Investitorii francezi sînt nemulţumiţi de instabilitatea juridică din ţara noastră

Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie 2006

Investitorii francezi sînt nemulţumiţi de funcţionarea sistemului juridic românesc, care creează îndoieli în rîndul acestora, consideră ataşatul economic şi comercial al Ambasadei Franţei, Phillipe Boin. Domnia sa a precizat: "Întreprinzătorii francezi dezaprobă adesea dificultăţile cu care se confruntă în procesul de luare a deciziilor juridice, care sînt surprinzătoare şi imprevizibile. Această situaţie dificilă, de instabilitate şi, îndeosebi, de insecuritate juridică, este costisitoare pentru investitorii străini, făcîndu-i pe aceştia să-şi schimbe intenţia de a mai veni să investească în România".

Potrivit lui Boin, citat de Rompres, investitorii francezi deţin un loc important în economia românească, cu investiţii de pes-te 3,3 miliarde euro. Oficialul francez consideră că România este o piaţă care oferă oportunităţi economice importante.

În opinia lui Phillipe Boin, România nu are întreprinderi mici şi mijlocii capabile să facă faţă presiunii concurenţei, care, spune acesta, "se dezvoltă odată cu aderarea din 2007". Acest lucru se manifestă în domenii precum industria tradiţională (mecanică, textile, aparate electrice), care se confruntă cu creşterea costurilor, corelată cu inflaţia, salariile, creşterea tarifelor energetice, aprecierea leului. "IMM-urile trebuie să pună accentul pe o strategie solidă de investiţii dacă doresc să se menţină pe piaţă", a explicat Boin. În acelaşi timp, diplomatul francez admite că întreprinzătorii francezi sînt con-ştienţi că economia şi societatea românească se află într-un proces de tranziţie către o economie de piaţă şi către un stat de drept. "Progresele semnificative sînt înregistrate în lupta împotriva corupţiei şi, de obicei, vizează marile contracte publice", a precizat Boin. În privinţa aderării României la Uniunea Europeană, acesta consideră că pe ansamblu impactul va fi unul pozitiv, deoarece se va îmbunătăţi nivelul vieţii în general, se va înregistra creştere economică, încetinirea inflaţiei, majorarea investiţiilor străine directe, vor exista mai mulţi angajatori în sectorul privat şi se vor dezvolta exporturile.

Schimburile comerciale româno-franceze s-au cifrat la 3,8 miliarde euro, în 2005

Volumul comerţului româno- francez a înregistrat în 2005 o creştere de 8,5% faţă de anul precedent, cifrîndu-se la 3,8 miliarde euro, potrivit informaţiilor furnizate de Misiunea Economică şi Comercială din Ambasada Franţei la Bucureşti. "Comerţul bilateral a generat în 2005 un deficit de 500 milioane euro. Aceste evoluţii dovedesc faptul că industria românească s-a erodat sensibil în cursul ultimului an (este vorba de aprecierea leului, creşterea costurilor energetice şi, mai ales, întîrzierile în demararea lucrărilor de infrastructură)", a spus Phillipe Boin. Potrivit acestuia, dinamismul importurilor româneşti din Franţa s-a menţinut şi în 2005, acestea înregistrînd o creştere de 17% faţă de anul precedent, pînă la o valoare de 2,1 mili-arde euro. Acestea reprezintă circa 6,7% din total, după cele din Germania - 14,7% şi Italia - 15,4%. Din totalul importurilor, ponderea cea mai mare o au echipamentele (28%), vehiculele (19%), produsele chimice şi farmaceutice (14%), textilele (12%) şi materialele plastice (7%), produsele de larg consum, produsele alimentare şi cosmeticele. "Exporturile româneşti către Franţa au stagnat în 2005, înregistrînd o creştere de numai 2,3%, acestea cifrîndu-se la 1,64 miliarde euro", a adăugat Boin. România a exportat în Franţa, în 2005, cu preponderenţă materiale de transport, "puţin surprinzător (efectul Dacia)", spune Boin, în schimb alte componente, precum produsele metalurgice şi cele mecanice au înregistrat o scădere, iar produsele textile au stagnat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb