultori persoanele care urmează cursuri de învăţămant, persoanele care sunt asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de pensii neintegrate în sistemul public şi persoanele care beneficiază de una dintre categoriile de pensii acordate potrivit legii, din sistemul public de pensii sau din alte sisteme de pensii.
Asiguraţii pot fi cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, conform legii, domiciliul sau resedinţa pe teritoriul României, în mediul rural.