Staţia electrică Tihău a fost modernizată cu 9,8 milioane lei, a anunţat, vineri, transportatorul naţional Transelectrica.
Staţia 220/110kV Tihău reprezintă un nod de bază în zona de vest a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN), având ca principale funcţii tranzitarea puterii necesare către zona deficitară a Transilvaniei de Nord care în prezent beneficiază de o dimensionare limitată a reţelei de transport destinată asigurării puterii în zonă şi alimentării din SEN a consumatorilor din zona Sălaj, Baia Mare şi Satu Mare.
Lucrările de modernizare au fost necesare, potrivit unui comunicat de presă, pentru alinierea la noile standarde şi norme de proiectare şi execuţie, în special la cele privind fiabilitatea şi timpul de eliminare a defectelor, îmbunatăţirea condiţiilor de exploatare şi reducere a cheltuielilor de exploatare şi întreţinere, prin montarea unor echipamente performante şi adoptarea unor soluţii constructive aliniate la tehnologiile actuale. Totodată, proiectul sporeşte capabilitatea de a satisface cerinţele SEN în vederea interconectării la ENTSO-E şi materializarea concepţiei Transelectrica privind teleconducerea staţiilor din SEN, pentru teleconducerea şi operarea staţiei de la dispecer precum şi realizarea setărilor reglajelor de protecţie de la distanţă.
Proiectul de modernizare s-a desfăşurat în două etape. Prima etapă a constat în modernizarea sistemului comandă control protecţii, în perioada 2014 - 2015, în urma contractului semnat cu EFACEC, valoarea realizată a contractului fiind de 3.505.171,42 lei.
A doua etapă a constat în modernizarea circuitelor primare în perioada 2015 - 2017, în urma contractului încheiat cu asocierea SIEMENS-ENERGOBIT, valoarea realizată a contractului fiind de 6.308.751,12 lei.
Finanţarea lucrărilor a fost realizată din surse proprii.
Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA şi 8.834 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.
Transelectrica a realizat în primul trimestru al anului un profit net de 71,05 milioane lei, în scădere cu 28% faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mai mare decât veniturile.
Veniturile totale au crescut în perioada ianuarie-martie cu 49%, la 1,125 miliarde lei, de la 755,23 milioane lei, în primele trei luni ale anului trecut.