Investiţiile statului: 40% din total

Oleg Cojocaru
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 martie 2004

Volumul investiţiilor publice a fost de aproape 5 miliarde de euro (în ultimii doi ani) repre-zentînd 40% din totalul inves-tiţiilor în ţara noastră, care s-a ridicat la 12,9 miliarde de euro.

Mai mult de 70 de instituţii publice centrale şi locale, regii, companii şi administraţii naţionale au realizat cheltuieli în domeniul lucrărilor publice care au depăşit un milion de euro. Investiţiile celor peste 70 de entităţi publice care au realizat investiţii în perioada anilor 2002-2003 reprezintă mai mult de 1,5 miliarde de euro. Lider necontestat în sectorul lucrărilor publice este "Administraţia Naţională a Drumurilor (AND). Compania a licitat, în perioada menţionată, lucrări în domeniul drumurilor naţionale şi a autostrăzilor în valoare totală de 410 milioane de euro. Autostrăzile, drumurile naţionale şi cele de categorii inferioare au înghiţit, pe parcursul anilor 2002-2003, circa o jumătate de miliard de euro. În afară de AND, în domeniul drumurilor au mai cheltuit bani şi Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri. Cuantumul acestor investiţii se ridică la peste 81 milioane de euro. Al doilea mare investitor, aflat la mare distanţă de AND, este administraţia Capitalei (mu-nicipală şi de sectoare). În anii 2002-2003, autorităţile publice bucureştene au cheltuit circa 100 milioane de euro. Banii au avut ca destinaţii principale reabilitarea străzilor, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) şi Regia Autonomă de Dis-tribuţie a Agentului Termic Bucureşti (RADET). Capitala a fost o privilegiată la capitolul investiţiilor publice. În afară de lucrările care au avut ca sursă de finanţare municipalitatea sau primăriile de sector, investiţii masive au mai derulat "Metrorex" SA (15,2 milioane de euro), "Apa Nova" Bucureşti (12 milioane de euro), "Aeroportul Internaţional Bucureşti-Otopeni" (15,22 milioane de euro). În total, în zona Capitalei, volumul investiţiilor publice a depăşit cu mult valoarea de 160 milioane de euro, şi asta fără a lua în calcul marile proiecte ale ANL. Companiile naţionale "Termoelectrica", "Transelectrica", "Elec-trocentrale", "Distrigaz Sud", "Romgaz" şi "Transgaz" au contractat, în perioada 2002-2003, lucrări publice însumînd circa 220 milioane de euro. Cel mai mare volum de investiţii a fost derulat de către marile companii din domeniul gazelor, "Rom-gaz" şi "Transgaz" realizînd lucrări de 72, respectiv 70,3 milioane de euro. "Transelectrica" a contractat lucrări de 22,6 milioane de euro, "Termoelectrica" - 20 milioane de euro, "Electrocentrale" - 16,2 milioane de euro, "Distrigaz Sud" - 16,1 milioane de euro.

În afară de Capitală, care figurează pe lista celor mai importanţi investitori publici, alte administraţii locale încep să-şi facă loc în rîndul marilor investitori. La Piatra Neamţ autorităţile locale au cheltuit pentru reţeaua de străzi circa 18 milioane de euro (cele mai multe contracte au fost cîştigate de "Spedition UMB" Bacău). Administraţia ieşeană (judeţ şi municipiul Iaşi) a cheltuit circa 8 milioane de euro pentru reţelele edilitare şi drumuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb