ÎNTRUCÂT PREŢUL GAZELOR DE IMPORT VA FI MAI MIC DECÂT AL CELOR ÎNMAGAZINATE  ANRE: "Obligaţia de stocare a gazelor - posibil să fie eliminată"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 23 iunie 2017

ANRE: "Obligaţia de stocare a gazelor - posibil să fie eliminată"

Eric Stab: "Obligaţia de stocare a gazelor - foarte importantă pentru asigurarea securităţii în aprovizionare, în timpul iernii"

Lungu, AFER: "Acest lucru a fost spus şi anul trecut, iar în timpul iernii au avut loc situaţii dramatice"

Obligaţia furnizorilor de gaze să constituie depozite pentru viitorul sezon rece este posibil să fie eliminată, în condiţiile în care, la iarnă, preţul gazelor de import va fi mai mic decât al gazelor înmagazinate, a spus, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea preţul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim şi cine plăteşte siguranţa. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează".

Potrivit şefului ANRE, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic şi unul liber: "Este o iniţiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului".

În opinia lui Eric Stab, CEO Engie România, obligaţia de stocare a gazelor este foarte importantă pentru asigurarea securităţii în aprovizionare în timpul iernii, cel puţin până când piaţa angro de gaze din România va fi una matură.

Eric Stab a menţionat: "Stocarea este un instrument foarte important pentru securitatea alimentării. Este adevărat că anul trecut România şi-a asigurat aproape întregul consum din producţia internă, dar în timpul iernii ne-am bazat pe importuri şi vom continua să ne bazăm pe importuri până ce noi cantităţi de gaze vor veni pe piaţă, din noi descoperiri". El a subliniat că, în perioadele foarte reci din timpul iernii, gazele din depozite au o pondere foarte importantă: "În cele mai friguroase zile ale iernii trecute, vârful de consum a fost de 72 de milioane de metri cubi pe zi. În acea zi, depozitele au asigurat 24 de milioane de metri cubi, adică o treime din cererea din acea zi. Dacă nu ar fi existat gazele depozitate, am fi avut probleme mari de securitate a aprovizionării şi ne-am fi întrebat pe cine întrerupem primii".

Eric Stab a amintit situaţia din 2009, când ruşii au oprit livrările de gaze timp de mai multe săptămâni, dar ţara noastră a reuşit să depăşească cu bine acea perioadă, datorită gazelor înmagazinate.

Niculae Havrileţ a mai spus, ieri, că iarna viitoare va fi prima când importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producţie internă depozitate, precizând: "Anul trecut era reglementat preţul pentru populaţie la 60 de lei pe MWh şi, cu 20 de lei tariful de înmagazinare, gazele din depozite au costat 80 de lei. În acelaşi timp, preţul gazelor de import era tot acolo, 79-80-81 de lei. Dar acum este o diferenţă de 12 lei, iar consumatorul are dreptul să-şi schimbe furnizorul cu unul care, de exemplu, cumpără gaze doar din import, iar, pe termen lung, obţine un preţ şi mai bun de 80 de lei şi nimeni nu poate opri consumatorul să se ducă la alt furnizor. Atunci furnizorul care a înmagazinat vine şi spune: «Mie cine îmi plăteşte, că eu am fost obligat să înmagazinez?»".

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a spus că afirmaţii de genul celei făcute de şeful ANRE, potrivit căreia este posibilă eliminarea obligaţiei de constituire a depozitelor de gaze, au fost spuse şi anul trecut, însă după aceea, în iarnă, "au avut loc situaţii dramatice".

Domnul Lungu ne-a mai spus: "Zona fierbinte, acum, este vânzarea gazelor pe OPCOM, aşa cum se întâmplă cu energia electrică. Subiectul a fost discutat în Parlament, iar acum se aşteaptă aprobarea Ordonanţei".

Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a finalizat, în data de 16 mai, raportul privind Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 64/2016, care prevede modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale. Printre principalele modificări aduse de Comisia pentru Industrii se numără obligativitatea vânzării pe platforma de tranzacţionare angro a întregii cantităţi de gaze naturale produse, importate şi exportate, în mod transparent şi nediscriminatoriu; pe model vest-european, după cum se arată într-un comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Comisiei, scopul tuturor modificărilor este crearea cadrului legislativ pentru tranzacţionarea transparentă, nediscriminatorie şi în regim concurenţial a gazelor naturale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ANRE a zis si anul trecut ca pretul gazelor de import va fi mai mic decat pretul gazelor din productie interna si nu s-a adeverit. In februarie si martie 2017 pretul gazelor rusesti la terminalul Baumgarten-Viena a fost de peste 20 eur/Mwh ( adica de peste 90 lei ) si chiar in anumite zile a ajuns la 99 lei/Mwh.

    Ar putea fi reduse tarifele de inmagazinare?

    Stocuri de iarna trebuie sa existe....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb