INVESTIŢII CHINEZEŞTI ÎN ROMÂNIA: Ambasadorul Chinei, întâlnire cu reprezentanţii CJ Cluj

V.B.
Companii / 24 ianuarie 2014

Ambasadorul Republicii Chineze la Bucureşti, Huo Yuzhen, s-a întâlnit, astăzi, cu vicepreşedinţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, pentru a discuta despre posibilele investiţii chinezeşti zonă, în special în Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" şi în parcurile industriale din judeţ, conform unui comunicat transmis astăzi redacţiei.

Astfel, vicepreşedinţii CJ Cluj, Ioan Oleleu şi Vákár István, au prezentat delegaţiei chineze principalele proiecte de dezvoltare economico-socială gestionate în prezent de Consiliul Judeţean, precum şi cele a căror derulare se doreşte în perioada imediat următoare şi la care partea chineză ar putea contribui fie prin punerea la dispoziţie a cunoştinţelor de specialitate pe care le deţine, fie prin atragerea de investitori.

În acest sens, o atenţie aparte a fost acordată parcurilor industriale administrate de forul administrativ judeţean prin intermediul societăţii sale de profil, Tetarom, insistându-se asupra condiţiilor şi a facilităţilor pe care acestea le pun la dispoziţia companiilor chineze interesate să investească în judeţul Cluj. Autorităţile române au subliniat importanţa inaugurării noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului clujean şi rolul pe care acest element de infrastructură îl poate juca în ceea ce priveşte stimularea atragerii de investiţii chineze şi, respectiv, creşterea schimburilor economice bilaterale.

Conducerea Consiliului Judeţean a prezentat atuurile pe care Clujul le are din punct de vedere al resursei umane înalt calificate şi vorbitoare de limbi străine provenite din cele 12 universităţi clujene. Sub acest aspect, discuţiile au vizat inclusiv oportunitatea încurajării tuturor celor interesaţi să studieze limba chineză, precum şi necesitatea aprofundării relaţiilor de colaborare cu Institutului Confucius din Cluj-Napoca. Partea chineză şi-a manifestat interesul faţă de anumite proiecte implementate de Consiliul Judeţean în sectorul agricol şi al industriei alimentare.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, a declarat: "Alături de facilităţile pe care le oferim companiilor interesate să dezvolte o afacere în parcurile noastre industriale, am ţinut să prezint partenerilor chinezi uriaşul potenţial pe care sectorul agro-industrial clujean îl oferă. M-am bucurat să constat că se bucură de interes atât proiectul de realizare a unei unităţi moderne de abatorizare de mare capacitate cât şi intenţia noastră de a crea un centru de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor, cel mai modern din întreaga Transilvanie.

Totodată, am prezentat delegaţiei chineze activitatea Clusterului AgroTransilvania precum şi oportunităţile existente în ceea ce priveşte exporturile de produse agro-alimentare clujene în China. Nu în ultimul rând, cunoscută fiind expertiza de care partea chineză dispune în acest domeniu, am abordat o serie de aspecte referitoare la oportunitatea unui transfer de tehnologie chineză, atât la nivel general cât şi în domenii sectoriale cum este cel al sistemelor moderne de irigaţii".

Vicepreşedintele Vákár István a prezentat delegaţiei chineze o serie de aspecte concrete referitoare la posibilitatea extinderii relaţiilor de colaborare între cele două părţi: "A fost o întâlnire extrem de utilă întrucât am reuşit să depăşim etapa unei întâlniri protocolare şi am abordat cu delegaţia chineză aspecte extrem de concrete legate de posibilităţile de colaborare în multiple planuri. În acelaşi timp, în paralel cu colaborarea în plan economic şi investiţional, am insistat asupra necesităţii identificării unor domenii cum sunt schimburile culturale şi academice, domenii în care rezultatele vizibile şi apropierea dintre ţările noastre să apară cât mai rapid".

În cadrul politicii de cooperare economică, socială şi culturală dintre ţara noastră şi China, CJ Cluj a stabilit, în 2010, o relaţie de înfrăţire cu provincia Shandong, una dintre regiunile chinezeşti cu cel mai rapid ritm de dezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb