INVESTIŢIE DE 9 MILIOANE DE EURO Proiectul de finanţare a Memorialului "Închisoarea Tăcerii'' de la Râmnicu Sărat a fost aprobat

Ana Felea
Miscellanea / 7 septembrie 2022

Proiectul de finanţare a Memorialului "Închisoarea Tăcerii'' de la Râmnicu Sărat a fost aprobat

Proiectul Memorialul "Închisoarea Tăcerii" ce prevede restaurarea fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat şi amenajarea Centrului educaţional privind Comunismul în România a fost acceptat la finanţare. Anunţul a fost făcut chiar de reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului pe pagina de Facebook.

"A fost aprobat proiectul de finanţare a Memorialului ,,Închisoarea Tăcerii'' de la Râmnicu Sărat! V-am ţinut la curent pe toată perioada etapei birocratice de depunere a proiectului, iar vestea de astăzi suntem convinşi că o să vă bucure negreşit. În cursul zilei de luni, IICCMER a fost înştiinţat de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu privire la aprobarea cererii de finanţare depuse de Institut, în programul PNRR, pentru restaurarea şi modernizarea obiectivului Memorialului ,,Închisoarea Tăcerii'' de la Râmnicu Sărat", au scris, pe Facebook, reprezentanţii IICCMER.

Pentru municipiul Râmnicu Sărat va fi una dintre cele mai mari investiţii prin care se speră inclusiv punerea localităţii pe harta turistică. Potrivit deputatului Gabriel Avrămescu, este vorba despre o investiţie de 9 milioane de euro.

"O veste excelentă! A fost aprobat proiectul de finanţare, în valoare de 9 milioane de euro, pentru Memorialul Închisoarea tăcerii Râmnicu Sărat şi Centrul educaţional privind Comunismul în România. Penitenciarul de la Râmnicu Sărat este unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii comuniste. Închisoarea a fost construită în anul 1890, însă în timpul revoltelor din 1907 aici au fost închişi peste o mie de ţărani, devenind ulterior temniţă pentru cei care luptau împotriva comunismului. Corneliu Coposu spunea că «Râmnicu Sărat a fost cel mai oribil loc de detenţiune pe care l-au inventat comuniştii. Mai ales, prin metodele aplicate, de o barbarie absolut incredibilă». Toate aceste lucruri nu doar că nu avem voie să le uităm, ci trebuie să ni le asumăm ca fiind parte din istoria poporului român", a scris, pe Facebook, Gabriel Avrămescu.

Cererea de finanţare în vederea restaurării fostului penitenciar a fost depusă de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. După vestea aprobării finanţării urmează o serie de lucrări care se vor întinde pe o perioadă de 33 de luni astfel încât fosta închisoare cunoscută ca "puşcăria izolării totale" să poată fi deschisă publicului larg.

"Obiectivele investiţiei Memorialul "Închisoarea tăcerii" Râmnicu Sărat şi Centrul educaţional privind comunismul din România - din cadrul fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat sunt următoarele: conservarea, consolidarea şi restaurarea fostului Penitenciar de la Râmnicu Sărat; Punerea în valoare a monumentului prin implementarea programului funcţional "memorial" şi a unui circuit specific de vizitare astfel încât amenajările ce trebuie întreprinse să sugereze atmosfera de izolare ce va fi prezentă pe întregul circuit de vizitare; Realizarea unui centru educaţional privind comunismul din România în vederea promovării memoriei regimului comunist din România şi a consecinţelor acestuia precum şi atragerea unui cât mai mare număr de vizitatori, în special din rândul tinerilor, obiectiv cu o clară conotaţie educativă pentru instaurarea respectului faţă de cei ce au suferit cu demnitate pentru că s-au opus regimului de teroare comunist şi pentru victimele sistemului respectiv", se arată într-un comunicat al IICMER.

Amintim că, în aprilie 2022, o delegaţie numeroasă din care au făcut parte atât oficialităţi locale, judeţene din Buzău şi Râmnicu Sărat dar şi invitaţi de la nivel central printre care ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, directorul IICCMER, Daniel Şandru, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Csilla Hegedus, dar şi deputatul Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului a vizitat închisoarea de la Râmnicu Sărat, pentru a vedea stadiul în care se află fosta temniţă comunistă şi pentru a se pune de acord în legătură cu lucrările ce trebuie făcute. La acel moment, Daniel Şandru, directorul IICCMER anunţa că Memorialul "Închisoarea Tăcerii" este prioritatea zero a mandatului său.

Închisoarea Tăcerii de la Râmnicu Sărat, acolo unde au fost încarceraţi sute de ţărani în timpul răscoalei din 1907 dar şi importanţi lideri ţărănişti care luptau pentru eliberarea de sub jugul comunist, respectiv Ion Mihalache, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu, va fi reabilitată complet şi inclusă într-un circuit turistic denumit ruta represiunii comuniste ce cuprinde 9 obiective din România, începând cu Memorialul de la Sighet.

După finalizare, oficialii estimează că Memorialul "Închisoarea Tăcerii" va atrage anual 20.000 de vizitatori.

Memorialul "Închisoarea Tăcerii" va avea în final 13 angajaţi.

Închisoarea a fost construită în anii 1890 pentru deţinuţii de drept comun, sub denumirea de Arest Preventiv. În 1907, în timpul răscoalei ţărăneşti, aici au fost încarceraţi peste 1200 de ţărani.

În 1920 Arestul Preventiv a fost transformat în Penitenciar. Amenajarea actuală datează din perioada interbelică, cu excepţia gardului exterior care a fost înlocuit cu un gard de sârmă ghimpată. Aici au fost închişi şi liderii ţărănişti care luptau pentru eliberarea de sub jugul comunist, respectiv Ion Mihalache, Ion Diaconescu, Corneliu Coposu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb