Controalele vamale efectuate în vederea combaterii contrabandei cu tutun vor fi intensificate, în contextul în care, de la data de 20 mai, o parte din tipurile de ţigarete vor dispărea de la raft, conform noii legislaţii din domeniu, a anunţat, ieri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Conducerea acesteia a precizat că va creşte activitatea atât în birourile vamale aflate la frontiera comunitară, cât şi în punctele de trecere a frontierei non comunitare. Totodată, vor fi efectuate acţiuni punctuale de control în pieţe, târguri, oboare, la sediile operatorilor economici, cât şi în locaţiile unde există date şi informaţii privind traficul ilicit cu produse din tutun prelucrat.
Bogdan Nicolae Stan, preşedintele ANAF, a avut, ieri o întâlnire de lucru cu reprezentanţii companiilor producătoare de ţigarete din ţara noastră. Principala temă a dezbaterii a fost aplicarea prevederilor Legii nr. 201/2016, privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe, lege prin care a fost transpusă, la noi, Directiva Europeană pe tutun.
Preşedintele ANAF a menţionat că administraţia fiscală şi vamală, prin structurile de la nivel central, regional şi local, va dispune acţiuni specifice de informare şi îndrumare a cetăţenilor şi mediului de afaceri referitoare la necesitatea respectării obligaţiei de comercializare a ţigaretelor şi produselor din tutun care sunt produse în conformitate cu noile reglementări legale ce urmează să intre în vigoare începând cu data de 20 mai 2017.
Întâlnirea face parte din măsurile de îmbunătăţire a colaborării dintre administraţia fiscală şi contribuabili, prevăzute în Planul de măsuri privind eficientizarea activităţii ANAF, agreat de Guvernul României.
Legea de transpunere a Directivei Europene a Tutunului a fost adoptată în data de 10 noiembrie 2016, investiţiile pe care modificarea reglementărilor din domeniu le presupune vizând, printre altele, adaptarea liniei de producţie a ţigaretelor şi ambalaje noi.
Produsele care vor dispărea de pe piaţa legală sunt ţigaretele cu alte arome decât mentol, acestea continuând să fie prezente la raft până în mai 2020, conform noii legislaţii din domeniu. Legea 201/2016 mai prevede, printre altele, că noile pachete au avertismente de sănătate mai mari, ocupând 65% din suprafaţa pe care sunt aplicate. Forma pachetelor rămâne identică, facilitând fumătorilor recunoaşterea cu uşurinţă a ţigărilor lor preferate, indiferent că acestea sunt de dimensiuni normale, slim, demi-slim sau super-slim.
Comerţul ilicit cu ţigarete a intrat pe un trend descrescător, ajungând la 15,2% din piaţă în martie 2017, de la 16,2% în prima lună a anului în curs şi de la 18,1% în noiembrie 2016.
Cu toate acestea, nivelul pieţei negre din ţara noastră se află mult deasupra mediei europene de 10%. Autorităţile autohtone urmăresc să ne aliniem şi noi la UE, estimând că, dacă vor fi adoptate anumite măsuri, atunci trendul de scădere va continua pe termen mediu şi lung.
Potrivit specialiştilor, ca să atingem media UE în ceea ce priveşte comerţul ilegal cu ţigarete, ar trebui să lansăm şi să implementăm Strategia Naţională pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete 2017-2020.