Compania texană Lufkin Industries Inc. a inaugurat, ieri, fabrica construită în comuna Ariceştii- Rahtivani, în cadrul complexului Ploieşti West Park. Conform unui comunicat de presă al companiei, activitatea principală a fabricii din Prahova o reprezintă producţia Unităţilor de Pompare cu Balansier marca Lufkin, potenţialul de producţie fiind de peste 1.100 de asemenea unităţi anual.
În plus, noul centru regional va avea rol de suport pentru toate operaţiunile de vânzare şi service a produselor Lufkin în Emisfera de Est.
Investiţia finală în unitatea din Prahova este de aproximativ 140 milioane de dolari. Extinderea companiei americane în România reprezintă un aspect al strategiei de extindere globală a Lufkin Industries ce vizează creşterea operaţională, precum şi dezvoltarea şi achiziţia de tehnologie.
Texanii estimează că fabrica va înregistra venituri de 60 de milioane de dolari în 2013 şi de până la 100 de milioane de dolari, anul viitor.
Producătorul de echipamente pentru industria petrolului şi gazelor naturale a avut în 2012, venituri totale de 1,28 miliarde de dolari , în creştere cu aproximativ 37%, faţă de cele înregistrate în 2011.
Unitatea de lângă Ploieşti este construită pe o suprafata totală de 330.000mp unde se află fabrica de producţie, un service şi un spaţiu de birouri. În prezent, compania are 260 de angajaţi în Romnânia, din care 150 lucrează în producţie. CEO-ul Lufkin Industries Inc., Jay Glick, estimează că, până la sfârşitul anului, compania va avea 350-370 de angajaţi în România.
Aproximativ 90% din producţie va merge spre export, în peste 20 de ţări, iar pieţele principlale pentru producţia din România vor fi Africa de Nord (cu precădere Egipt), Africa Subsahariană şi de Est, Orientul Mijlociu, Asia de Vest şi Europa de Est.
În cadrul conferinţei de presă de ieri, prilejuită de deschiderea noii unităţi, Jay Glick a precizat că există posibilitatea ca restul de 10% din producţie să fie folosit pe piaţa internă, atât în exploatarea gazelor de şist, cât şi rezervelor din Marea Neagră. Noul centru regional va avea, de asemenea, rol de suport pentru operaţiunile de vânzare şi service în Emisfera de Est.
CEO-ul companiei americane a menţionat patru motive principale pentru care compania sa a ales să investească în România: poziţia geo-strategică a ţării noastre în raport cu pieţele de desfacere al companiei, calitatea şi nivelul de pregătire al forţei de muncă, existenţa furnizorilor de materii prime şi componente, precum şi sprijinul guvernamental.
Statul român a oferit Lufkin Industries un ajutor de stat în valoare de 28 milioane de euro pentru a acoperi parţial costurile de construcţie. Printre beneficiarii aceleiaşi schemei de ajutor de stat s-au numărat şi "Dacia", "Remar", "Rombat", "International Automotive Corporation".
Prezent la inaugurarea noii fabrici, preşedintele Traian Băsescu a declarat că partenerul american şi-a respectat toate obligaţiile asumate în contracte şi a asigurat că şi statul român îşi va îndeplini obligaţiile care îi revin în acest sens. El a adăugat că investiţiile americane din România (Lufkin, Ford, Oracle) sunt şi rezultatul parteneriatului strategic încheiat cu SUA în 2011 şi a subliniat că România se reafirmă ca o ţară în care se produce înaltă tehnologie pentru industria petrolieră şi a gazelor.
Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri A.I. al Ambasadei SUA a specificat ieri, la deschiderea oficială a unităţii Lufkin în România, că investiţia făcută de Lufkin în România este cea mai mare din istoria companiei. Domnia sa a spus că în această fabrică modernă se vor produce pompe şi echipamente pentru transportul energiei electrice pentru export, apreciind că "existenţa în Ploieşti a Universităţii Petrol-Gaze şi a unei forţe de muncă bine pregătite, care dispune de capacităţile tehnologice necesare, constituie un mare avantaj pentru Lufkin şi pentru România".
• Fuziunea Lufkin Industries-General Electric
Întrebat de fuziunea Lufkin Industries Inc. cu General Electric Company, CEO-ul Lufkin a precizat că strategiile celor două companii sunt similare în ceea ce priveşte tehnologia şi conceptul de unitate de producţie plus service. El a adăugat că, dacă fuziunea va avea loc, atunci General Electric probabil va continua linia de dezvoltare a fabricii iniţiată de compania sa.
General Electric (GE) va prelua pentru 3,3 miliarde de dolari producătorul de echipamente pentru industria petrolului şi gazelor naturale. La noi în ţară, Consiliul Concurenţei analizează concentrarea economică prin care General Electric Company preia controlul unic asupra Lufkin Industries, Inc. "Operaţiunea de preluare a controlului unic asupra Lufkin Industries de către General Electric reprezintă o concentrare economică, în conformitate cu prevederile Legii Concurenţei, ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei", se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.
La începutul lui 2012, reprezentanţii Lufkin Indsustries declarau pentru ziarul BURSA că investiţia de la fabrica din Prahova urma să fie de aproximativ 126 de milioane de dolari. Finalizarea lucrărilor de construcţie era preconizată pentru sfârşitul lui 2012, iar numărul de angajaţi în primul an, estimat la 320.
Lufkin Industries, Inc. comercializează şi oferă servicii de mentenanţă şi reparaţii pentru unităţi de pompare, sisteme automatizate, pompe de gaz cu tijă şi piston, pompe cu cavităţi progresive, cofraje de fundaţii şi produse power transmission în întreaga lume.