Investiţie chineză de 1,5 miliarde dolari într-un proiect minier dezvoltat de Frank Timiş

Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 4 august 2011

Compania chineză de stat Shandong Iron & Steel Group a cumpărat de la compania African Minerals, condusă de omul de afaceri Frank Timiş, 25% dintr-un proiect minier din Sierra Leone pentru 1,5 miliarde de dolari, potrivit Financial Times (FT), anunţă Mediafax.

Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde tone.

Încheierea acordului între African Minerals şi Shandong ar trebui să pună capăt scepticismului care a planat până acum asupra negocierilor, dar şi controverselor privind cea mai mare companie de pe piaţa alternativă a bursei de la Londra după capitalizarea de piaţă.

Descoperirea zăcământului din Sierra Leone şi comentariile ulterioare făcute de Africa Minerals în cursul anului 2009 au declanşat o creştere de 16 ori a acţiunilor companiei, deşi nu a început încă producţia.

Acordul subliniază interesul ridicat al Chinei pentru resursele Africii. Pe lângă participaţia de 25% în capitalul proiectului, Shandong are dreptul să cumpere 25% din viitoarea producţie a minei de fier la valoarea de piaţă, plus o alocaţie anuală garantată de minereu la un discount de până la 15%, care va ajunge, cantitativ, până la 10 milioane de tone.

Cele două companii au încheiat vara trecută un memorandum privind această înţelegere, însă semnarea acordului a fost întârziată din motive incerte. Din cauza întârzierilor, African Minerals a fost nevoită să se finanţeze în noiembrie din piaţă cu 307 milioane de dolari printr-un plasament de acţiuni.

African Minerals a anunţat că va folosi cele 1,5 miliarde de dolari pentru a accelera dezvoltarea şi extinderea proiectului din Africa, inclusiv infrastructura necesară exportării minereului de fier către Asia. De asemenea, compania va plăti un credit de 417 milioane de dolari.

Beijingul trebuie să aprobe acordul înainte ca banii să fie transferaţi către African Minerals, compania aşteptând plata până la sfârşitul anului.

Analistul Deutsche Bank, Robert Clifford, comentează că situaţia pare "destul de pozitivă" pentru African Minerals. Acţiunile companiei au închis marţi, după anunţarea acordului, în urcare cu 4,4%, la 647 pence, preţ care îi dă o capitalizare de piaţă de 2 miliarde lire sterline (3,3 miliarde de dolari).

Acordul cu Shandong reprezintă, într-o oarecare măsură, o formă de răzbunare pentru preşedintele consiliului de administraţie al Africa Minerals, Frank Timiş, notează FT.

Omul de afaceri de origine română a reuşit, în pofida trecutului său controversat, să se remarce ca un antreprenor ambiţios în sectorul resurselor, fapt confirmat de interesul ridicat manifestat de investitorii privaţi şi instituţionali pentru compania pe care o conduce. Printre acţionarii African Minerals se regăsesc fondul de investiţii BlackRock şi banca americană JPMorgan.

London Stock Exchange, operatorul bursei de la Londra, a amendat în 2009 compania Regal Petroleum din cauza unor nereguli înregistrate în perioada iunie 2003 - mai 2005, când preşedintele executiv al grupului era Frank Timiş. Operatorul bursier a concluzionat că Regal a comis "încălcări numeroase, serioase" ale regulamentărilor, însă nu l-a criticat nominal pe Timiş.

Timiş a mai avut o confruntare cu autoritatea bursei de la Londra în 2008, când Africa Minerals, la acea vreme Sierra Leone Diamond Company, a fost amendată cu 75.000 lire pentru că a prezentat informaţii eronate, "nerealist de optimiste".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb