Schimbările climatice reprezintă o mare provocare pentru viitorul umanităţii. Lucrurile se schimbă şi se schimbă în rău, nu mai este un secret pentru nimeni, tocmai de aceea guvernele marilor state sunt preocupate să găsească soluţii pentru a limita, pe cât de mult posibil, efectele negative.
Autorităţile spaniole au anunţat un plan de investiţii publice în valoare de 47 de miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice în următorii 10 ani, care va fi finanţat parţial prin emiterea de obligaţiuni verzi. Propunerea care are obiectivul ca Spania să nu mai emită carbon până în 2050 este o declaraţie de intenţie a guvernului care va trece prin alegeri generale anticipate pe 28 aprilie, informează news.ro. Premierul Pedro Sanchez a declarat că planul va fi finanţat parţial prin fonduri europene, dar nu a oferit detalii. Proiectul include un plan de compensare a pierderii de locuri de muncă în industriile poluante. "Nu propunem ceva fantezist. Este necesar şi, mai mult decât atât, posibil", a adăugat Sanchez. Pe lângă un proiect de lege, pachetul include un plan de combatere a schimbărilor climatice, care urmează să fie aprobat la o şedinţă de guvern din 22 februarie şi trimis spre aprobare şi Uniunii Europene. Planul va putea fi probabil trimis la Bruxelles, dar alegerile anticipate din luna aprilie fac improbabil ca proiectul de lege să fie aprobat în mandatul actualului guvern. Executivul va stabili un calendar de licitaţii pentru capacităţi de producţie, pentru a îndeplini obiectivul ca până în 2030 sursele de energie regenerabilă să asigure 74% din electricitatea din Spania şi 100% până în 2050.
Comisarul pentru climă Miguel Arias Canete a cerut statelor europene să reducă emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul zero până în 2050.
Pe ansamblu, planul Spaniei ar trebui să genereze investiţii în valoare de 200 de miliarde de euro, potrivit guvernului, şi să reducă dependenţa de importurile de energie de la 74% la 59%, în următorii zece ani. Acest lucru ar trebui să ajute statul să reducă cheltuielile pentru carburanţii fosili cu 75,4 miliarde de euro, în următorii 10 ani.
Pe de altă parte, Banca Mondială va investi în jur de 200 de miliarde de dolari pentru a finanţa acţiuni privind schimbările climatice între 2021 şi 2025, ajutând astfel ţările să se adapteze la efectele încălzirii globale şi să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Suma este de două ori mai mare decât ce a fost stabilit la acordul din Paris în 2015. Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, a declarat că persoanele cele mai sărace şi vulnerabile se află în cele mai mari pericole şi a făcut apel către alte instituţii financiare să urmeze exemplul Băncii: "Ne mobilizăm să facem mai multe, într-un ritm mai rapid în privinţa climei şi facem apel către comunitatea globală să facă la fel. Ajutăm ţările şi comunităţile să preia controlul pentru a construi un viitor mai sigur şi mai rezistent la schimbările climatice". În 2018, Banca Mondială a alocat 20,5 miliarde de dolari pentru schimbările climatice, ajungând astfel la suma propusă în 2015 la Paris. Totuşi, instituţia a hotărât că este nevoie de mai mult. Principalul scop va fi adaptarea la efectele schimbărilor climatice care sunt deja inevitabile.
Schimbările climatice sunt percepute drept cea mai importantă ameninţare internaţională, după terorism şi atacuri cibernetice, conform rezultatelor unui sondaj de opinie global realizat de un centru american de cercetare.