Liberalii nu sunt de acord cu constituirea în Parlament a unei Comisii de anchetă pentru alegerile din anul 2009. Raluca Turcan consideră că deschiderea unei anchete penale este suficientă, iar preşedintele PMP, Traian Băsescu apreciază că PSD se va face de râs cu această comisie. Proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 a fost retrimis la Comisiile juridice, pentru a clarifica care sunt obiectivele acesteia.
Plecând de la acest subiect, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a vorbit despre vocaţia trădării în politica autohtonă: "Aplaudăm astăzi că PSD face un pas înapoi şi face un pas înapoi de la o iniţiativă care era menită să aducă în spaţiul dezbaterii publice nişte răfuieli politice chiar din interiorul PSD, pentru că, din nefericire pentru PSD, ce e într-un mod interesant pentru opinia publică observăm cum vocaţia trădării pare să fi existat profund în interiorul acestui partid şi cum foarte multe nume din PSD, cum ar fi Maior, Ghiţă, Ponta, Oprea, Onţanu, par să-şi fi exersat această vocaţie a trădării în anul 2009. (...) Această comisie de anchetă nu-şi are rostul în momentul în care a fost deschisă o anchetă penală. Ne menţinem acelaşi punct de vedere. (...) Această comisie de anchetă a fost propusă spre a fi constituită şi condusă de o persoană condamnată definitiv pentru furt electoral (n.r. Liviu Dragnea). Este o lipsă de moralitate şi de profesionalism cum rar poţi să-ţi închipui. Una este să afli dacă un vot a fost corect şi una este să afli dacă în interiorul PSD au fost trădări şi cel pus să supravegheze dacă au fost trădări este şeful lor condamnat definitiv pentru furt electoral. Sfidaţi instituţia Parlamentului României! Aduceţi în atenţia opiniei publice tot felul de fumigene care să justifice obsesia dumneavoastră de slăbire a justiţiei".
Traian Băsescu este convins că această comisie va face mari deservicii chiar PSD-ului: " PSD trebuie să se facă de râs până la capăt şi cred că ar fi un bun exerciţiu. Această comisie îi va aduce aminte PSD că în anul 2009 în secţiile de votare eu aveam un singur reprezentant, iar marea alianţă politică ce îl susţinea pe domnul Geoană avea reprezentant PSD, PNL, UDRM, PC. Deci poate vreţi să explicaţi cum a reuşit să fure unul singur când patru hoţi erau cu mâinile prin buletinele de voturi. Alt argument pe care vreau să vi-l dau - au fost renumărate buletinele anulate, au fost 134.000 de buletine anulate, la renumărare, urmare a deciziei CCR, s-a constatat că alianţa PSD-PNL-UDMR-PC îmi furase mie 3.000 de voturi. (...) O altă sugestie pe care v-o fac este să citiţi cartea lui Miron Mitrea care explică cum furaţi voi, PSD, în secţiile de votare. Ar fi un bun material didactic pentru comisia parlamentară şi, ca să fiţi de-a dreptul glorioşi cu această comisie, vă rog şi eu îl propun pe domnul Dragnea preşedinte al unei comisii care să evalueze fraude la alegeri".
Plenul reunit al Parlamentului a decis, cu 278 de voturi "pentru" şi 17 "împotrivă", retrimiterea la Comisiile juridice, pentru o săptămână, a raportului privind constituirea Comisiei speciale de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial.
1. fara trecut ne exista viitor
(mesaj trimis de x în data de 27.04.2017, 06:20)
Increderea in democratia romaneasca, in faptul ceea ca ce am votat se regaseste si ne reprezinta s-a pierdut de mult. Increderea in niste institutii specifice unui stat de drept, chiar autoritar, nu a fost niciodata. Suntem suspendati intre doua lumi si daca se va face o comisie care va da un rezultat credibil indiferent in ce directie lucrurile se vor limpezi.Acum exista sentimentul ca Parchetul incearca sa ascunda adevarul sub pretextul unei anchete proprii. E bine ca taberele se aleg. Ca ceva a fost putred la alegerile dei 2009 si referendumul din 2012 este absolut clar.