Ţara noastră a înregistrat, în primele zece luni, investiţii străine directe în valoare de 1,273 miliarde euro, faţă de 1,057 milioane euro, în perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).
Din totalul investiţiilor directe realizate de către nerezidenţi în ţara noastră, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 440 milioane euro, în timp ce creditele intra-grup (creditele acordate de către investitorul străin subsidiarei rezidente în ţara noastră) au înregistrat valoarea de 833 milioane euro, informează Banca Centrală.
• Lucian Anghel: "România are nevoie anual de 5-6 miliarde euro pentru a finanţa contul curent"
Suma de bani necesară ţării noas-tre, în vederea finanţării contului curent, se ridică la 5-6 miliarde euro pe an, din cauză că importăm mai mult decât exportăm, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB). "Nici măcar la turism nu reuşim să avem acel plus pe care bulgarii reuşesc să-l aibă din intrările din turism de 2 miliarde euro, ceea ce ajută, inclusiv, contul curent", a afirmat domnia sa, cu ocazia lansării studiului "Rata de schimb de echilibru şi factorii săi - cazul României", realizat de către Comisia Naţională de Prognoză.
Economistul consideră că politicile economice ar trebui să se concentreze pe încercarea de a reduce o serie de vulnerabilităţi majore pe care economia românească le are, din perspectiva cursului de schimb, din perspectiva aderării la zona euro, din perspectiva cursului de echilibru. "Este nevoie de absorbţia fondurilor europene, de proiecte majore de fluidizare, deci creşterea produsului intern brut potenţial, strategii guvernamentale de atragere a investiţiilor, susţinerea sectorului agricol, pentru că avem încă deficit comercial. Trebuie să reducem deficitul de cont curent şi avem potenţial de dezvoltare, inclusiv în turism", a subliniat Lucian Anghel.
Domnia sa a explicat că prima de risc este cel mai important element care influenţează cursul, aceasta fiind o măsură a modului în care ţara noastră este percepută în exterior. "Ceea ce se întâmplă în zona euro ne impactează inclusiv pe noi, inclusiv prin intermediul primei de risc. În intervalul 2017 - 2020 avem cele mai puţine alegeri. Trebuie ţinut cont de aceste lucruri dacă dorim să stăm cât se poate de puţin în Mecanismul Ratelor de Schimb II", a arătat preşedintele BVB, care este şi coordonatorul studiului CNP.
Ţara noastră ar trebui să adere la Mecanismul Ratelor de Schimb II pentru a adopta euro în intervalul 2017 - 2020, se arată în raport. "În 2018 - 2020 vom putea înjumătăţi viteza de evoluţie a deficitului de cont curent. La paritatea puterii de cumpărare serviciile sunt aliniate doar într-o proporţie de o treime cu preţurile din zona euro, iar în jurul anului 2020 vom fi la 50% din nivelul zonei euro pentru servicii", potrivit autorilor studiului.
Chiar dacă ţara noastră a beneficiat de flexibilitatea cursului de schimb pentru a atenua impactul unor şocuri precum cel asociat recesiunii globale, pe termen mediu şi lung, factorii care ţin de competitivitatea non-preţ sunt cei care determină performanţa exporturilor, arată CNP.
• Deficitul de cont curent a scăzut cu 11,4%
Deficitul de cont curent aferent primelor zece luni ale anului a fost de 4,342 miliarde euro, în scădere cu 11,4% faţă de perioada similară a anului trecut, se arată în comunicat. Aceasta a fost determinată, în principal, de reducerea deficitului balanţei veniturilor, precum şi de majorarea excedentului transferurilor curente şi al balanţei serviciilor, potrivit BNR. Excedentul transferurilor curente a crescut cu 429 milioane euro în perioada ianuarie-octombrie 2012, faţă de perioada corespunzătoare a lui 2011, în timp ce execedentul balanţei serviciilor a urcat cu 230 milioane euro, arată Banca Centrală. Deficitul balanţei veniturilor s-a diminuat cu 469 milioane euro.
Balanţa comercială înregistra, la sfârşitul lunii octombrie, un deficit de 5,887 miliarde euro, faţă de 5,550 miliarde euro, în aceeaşi lună a anului trecut, conform statisticilor oficiale.
• Datoria externă a crescut cu 70 milioane euro în luna octombrie
Datoria externă înregistrată la sfârşitul primelor zece luni era de 99,147 miliarde euro, în creştere cu 423 milioane euro faţă de finalul anului, respectiv cu 70 milioane euro faţă de luna august, potrivit datelor BNR.
Datoria externă pe termen mediu şi lung aferentă perioadei ianuarie-octombrie a fost de 77,574 miliarde euro, reprezentând 78,2% din totalul datoriei externe, se arată în comunicat. Faţă de decembrie 2011, datoria pe termen lung a cres-cut cu 2,2%, informează Banca Centrală.
Datoria externă pe termen scurt s-a redus, în această perioadă, cu 5,4% faţă de ultima lună a anului trecut, până la valoarea de 21,573 miliarde euro, potrivit comunicatului.
Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung (raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung şi exportul de bunuri şi servicii) a fost de 30,3% în primele zece luni, faţă de 28,8% anul trecut, arată BNR. Gradul de acoperire a rezervei în luni de importuri (raportul dintre rezerva oficială a Băncii Centrale, în valută şi aur, şi importul mediu lunar de bunuri şi servicii aferente unei perioade) la finalul lunii octombrie a fost de 7,3 luni, comparativ cu 7,5 luni, la finele anului precedent, se mai arată în comunicat.