Investitorii mari au subscris în oferta "Transelectrica" la preţul minim

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 martie 2012

Investitorii mari au subscris în oferta "Transelectrica" la preţul minim

Investitorii au subscris, ieri, 2,34% din oferta secundară "Transelectrica" (simbol TEL), la preţuri cuprinse între 14,90 şi 15,90 lei/acţiune.

Investitorii mari au subscris 250.000 de titluri TEL (2,53% din tranşa alocată lor) la preţul de 14,90 lei/acţiune, minimul acceptat de Guvern, în timp ce micii investitori au subscris 7.588 de acţiuni "Transelectrica" (0,69% din tranşa alocată lor) la preţuri care au variat între 14,90 lei/acţiune şi 15,90 lei/acţiune.

Perioada de subscriere pentru oferta secundară de vânzare a 15% din acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL) a început ieri, după ce Guvernul a stabilit un preţ minim de 14,9 lei/acţiune şi unul maxim de 19,2 lei/titlu.

Acţiunile TEL vor fi oferite în două tranşe, respectiv Tranşa Inves-titorilor Mari (90% din totalul acţiunilor oferite) pentru subscrieri a căror valoare este mai mare sau egală cu 500.000 lei şi Tranşa Inves-titorilor Mici pentru subscrieri a căror valoare este mai mică de 500.000 lei.

În cazul în care o tranşă este insuficient subscrisă iar cealaltă suprasubscrisă, acţiunile rămase nesubscrise din acea tranşă vor fi alocate către cealaltă, a declarat Răzvan Paşol, director general "Intercapital Invest", ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Oferta va dura zece zile lucrătoare, până pe 27 martie.

Dan Weiler, Director Executiv Corporate Finance & Investment Banking BCR, a spus că termenul prevăzut pentru subscriere poate fi prelungit, cu maxim două zile lucrătoare, doar în situaţii excepţionale. "Sindicatul de intermediere poate prelungi perioada de subscrietre doar cu aprobarea prealabilă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare", a precizat domnia sa.

Dan Weiler consideră că deşi "Transelectrica" este cea mai mică tranzacţie (n.r. din programul de privatizări al statului), importanţa ei este mult mai mare, aceasta dând tonul pentru ofertele care vor urma.

Domnia sa a spus că investitorii trebuie să ţină cont că "Transelectrica" este o companie cu un randament al dividendelor foarte bun (6,4% la preţul de închidere de luni şi peste 7% la preţul minim din ofertă) şi cu un potenţial de creştere foarte mare, fiind tranzacţionată la un discount faţă de companiile similare din Europa, problemele cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) fiind deja incluse în preţ. "Dacă investitorii au încredere în România, atunci trebuie să investească în Transelectrica", a adăugat Dan Weiler.

Rezultatele "Transelectrica" depinde de preţul de transport al energiei electrice stabilit de ANRE.

Acest tarif este stabilit pentru o perioadă de cinci ani, iar acest termen expiră în acest an, investitorii interesaţi de "Transelectrica" neştiind ce se va întâmpla în viitor.

Lucian Anghel, BVB: Oferta "Transelectrica" are toate ingredientele să fie un succes

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, este mulţumit de intervalul de preţ stabilit de Guvern, declarând: "Avem toate ingredientele pentru o ofertă de succes".

Scădere de 4,45% pentru acţiunile TEL

Acţiunile "Transelectrica" au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în coborâre cu 4,45%, la un preţ de 16,3 lei/acţiune, în timp ce indicii principali ai pieţei au înregis-trat creşteri.

Stabilirea preţului de alocare

Preţul de subscriere pentru oferta "Transelectrica" poate lua orice valoare cuprinsă în între 14,9 lei/acţiuni şi 19,2 lei/acţiune, inclusiv capetele intervalului. Răzvan Paşol a precizat că preţul de subscriere poate fi majorat în perioada ofertei, prin completarea unui formular de modificare.

Preţul de alocare, la care se va realiza alocarea tuturor acţiunilor subscrise şi alocate în ofertă, va fi determinat la două zile lucrătoare după data de închidere a ofertei, pentru fiecare tranşă în parte.

Există posibilitatea ca pentru tranşa de retail preţul de alocare să fie mai mic.

Răzvan Paşol a menţionat că subscrierile se aranjează în ordine descrescătoare a preţului, până când oferta este completată.

"Toate subscrierile efectuate la un preţ mai mare decât preţul de ofertă vor fi satisfăcute integral. Acţiunile rămase vor fi alocate cererilor de subscriere efectuate la un preţ egal cu preţul de ofertă, după principiul pro-rata, folosind algoritmul Bursei de Valori Bucureşti" a explicat Răzvan Paşol.

Domnia sa a precizat că este posibil ca subscrierile efectuate la preţul de ofertă să primească o alocare parţială de acţiuni. "Subscrierile efectuate la un preţ mai mic decât preţul de ofertă nu vor primi alocări", a încheiat Răzvan Paşol.

"Open-book" şi "turnaround"

Investitorii interesaţi de vânzarea pachetului de 15% din acţiunile "Transelectrica" pot subscrie atât prin consorţiului de intermediere, cât şi prin intermediul orcărui broker care tranzacţionează la BVB şi care a semnat un angajament de asumare a condiţiilor de derulare ale ofertei cu managerul de sindicat (n.r. BCR).

Răzvan Paşol ne-a spus că, pe lângă asumarea condiţiilor de derulare ale ofertei, brokerilor interesaţi le va fi prezentată, detaliat, şi procedura de subscriere.

Metoda de subscriere "open-book" este una dintre noutăţile acestei oferte.

Spre deosebire de oferta "Petrom", în cazul "Transelectrica" orice persoană interesată poate vedea volumul şi preţul subscrierilor înregistrate, reprezentanţii consorţiului de intermediere declarând că prin această metodă se doreşte asigurarea transparenţei ofertei.

Tot o noutate sunt şi tranzacţiile "turnaround", anunţate de Depozitarul Central în luna februarie şi aprobate, pe ultima sută de metri, de Banca Naţională a României şi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

Prin tranzacţiile OTC "turnaround" brokerii cumpără acţiuni de pe Bursă, iar apoi le vând clienţilor în afara pieţei.

"Turnaround" este un caz particular de tranzacţie, în afara sis-temelor de tranzacţionare, caracteristica acesteia fiind aceea că are, întotdeauna, o tranzacţie corespondentă în bursă.

Potrivit membrilor consorţiului de intermediere, aceste tranzacţii vor facilita accesul la instrumentele financiare româneşti pentru clienţii brokerilor internaţionali, care nu au cont deschis la un broker din ţara noastră.

Dan Weiler, BCR: Am încercat reducerea formalităţilor

Dan Weiler ne-a spus că, pentru a veni în sprijinul investitorilor interesaţi de pachetul de 15% din acţiuniile TEL, sindicatul de intermedire şi reprezentanţii Guvernului au căzut de acord să simplifice procedura de subscriere. "Am încercat să reducem din formalităţi simplificând astfel accesul investitorilor interesaţi de ofertă", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Investitorii pot subscrie printr-un simplu telefon. De asemenea, pentru investitorii cunoscuţi care subscriu dar nu varsă banii, sindicatul poate să preia riscul".

Statul, prin "Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Indus-trie" (OPSPI), scoate spre vânzare 10,99 de milioane de acţiuni "Transelectrica" (simbol TEL), reprezentând 15% din capitalul social al companiei, respectând astfel acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

În prezent, statul român deţine 73,6% din acţiunile companiei, "Fondul Proprietatea" 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.

Consorţiul format din "Banca Comercială Română", "SSIF Intercapital Invest" şi "Swiss Capital" a fost desemnat, pe 12 octombrie anul trecut, câştigătorul licitaţiei pentru intermedierea ofertei publice secundare de vânzare a 10,99 milioane de acţiuni "Transelectrica"

Pentru promovarea ofertei, reprezentanţi ai sindicatului, Minis-terului Economiei - O.P.S.P.I. şi ai "Transelectrica" au avut întâlniri individuale cu 34 investitori instituţionali la Varşovia, Frankfurt, Stockholm, Tallinn şi Londra. În luna februarie a fost organizată o întâlnire specială de promovare în rândul investitorilor instituţionali locali.

Metoda de subscriere "open-book" este una dintre noutăţile acestei oferte.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb